Ogród Soczewki cz3
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz3
Monia, zaproś Anabelkę. Ja też mam 2. Na razie jeszcze maluchy, bo dopiero tegoroczne zakupy, ale mam nadzieje, ze rozrosną jak twoje
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Monika, obejrzyj dokładnie swoja Anabel. Moja w trzecim roku wypuściła dwa odrosty. Może i u ciebie cos tam odrosło.
Zawsze to pare złotych w kieszeni na nastepną rśslinkę
Zawsze to pare złotych w kieszeni na nastepną rśslinkę

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny Anabel już zakupiona. Ja jak sobie coś wymyślę i jest to w zasięgu moich możliwości to od razu muszę mieć.
Udało mi się kupić nawet spory krzaczek. Dorotko też pomyślałam by wykopać przyrosty ze starej Anabel ale zależało mi by nowa jak najszybciej się rozrosła. Wiem .....i tak na efekt będę musiała poczekać co najmniej 3 sezony.
U mnie też padało nawet lało i dobrze bo było już bardzo sucho. Ale niestety większość róż i petunii po ulewie wyglądało jak jedno wielkie nieszczęście. Prawie całą sobotę spędziłam na obskubywaniu przekwitłych kwiatów i czyszczeniu rabat
Anabel też się rozłożyła
Zaczęły kwitnąć pierwsze liliowce

Pierwsze kwiaty również rozwinęła Uetersener Klosterrose

Udało mi się kupić nawet spory krzaczek. Dorotko też pomyślałam by wykopać przyrosty ze starej Anabel ale zależało mi by nowa jak najszybciej się rozrosła. Wiem .....i tak na efekt będę musiała poczekać co najmniej 3 sezony.
U mnie też padało nawet lało i dobrze bo było już bardzo sucho. Ale niestety większość róż i petunii po ulewie wyglądało jak jedno wielkie nieszczęście. Prawie całą sobotę spędziłam na obskubywaniu przekwitłych kwiatów i czyszczeniu rabat
Anabel też się rozłożyła
Zaczęły kwitnąć pierwsze liliowce

Pierwsze kwiaty również rozwinęła Uetersener Klosterrose

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pięknie kwitną liliowce, ten kremowy jest wyjątkowo piękny.

Rosenfee trzeba wybaczyć to pokładanie się. Tak naprawdę, to deszcze burza jej wygląd. Balkoniki załatwiają sprawę.
-
- 1000p
Maju muszę się rozejrzeć za balkonikami bo kwiaty na ziemi toleruję tylko w przypadku róż okrywowych
Dziś moje rośliny dostały oprysk na mszyce. Jutro muszę opryskać na przędziorka bo nie podoba mi się kilka różanych krzaków. Mam nadzieję, że nie będzie padało.
Pastella moje zeszłoroczne marznie. Mam trzy szt i jak na razie średnio mnie zachwyca. Dużym jej plusem jest to, że bardzo długo utrzymuje kwiaty.

I jeszcze kilka róż które są u mnie pierwszy sezon
White Meilland

Mme Isaac Pereire i Giardina

Kurfurstin Sophie

Gracefull Palace

Dziś moje rośliny dostały oprysk na mszyce. Jutro muszę opryskać na przędziorka bo nie podoba mi się kilka różanych krzaków. Mam nadzieję, że nie będzie padało.
Pastella moje zeszłoroczne marznie. Mam trzy szt i jak na razie średnio mnie zachwyca. Dużym jej plusem jest to, że bardzo długo utrzymuje kwiaty.

I jeszcze kilka róż które są u mnie pierwszy sezon
White Meilland

Mme Isaac Pereire i Giardina

Kurfurstin Sophie

Gracefull Palace

Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Pozdrawiam Monika
- majka411

Mme Isaac Pereire ciągle robi na mnie duże wrażenie.

Warto ja kupić... będę z niej zadowolona?
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Pastella u mnie też ma etapy że się nią zachwycam, potem trochę mniej i znów piękna. Najlepsze to to że kwiaty są niemal miesiąc i pod koniec w fajnym zielonkawym kolorze...
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
No mnie jakoś Pastella trzeci rok zupełnie nie zachwyca 

-
- 1000p
Maju bo niektóre róże potrzebują czasu by pokazać się z najlepszej strony Również to gdzie je sadzimy i w jakim otoczeniu jest ważne. W tym miejscu co pokazałam na zdjęciach bardzo mi się podoba, ale jedną mam posadzoną w innej części ogrodu i to już nie to samo.
Podobnie maiłam z Leonardem . To trzecie podejście do tej róży i nareszcie jestem zadowolona

Jeśli chodzi o Mme Isaac Pereire to nie wiele jeszcze mogę powiedzieć. Jest u mnie od wiosny , posadziłam ją w pełnym słońcu i nie wiem czy to dobry pomysł bo trochę omdlewają jej kwiaty. Wypuściła trzy duże pędy.Jak na razie podoba mi się umiarkowanie. Ale widziałam ją w innym ogrodzie więc wiem, że trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ale za to zapach ma cudny.
April to chyba też zależy od fazy kwitnienia. Ja mam podobnie z Aspiryną Jak zaczyna kwitnąć jestem pod wrażeniem, natomiast jak już przekwita zastanawiam się dlaczego większość osób się nią zachwyca i dlaczego ją kupiłam.
Dorotka to tak jak mnie Pashmina. Aż się dziwię, że oglądam jej zdjęcia z obojętnością, ale to chyba przez to że zraziłam się do swojej Eden Rose. I jakoś tego typu róże mnie nie przekonują.
Podobnie maiłam z Leonardem . To trzecie podejście do tej róży i nareszcie jestem zadowolona

Jeśli chodzi o Mme Isaac Pereire to nie wiele jeszcze mogę powiedzieć. Jest u mnie od wiosny , posadziłam ją w pełnym słońcu i nie wiem czy to dobry pomysł bo trochę omdlewają jej kwiaty. Wypuściła trzy duże pędy.Jak na razie podoba mi się umiarkowanie. Ale widziałam ją w innym ogrodzie więc wiem, że trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ale za to zapach ma cudny.
April to chyba też zależy od fazy kwitnienia. Ja mam podobnie z Aspiryną Jak zaczyna kwitnąć jestem pod wrażeniem, natomiast jak już przekwita zastanawiam się dlaczego większość osób się nią zachwyca i dlaczego ją kupiłam.
Dorotka to tak jak mnie Pashmina. Aż się dziwię, że oglądam jej zdjęcia z obojętnością, ale to chyba przez to że zraziłam się do swojej Eden Rose. I jakoś tego typu róże mnie nie przekonują.
Pozdrawiam Monika
- majka411

Dziękuję za wyjaśnienie.
Ładny jest Leonardo....

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Moniś, Przeczytałam o twoich rozterkach nt. Natashy Richardson....u mnie też Nataszka traci szybko kwiaty.
Pewnie taka jej cecha, szkoda, prawda? Pewnie po pięknej imienniczce, ktora również przedwcześnie odeszła.....tak sobie to tłumaczę i już akceptuję....czekam teraz na jej rozbudowany krzaczek za rok
Pewnie taka jej cecha, szkoda, prawda? Pewnie po pięknej imienniczce, ktora również przedwcześnie odeszła.....tak sobie to tłumaczę i już akceptuję....czekam teraz na jej rozbudowany krzaczek za rok

Pozdrawiam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A ja czekam na Twoje opinie o Kurfurstin Sophie. Róża dla mnie. Kompaktowa. Kwiat też mi się bardzo podoba,
Gdzieś Ty ją wypatrzyła?
Gdzieś Ty ją wypatrzyła?
-
- 1000p
Maju Leonardo to moja ulubienica Posadziłam 3 szt przed wejściem do domu i to był dobry wybór bo pięknie się prezentują.
Justi jeszcze sobie tak myślę, że może jak będzie starsza, bardziej się ukorzeni to i kwiat będzie utrzymywała dłużej. Teraz zachowuje się jak typowa angielka., niczym Mary Rose. Ale urody odmówić jej nie można.
A tak wracając do imienniczki to ja bardzo lubię jej męża Liama Neesona. I jak ją kupowałam to również z myślą o nim.
Gosia jeszcze nie wiele mogę powiedzieć o Zośce. Jedno jest pewne nazwę ma masakryczną do wypowiedzenia.
Na razie jest niziutka, ale ładnie się rozkrzewiła i jak na wiosenną sadzonkę ma bardzo dużo kwiatów, które dość długo się utrzymują. Jest zdrowa. A kupiłam ją w niemieckiej szkółce
Justi jeszcze sobie tak myślę, że może jak będzie starsza, bardziej się ukorzeni to i kwiat będzie utrzymywała dłużej. Teraz zachowuje się jak typowa angielka., niczym Mary Rose. Ale urody odmówić jej nie można.
A tak wracając do imienniczki to ja bardzo lubię jej męża Liama Neesona. I jak ją kupowałam to również z myślą o nim.

Gosia jeszcze nie wiele mogę powiedzieć o Zośce. Jedno jest pewne nazwę ma masakryczną do wypowiedzenia.
Na razie jest niziutka, ale ładnie się rozkrzewiła i jak na wiosenną sadzonkę ma bardzo dużo kwiatów, które dość długo się utrzymują. Jest zdrowa. A kupiłam ją w niemieckiej szkółce
Pozdrawiam Monika
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
O, jak fajnie, że akurat trafiłam na zdjęcia Klasztornej
U mnie ta róża akurat w pąkach i zastanawiałam się co te pąki w takim kolorze.. A one takie mają być jak widać

U mnie ta róża akurat w pąkach i zastanawiałam się co te pąki w takim kolorze.. A one takie mają być jak widać