Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Witaj Ewo to się doczekałaś okna na świat :;230 u mnie też już zmroziło kwiatki.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wisi nad miastem lepka mgła rano i pod wieczór,smog z pewnością wisi sobie nad naszą niecką też,brak wiatru,brak opadów.Zapowiedzieli szadź.
Dziś w przerwie między zajęciami ponad dwie godziny szorowałam nowy blaszany parapet - tak był pokropiony gruntem,farbą,lazurą.
Eukomis-ano odzyskałam dwa okna na świat,na jednym od razu ustawiłam pelargonie(7) na zimowanie i kliwię od Chatte,w drugim czeka mnie jutro czyszczenie zewnętrznego parapetu.Bardzo ładny nowy awatar z dynią,czy to ta sprzed dwu lat,która dojrzewała w specjalnym hamaku?Zyta mówiła mi,że te blisko 40 dyń jakie ma to z dwu,ale jej jakby mniejsze.
Trochę smutno mi się zrobiło na widok niecierpka,ale można się było tego spodziewać.Zostały mi do wyniesienia z ogrodu przed opadami śniegu oba pniaki i ławka.
Olu-zdaje się nawet słońce było wczoraj i dziś jak poranna mgła opadła,a wieczorna nie naszła.Łysnęło mi w Podwórkowym gdy usuwałam z mojej grządki z żurawkami świeże truchło,kotka sąsiadów nadzwyczaj łowna,ale spożywa tylko czasem i częściowo,a może gołąbków nie lubi?W sumie nie wiem czy wolno tak to wrzucać do pojemników MPO.
Kogro-co do ogrzewania to lepiej już było!Ponoć w tym roku zima nam nie dokuczy.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Ewuniu, dawno nie zaglądałam do podwórkowego ale obiecuję zaległości szybko nadrobić.
EwkaEs pisze: Na Plantach też złoto od liści,każdy zbiera,nawet widziałam dziewczynkę z wiankiem z liści na głowie,pewnie w przedszkolu robili.
Obrazek
Nostalgia mnie ogarnęła... ta ławeczka... ten klimat... uwielbiam klimat Krakowa, nawet z tym wałęsającym się bez celu tłumem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Szczątki psów i kotów wedle obecnych przepisów trzeba kremować jest to bardzo kosztowne dla mojego rejonu jest to w Nowym Targu. Ale gołąb? Jak jest epidemia ptasiej grypy to trzeba by zbadać czy nie był chory. Jak jest po fakcie to nie ma sie co przejmować i tak nie da się wszystkiego dopilnować.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejny miesiąc suchy i pogodny , zima nie będzie taka długa i przykra a i do wiosny coraz bliżej . Nad ranem -6 bielusieńko czyściutkie niebo i słoneczko , czego chcieć więcej no może tego by w końcu liście zniknęły z mojego ogrodu :;230 fajnie Ewcia że już zakończyłaś prace ogrodowe , póki co to moje marzenie , w tym roku z powodów zdrowotnych mam zaległości ale do zimy powinnam się wyrobić ;:65 .
Miłego dnia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Empuzo-na Plantach już liście w kopkach,jeszcze nie w workach i nie wywiezione,ale zostało i do zgrabienia.Rano przepadał lekki śnieg.Udało mi się doczyścić drugi parapet po remoncie i wynieść z Podwórkowego do piwnicy oba pniaki,jeszcze tylko ławeczka,smutno jakoś po sezonie. :(
Tija-Praca grabiami wachlarzowymi jest nie męcząca,efekty dość szybko widać-żebyś mieszkała bliżej,już dawno bym pomogła wygrabić. :lol:
Gorzato-pomocnik lat 7 i pół(prawie)bardzo chętny,bardzo sprawny,dokładny,robotny,z inicjatywą....
Olgo-jakoś nie widzę się co dwa,trzy dni w drodze do Katowic lub do Ostrawy z ptactwem do utylizacji,potraktujmy to jako resztki pokonsumpcyjne,można jeść sushi,można i coś z piórami na surowo,różne są gusta...a może kotka mi zostawia te gołębie do oskubania?
Evluk-plasterka z Benem 10 nie było,ale są Piraci z Karaibów.Mimo conocnych przymrozków przygruntowych zebrałam dziś pęczek świeżej szałwii,było to bardzo przyjemne odkrycie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie po gołębiach zostaje tylko pierze a na drugi dzień nawet ono niknie.
Moje wyjedzą co lepsze resztę zostawiając bezpańskim i kunom, których u mnie ostatnio całkiem sporo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Ewuniu. Cieszę się że okna już odsłonięte to i widniej w mieszkaniu. Tylko pewnie na jedno wychodzi, pora już taka ponura. W podwórkowym smutno...jak wszędzie. :wink: . Na moją działkę nie chce mi się nawet jechać..tylko z konieczności. Przypominają mi się piękne letnie widoki, a teraz taka smutna, opuszczona. :roll: . Oby do wiosny... ;:196
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Nadrabiam zaległości w czytaniu :wit
U nas też zdarzają się padłe gołębie, w tym roku "pochowaliśmy" ze 3 sztuki, ale to były takie zaobrączkowane z lotów i chyba ze zmęczenia padały.
U Ciebie Ewciu okna odsłonięte, ale podobno straszny smog w Krakowie, trąbią o tym w mediach już od kilku dni, pewnie i roślinom to przeszkadza, nie tylko mieszkańcom. Ludzie bez wyobraźni palą wszystko w piecach, masakra!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu-ja się tym naszym powietrzem duszę,ono jest szkodliwe nie tylko dla przedszkolaków(którym ograniczono spacery w związku z wielokrotnym przekroczeniem norm zanieczyszczenia powietrza),a dla nas wszystkich.
Co do ptactwa,znajdowanego przeze mnie na grządkach to są to ptaki upolowane,zagryzione,częściowo skonsumowane.Kotka przyszła dorosła,miała wykształcone nawyki.
Evluk-pw
Kogro-owszem zdarza się,że zostaje tylko trochę piór na rabatce,ale myślę,że to jak gołąbek umknie....
Olgo(Ogród Azy)-kwitnie mi jeszcze pierwiosnek,pojedynczym kwiatem,ale miło było popatrzeć.
Obrazek
Zeniu-nawet nie ma kiedy wyglądać przez okna,bo i rano mgła i na wieczór mgła,zapowiadają opady na piątek i bardzo są potrzebne.
Ciemierniki maja bardzo ładne liście,ale nie kwitną,sadzone są późnym latem,to mają czas.
Została mi do wyniesienia z Podwórkowego pod dach ławka,przyjdzie kolega pracujący na najbliższym komisariacie policji to wniesiemy,bo nie chcę jej rozkręcać.
Kapusta ozdobna zrobiła się modna do bukietów,bywa farbowana i wygląda nieźle. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zyto-ostatni taki widok,okna odsłonięte! Od środka pomarańczowe owocki psianki.
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się Ewka, że chociaż już widno masz w domu.
Psianka z owockami twoja czy kupna ?
Kapusty wyglądają ciekawie acz nienaturalnie.
U mnie kwitną grudniki i fiołki afrykańskie.
Ech.....byle do wiosny. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - dzisiaj nad morzem zimno i mgliście... A wczoraj było piękne słońce. Och to już naprawdę prawdziwy listopad.
Ale to nic właśnie policzyłam, że już za cztery miesiące zacznie się wiosna ;:138
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Kapusty do bukietów! Czego to ludzie nie wymyślą :lol:
Ale rzeczywiście te co pokazałaś, wyglądają całkiem jak kwiaty! Tylko ta czerwona to chyba jest podmalowana :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-wprawdzie nikt mi bezpośrednio w okna już nie zagląda i jest w pewnych porach dnia jasność,lecz mglisto i smog.W tym tygodniu zamierzamy wyczyścić zewnętrzne płotki i pomalować je na blado zielono,tak by były mało widoczne na elewacji,potem już tylko przykręcić,liczę,że do andrzejek będą.Psianka z kwiaciarni i trochę późno nabyta,już nie kwitła i nie zawiązywała nowych kulek,ale opadło dojrzałych sporo i obdaruję wiele osób z Forum nasionami.Mam też od wczoraj trzy "Biedronkowe" grudniki małe-biały,czerwony i ostry róż,a rozglądam się za łososiowym.
Ambo-tak późna mglista,smętna sień,sikorki przychodzą zobaczyć Kostka i przypomnieć o zakupie słonecznika,mieszanki natłuszczonej,kul,wrony dostojnie kroczą brodząc w opadłych liściach,a dwie pary srok demonstrują nadzwyczajną sprawność fizyczną na drutach telefonicznych.Przed nami cztery miesiące na snucie planów ogrodowych i wspomnienia minionego już sezonu.
Chatte-kapusty ozdobne podfarbowane,pokazano mi na stoisku przycmentarnym te jeszcze nie użyte do wiązanek,stały w wodzie puszczając łodygą kolor,dobrze,że ostrzegli.Wprawdzie kupować nie zamierzałam.Pewnie długo zachowują "świeży" wygląd.Wolę tradycyjne późne róże jak surogat.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To chociaż tyle się poprawiło.
A jak z ogrzewaniem ?
Skóra mi na grzbiecie cierpnie jak pomyślę o twoim siedzeniu w takim zimnie. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”