Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna jesień w moim ogródku i znowu wiosna ...CD

Post »

Dzisiaj wreszcie popadało do południa ale i bardzo się ochłodziło z rana a od południa ;:3 ale nie za ciepło...dzisiaj na działce nie byłam, inne sprawy zdominowały dzisiejszy dzień chociaż były planowane.
Wczoraj pod wieczór podlewałam...

Póki dopisują odwiedzający ;:167 bądź tylko oglądający ;:180 parę foto- wklejanek... :)

Graziu mój M niezbyt zadowolony ze stokrotek na trawniku ale kto by się przejmował chłopskimi chimerami. ;:oj .Skoro chcą tam być ...to są... jest to niewielki kawałek trawniczka nie w części " reprezentacynej " jeżeli można taką u mnie wyróżnić... ;:306
Jak się weźmie za koszenie to pewnie je wykosi...niebawem ;:131

pierwiosnki mnie bardzo rajcują tej wiosny...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucuś serduszki w słońcu w rozkwicie a w cieniu jeszcze drzemią... :) A gdzie moje białe? ;:131 Czy się pokazały? ;:7 nie
wiem,mam je przy płocie i tam robię obchód rzadko...Muszę sprawdzić..tak to jest jak się ma za dużo roślin i SKS.... ;:131

Obrazek
już nie długo ta rabata utonie w kolorach ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu pisałam,że zmienił kolor świadczy to ,że był podkolorowany dotychczas wiedziałam o tym , że tak się dzieje względem chryzantem . Ale nic to... ostatnio więcej znaczy piękniej...nowe trendy! :)
Miejsca na doniczki to i ja nie mam chyba jeszcze bardziej niż Ty ale inaczej się u mnie nie da ...wyjąć z ziemi można i owszem łatwo...ale jesienią trzeba je wkopać i to już nie jest takie łatwe! Zapewniam! Tak się nagimnastykowałam z cebulowymi doniczkami jesienią ,że powiedziałam,nigdy więcej! ;:oj Ciekawe ,czy wytrwam w postanowieniu! ;:306 Bo wolne miejsce po tulipanach latem...kusi! ;:173

skąd się u mnie wzięly ? nie mam pojęcia.. na pewno ich nie sadziłam!
Obrazek
tulipany..jedne przekwitają inne jeszcze w pąkach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu ;:196 odmiany nie znam bo to sąsiedzka ...moje też nie zamierzały przynajmniej wczoraj jeszcze kwitnąć ale spadł deszcz kto wie co im strzeliło...Bo wiosna to czas,że rośliny rozwijają się nieomal w oczach!

Obrazek

Obrazek

Tereniu ;:196 U mnie też dzisiaj chłodnawo a do południa było deszczowo. Od południa słoneczko przyświeca ja siedzę w domu i odpoczywam ...luzik i relaks zaplanowałam! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To byłoby na tyle dzisiaj... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu - jak zawsze urzekłaś mnie swoimi zdjęciami. Próbowałam wybrać jedno z nich, takie które by mnie najbardziej zauroczyło.
Nic z tego. Nie potrafię. Wszystkie są po prostu cudne. ;:111
Jednak jedno z nich wydaje mi się szczególnie interesujące, a jest to ostatnie foto, którego obraz stanowi dla mnie tajemnicę. Zdradzisz, co na nim uwieczniłaś?
Tulipany śliczniutkie i takie różnorodne. ;:32
Sasanki, szachownice, prymulki ... wszystkie kwiaty w Twoim ogrodzie cudne i - jak zawsze - wspaniale zaprezentowane. ;:433
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ;:196 jak zawsze obdarzyłaś mnie miłymi dla mnie słowami! ;:180

Na ostatniej fotce pąk i piwonia krzewiasta żółta. :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Długo się zastanawiałam nad tym zdjęciem i nic nie potrafiłam wydedukować. ;:110
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Maryniu,musiałam już tu przyjść spoglądnąć co nowego kwitnie w tym ulubionym ogrodzie i nie zawiodłam się ,jest pełen kwiatów,kolorów i zapachów,jak zwykle piękny ,już mi lepiej ,wyciszona mogę iść spać ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Maryniu jak zawsze wybałuszam te moje podwójne oczęta na cudowne fotki ;:138 potem dopiero na spokojnie podglądam po raz drugi i wypatruję ciekawostek tych na drugim planie ;:333 Piękną masz wiosnę :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś mam nadzieję , że spałaś dobrze! ;:196 ;:180

Marysiu cieszę się,że Ci się podobają moje wklejanki ;:196 .

Mam nadzieję, że dzisiaj dotrę na działkę może coś tam z nowych kwitnień się pokaże po deszczu.
Dzisiaj ma nie padać ale jutro - obficie! :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piękny kolor działkowej pigwy czy może pigwowca?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
piwonie tuż tuż
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Masz prawdziwe narcyzy ;:oj . Ja szukałam jesienią, ale wszędzie jakieś nowe odmiany, a mnie się chce zwykłych, białych, pachnących ;:223 . ;:223 .
Pięknie i 'gęsto' już u Ciebie w ogrodzie; gęsto - to pochwała :;230 . Lubię gąszcz kolorów- potrzebny mi, jak rybie woda ;:65 .
Wysiałam 'rudy' kosmos - już nie będę Ci zazdrościć :oops: .
;:196 ;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Dziwne bo ja co roku widzę te tradycyjne mocno pachnące narcyzy -często są tytułowane -babcine , ale nazywaja się chyba narcyz Actaea-ja pod takim imieniem kupowałam i mam te co chciałam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ach, znowu cukiereczek - cienisty zakątek z błękitem niezapominajek . ;:138 ;:138
Mocno przemawiają takie widoki do mojej wyobraźni. Ja w takim zakątku urządziłabym sobie osobistą 'Świątynię dumania'. ;:32
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj Aniu ja widziałam te narcyzy w biedronce ...Moje są leciwe jak i właścicielka! :) Ja kupuję teraz te nowe odmiany a one kwitną jak chcą ;:131 ...Mam rządek narcyzów przesadzonych jesienią ale zakwitł tylko jeden kwiatek nawet nie wiem jakie to narcyczy, będzie misz-masz narcyzowy...Kosmosa mi zazdrościłaś ? pierwsze słyszę!
Stał się popularny..Uwielbiam go w przeciwieństwie do kolorowych ...bo tych nie lubię..Kilka lat temu dostałam w prezencie nasionka i od tej pory mam go co roku z samosiewu. Nasion nigdy nie zbieram i na wiosnę drżę czy się pojawi. Dotychczas mnie nie zawiódł... Spodobał się nie tylko mnie... :heja :)

dorcia7 - "babcine" bo one w dawnych ogrodach królowały i są wieczne!

Lucynko ;:196 dobrze kombinujesz ;:108 ...tylko to nie jest niezapominajka lecz brunnera ale i tę pewno byś tam znalazła :) ..W najbliższym sąsiedztwie kontempluję na huśtawko-ławeczce w pozycji horyzontalnej obowiązkowo! :)

Trzasnęłam dzisiaj troszkę zdjęć bo wczoraj miałam przerwę i na działce nie byłam więc nadrabiałam kadrowe zaległości... ;:177

Tulipanów nie pokażę bo chyba wszyscy mamy ich lekki przesyt , wszędzie dzisiaj one królują i są pokazywane najczęściej!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn....
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam 1 majowo ! :D

Zapraszam na mój cd...

Obrazek

Obrazek

klonowy deszcz
Obrazek

pierwszy! :)
Obrazek

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moją uwagę zwróciła duża liczba pączków na twojej azalii. Niestety ja mam za suchy ogród na te piękne krzewy. Mam jakieś namiastki azaliowe, ale to tylko tak dla porządku i w celach eksperymentu. A jak oglądam wasze zdjęcia, to zachwyt mój jest ogromny:D
To ostatnie zdjęcie to pigwowiec?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu Kochana dobrze , że ruszyłaś mój wątek,widziałam właśnie ,że ruszyłaś na obchód wątków no i do mnie zawitałaś! ;:180 Dzięki bardzo! ;:196 Nudne popołudnie u mnie bo niestety pogoda się zepsuła i siedzę w domu...na FO puchy..nic się nie dzieje więc i ja nie zamierzam nikomu zakłócać spokoju świątecznego ! :)
Do południa byłam na działce , syn wykosił nasze trawniki i aleję /działka zewnętrzna więc obowiązek koszenia przy głównej alei jest :evil: / więc kamień z serca! :heja Zrobiło się chłodno i pokropił deszcz ale " tyle co kot napłakał"... ;:145

Zapewniam,że i u mnie na działce zawsze sucho bo ziemię mam bardzo przepuszczalną i lekką , linii kroplujących nie mam a podlewanie tylko punktowe z konieczności .. no i rośliny naprawdę dają sobie radę jako tako...Może nie są takie bujne i dorodne ale można by je uznać za zadowalające i nie rezygnuję z uprawy żadnej rośliny, którą chcę mieć w swoim ogródku... Daruj, ale zdziwienie budzą u mnie uwagi...u mnie za sucho - nie wierzę!!!Kilka osób na FO o tym wspomina... Jeżeli roślinom zapewni się podstawowe tylko warunki potrzebne im do egzystencji to one nie mają wyjścia tylko rosną i kwitną...Ale może ja mam zbyt małe wymagania wobec moich roślin i zadawalam się byle czym...możliwe..no nie wiem... ;:131 Nie warto z góry rezygnować tylko trzeba próbować!

Jeżeli chodzi o azalie to kilka zapączkowanych mam :D ...i one kwitną u mnie od dawna ...Tak to jest pigwowiec w niespotykanym pięknym krwistym kolorze , nie mój tylko działkowy,który mnie zauroczył.. Ja mam tylko malutki morelowy inne na pigwówkę posadziłam na sąsiedniej działce u syna ale syn obecnie z działki zrezygnował i są nowi właściciele co do pigwowca jak i innych posadzonych przeze mnie roślin... ;:131

Mam okazję skoro się odezwałam kilka dzisiejszych fotek z rabaty cienistej wkleić z nowymi kwitnieniami bo tulipany się niejako przejadły choć i u mnie późne odmiany jeszcze w pąkach...

zauważyłam dzisiaj kwitnące m.in .kokorycze !

Obrazek
Tarczownica Darmera
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wnet rozkwitną czosnki...
Obrazek
i szczodrzeńce
Obrazek
i bzy ten pierwszy u mnie ' liliowe też przyniosłam do domu...
Obrazek
i azalie
Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Maryniu weszłam do Twojego ogrodu i wyjść nie mogę u Ciebie jest o wiele cieplej u mnie pigwowiec jeszcze w pąkach paprocie już takie duże moje dopiero się pokazują , kokorycze też jeszcze nie kwitną , morze po tych deszczach się trochę ruszy :?: :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”