Rabatki Konstantego część 4
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabatki Konstantego część 4
Witaj Ewo to się doczekałaś okna na świat
u mnie też już zmroziło kwiatki.

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wisi nad miastem lepka mgła rano i pod wieczór,smog z pewnością wisi sobie nad naszą niecką też,brak wiatru,brak opadów.Zapowiedzieli szadź.
Dziś w przerwie między zajęciami ponad dwie godziny szorowałam nowy blaszany parapet - tak był pokropiony gruntem,farbą,lazurą.
Eukomis-ano odzyskałam dwa okna na świat,na jednym od razu ustawiłam pelargonie(7) na zimowanie i kliwię od Chatte,w drugim czeka mnie jutro czyszczenie zewnętrznego parapetu.Bardzo ładny nowy awatar z dynią,czy to ta sprzed dwu lat,która dojrzewała w specjalnym hamaku?Zyta mówiła mi,że te blisko 40 dyń jakie ma to z dwu,ale jej jakby mniejsze.
Trochę smutno mi się zrobiło na widok niecierpka,ale można się było tego spodziewać.Zostały mi do wyniesienia z ogrodu przed opadami śniegu oba pniaki i ławka.
Olu-zdaje się nawet słońce było wczoraj i dziś jak poranna mgła opadła,a wieczorna nie naszła.Łysnęło mi w Podwórkowym gdy usuwałam z mojej grządki z żurawkami świeże truchło,kotka sąsiadów nadzwyczaj łowna,ale spożywa tylko czasem i częściowo,a może gołąbków nie lubi?W sumie nie wiem czy wolno tak to wrzucać do pojemników MPO.
Kogro-co do ogrzewania to lepiej już było!Ponoć w tym roku zima nam nie dokuczy.
Dziś w przerwie między zajęciami ponad dwie godziny szorowałam nowy blaszany parapet - tak był pokropiony gruntem,farbą,lazurą.
Eukomis-ano odzyskałam dwa okna na świat,na jednym od razu ustawiłam pelargonie(7) na zimowanie i kliwię od Chatte,w drugim czeka mnie jutro czyszczenie zewnętrznego parapetu.Bardzo ładny nowy awatar z dynią,czy to ta sprzed dwu lat,która dojrzewała w specjalnym hamaku?Zyta mówiła mi,że te blisko 40 dyń jakie ma to z dwu,ale jej jakby mniejsze.
Trochę smutno mi się zrobiło na widok niecierpka,ale można się było tego spodziewać.Zostały mi do wyniesienia z ogrodu przed opadami śniegu oba pniaki i ławka.
Olu-zdaje się nawet słońce było wczoraj i dziś jak poranna mgła opadła,a wieczorna nie naszła.Łysnęło mi w Podwórkowym gdy usuwałam z mojej grządki z żurawkami świeże truchło,kotka sąsiadów nadzwyczaj łowna,ale spożywa tylko czasem i częściowo,a może gołąbków nie lubi?W sumie nie wiem czy wolno tak to wrzucać do pojemników MPO.
Kogro-co do ogrzewania to lepiej już było!Ponoć w tym roku zima nam nie dokuczy.
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Ewuniu, dawno nie zaglądałam do podwórkowego ale obiecuję zaległości szybko nadrobić.
Nostalgia mnie ogarnęła... ta ławeczka... ten klimat... uwielbiam klimat Krakowa, nawet z tym wałęsającym się bez celu tłumem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Szczątki psów i kotów wedle obecnych przepisów trzeba kremować jest to bardzo kosztowne dla mojego rejonu jest to w Nowym Targu. Ale gołąb? Jak jest epidemia ptasiej grypy to trzeba by zbadać czy nie był chory. Jak jest po fakcie to nie ma sie co przejmować i tak nie da się wszystkiego dopilnować.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
Kolejny miesiąc suchy i pogodny , zima nie będzie taka długa i przykra a i do wiosny coraz bliżej . Nad ranem -6 bielusieńko czyściutkie niebo i słoneczko , czego chcieć więcej no może tego by w końcu liście zniknęły z mojego ogrodu
fajnie Ewcia że już zakończyłaś prace ogrodowe , póki co to moje marzenie , w tym roku z powodów zdrowotnych mam zaległości ale do zimy powinnam się wyrobić
.
Miłego dnia

Miłego dnia
- EwkaEs
Empuzo-na Plantach już liście w kopkach,jeszcze nie w workach i nie wywiezione,ale zostało i do zgrabienia.Rano przepadał lekki śnieg.Udało mi się doczyścić drugi parapet po remoncie i wynieść z Podwórkowego do piwnicy oba pniaki,jeszcze tylko ławeczka,smutno jakoś po sezonie.
Tija-Praca grabiami wachlarzowymi jest nie męcząca,efekty dość szybko widać-żebyś mieszkała bliżej,już dawno bym pomogła wygrabić.
Gorzato-pomocnik lat 7 i pół(prawie)bardzo chętny,bardzo sprawny,dokładny,robotny,z inicjatywą....
Olgo-jakoś nie widzę się co dwa,trzy dni w drodze do Katowic lub do Ostrawy z ptactwem do utylizacji,potraktujmy to jako resztki pokonsumpcyjne,można jeść sushi,można i coś z piórami na surowo,różne są gusta...a może kotka mi zostawia te gołębie do oskubania?
Evluk-plasterka z Benem 10 nie było,ale są Piraci z Karaibów.Mimo conocnych przymrozków przygruntowych zebrałam dziś pęczek świeżej szałwii,było to bardzo przyjemne odkrycie.

Tija-Praca grabiami wachlarzowymi jest nie męcząca,efekty dość szybko widać-żebyś mieszkała bliżej,już dawno bym pomogła wygrabić.

Gorzato-pomocnik lat 7 i pół(prawie)bardzo chętny,bardzo sprawny,dokładny,robotny,z inicjatywą....
Olgo-jakoś nie widzę się co dwa,trzy dni w drodze do Katowic lub do Ostrawy z ptactwem do utylizacji,potraktujmy to jako resztki pokonsumpcyjne,można jeść sushi,można i coś z piórami na surowo,różne są gusta...a może kotka mi zostawia te gołębie do oskubania?
Evluk-plasterka z Benem 10 nie było,ale są Piraci z Karaibów.Mimo conocnych przymrozków przygruntowych zebrałam dziś pęczek świeżej szałwii,było to bardzo przyjemne odkrycie.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie po gołębiach zostaje tylko pierze a na drugi dzień nawet ono niknie.
Moje wyjedzą co lepsze resztę zostawiając bezpańskim i kunom, których u mnie ostatnio całkiem sporo.
Moje wyjedzą co lepsze resztę zostawiając bezpańskim i kunom, których u mnie ostatnio całkiem sporo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Ewuniu. Cieszę się że okna już odsłonięte to i widniej w mieszkaniu. Tylko pewnie na jedno wychodzi, pora już taka ponura. W podwórkowym smutno...jak wszędzie.
. Na moją działkę nie chce mi się nawet jechać..tylko z konieczności. Przypominają mi się piękne letnie widoki, a teraz taka smutna, opuszczona.
. Oby do wiosny... 

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nadrabiam zaległości w czytaniu
U nas też zdarzają się padłe gołębie, w tym roku "pochowaliśmy" ze 3 sztuki, ale to były takie zaobrączkowane z lotów i chyba ze zmęczenia padały.
U Ciebie Ewciu okna odsłonięte, ale podobno straszny smog w Krakowie, trąbią o tym w mediach już od kilku dni, pewnie i roślinom to przeszkadza, nie tylko mieszkańcom. Ludzie bez wyobraźni palą wszystko w piecach, masakra!

U nas też zdarzają się padłe gołębie, w tym roku "pochowaliśmy" ze 3 sztuki, ale to były takie zaobrączkowane z lotów i chyba ze zmęczenia padały.
U Ciebie Ewciu okna odsłonięte, ale podobno straszny smog w Krakowie, trąbią o tym w mediach już od kilku dni, pewnie i roślinom to przeszkadza, nie tylko mieszkańcom. Ludzie bez wyobraźni palą wszystko w piecach, masakra!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- EwkaEs
Andziu-ja się tym naszym powietrzem duszę,ono jest szkodliwe nie tylko dla przedszkolaków(którym ograniczono spacery w związku z wielokrotnym przekroczeniem norm zanieczyszczenia powietrza),a dla nas wszystkich.
Co do ptactwa,znajdowanego przeze mnie na grządkach to są to ptaki upolowane,zagryzione,częściowo skonsumowane.Kotka przyszła dorosła,miała wykształcone nawyki.
Evluk-pw
Kogro-owszem zdarza się,że zostaje tylko trochę piór na rabatce,ale myślę,że to jak gołąbek umknie....
Olgo(Ogród Azy)-kwitnie mi jeszcze pierwiosnek,pojedynczym kwiatem,ale miło było popatrzeć.

Zeniu-nawet nie ma kiedy wyglądać przez okna,bo i rano mgła i na wieczór mgła,zapowiadają opady na piątek i bardzo są potrzebne.
Ciemierniki maja bardzo ładne liście,ale nie kwitną,sadzone są późnym latem,to mają czas.
Została mi do wyniesienia z Podwórkowego pod dach ławka,przyjdzie kolega pracujący na najbliższym komisariacie policji to wniesiemy,bo nie chcę jej rozkręcać.
Kapusta ozdobna zrobiła się modna do bukietów,bywa farbowana i wygląda nieźle.

Zyto-ostatni taki widok,okna odsłonięte! Od środka pomarańczowe owocki psianki.

Co do ptactwa,znajdowanego przeze mnie na grządkach to są to ptaki upolowane,zagryzione,częściowo skonsumowane.Kotka przyszła dorosła,miała wykształcone nawyki.
Evluk-pw
Kogro-owszem zdarza się,że zostaje tylko trochę piór na rabatce,ale myślę,że to jak gołąbek umknie....
Olgo(Ogród Azy)-kwitnie mi jeszcze pierwiosnek,pojedynczym kwiatem,ale miło było popatrzeć.

Zeniu-nawet nie ma kiedy wyglądać przez okna,bo i rano mgła i na wieczór mgła,zapowiadają opady na piątek i bardzo są potrzebne.
Ciemierniki maja bardzo ładne liście,ale nie kwitną,sadzone są późnym latem,to mają czas.
Została mi do wyniesienia z Podwórkowego pod dach ławka,przyjdzie kolega pracujący na najbliższym komisariacie policji to wniesiemy,bo nie chcę jej rozkręcać.
Kapusta ozdobna zrobiła się modna do bukietów,bywa farbowana i wygląda nieźle.

Zyto-ostatni taki widok,okna odsłonięte! Od środka pomarańczowe owocki psianki.

- kogra
- Przyjaciel Forum
Cieszę się Ewka, że chociaż już widno masz w domu.
Psianka z owockami twoja czy kupna ?
Kapusty wyglądają ciekawie acz nienaturalnie.
U mnie kwitną grudniki i fiołki afrykańskie.
Ech.....byle do wiosny.
Psianka z owockami twoja czy kupna ?
Kapusty wyglądają ciekawie acz nienaturalnie.
U mnie kwitną grudniki i fiołki afrykańskie.
Ech.....byle do wiosny.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo - dzisiaj nad morzem zimno i mgliście... A wczoraj było piękne słońce. Och to już naprawdę prawdziwy listopad.
Ale to nic właśnie policzyłam, że już za cztery miesiące zacznie się wiosna
Ale to nic właśnie policzyłam, że już za cztery miesiące zacznie się wiosna

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Kapusty do bukietów! Czego to ludzie nie wymyślą
Ale rzeczywiście te co pokazałaś, wyglądają całkiem jak kwiaty! Tylko ta czerwona to chyba jest podmalowana

Ale rzeczywiście te co pokazałaś, wyglądają całkiem jak kwiaty! Tylko ta czerwona to chyba jest podmalowana

- EwkaEs
Kogro-wprawdzie nikt mi bezpośrednio w okna już nie zagląda i jest w pewnych porach dnia jasność,lecz mglisto i smog.W tym tygodniu zamierzamy wyczyścić zewnętrzne płotki i pomalować je na blado zielono,tak by były mało widoczne na elewacji,potem już tylko przykręcić,liczę,że do andrzejek będą.Psianka z kwiaciarni i trochę późno nabyta,już nie kwitła i nie zawiązywała nowych kulek,ale opadło dojrzałych sporo i obdaruję wiele osób z Forum nasionami.Mam też od wczoraj trzy "Biedronkowe" grudniki małe-biały,czerwony i ostry róż,a rozglądam się za łososiowym.
Ambo-tak późna mglista,smętna sień,sikorki przychodzą zobaczyć Kostka i przypomnieć o zakupie słonecznika,mieszanki natłuszczonej,kul,wrony dostojnie kroczą brodząc w opadłych liściach,a dwie pary srok demonstrują nadzwyczajną sprawność fizyczną na drutach telefonicznych.Przed nami cztery miesiące na snucie planów ogrodowych i wspomnienia minionego już sezonu.
Chatte-kapusty ozdobne podfarbowane,pokazano mi na stoisku przycmentarnym te jeszcze nie użyte do wiązanek,stały w wodzie puszczając łodygą kolor,dobrze,że ostrzegli.Wprawdzie kupować nie zamierzałam.Pewnie długo zachowują "świeży" wygląd.Wolę tradycyjne późne róże jak surogat.
Ambo-tak późna mglista,smętna sień,sikorki przychodzą zobaczyć Kostka i przypomnieć o zakupie słonecznika,mieszanki natłuszczonej,kul,wrony dostojnie kroczą brodząc w opadłych liściach,a dwie pary srok demonstrują nadzwyczajną sprawność fizyczną na drutach telefonicznych.Przed nami cztery miesiące na snucie planów ogrodowych i wspomnienia minionego już sezonu.
Chatte-kapusty ozdobne podfarbowane,pokazano mi na stoisku przycmentarnym te jeszcze nie użyte do wiązanek,stały w wodzie puszczając łodygą kolor,dobrze,że ostrzegli.Wprawdzie kupować nie zamierzałam.Pewnie długo zachowują "świeży" wygląd.Wolę tradycyjne późne róże jak surogat.
- kogra
- Przyjaciel Forum
To chociaż tyle się poprawiło.
A jak z ogrzewaniem ?
Skóra mi na grzbiecie cierpnie jak pomyślę o twoim siedzeniu w takim zimnie.
A jak z ogrzewaniem ?
Skóra mi na grzbiecie cierpnie jak pomyślę o twoim siedzeniu w takim zimnie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki