Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

A co mam doradzić ;:63 ;:63 ;:63 , sadzić do szklarni i na owoce czekać, piękna sadzonka, jak widać trochę ochłody już podrośniętym pomidorom nie zaszkodzi ;:224 ;:224 . A do większej doniczki, ależ oczywiście, nie musi być zbyt głęboka, byle by szersza była, oczywiście jeżeli jeszcze masz miejsca przy widnym oknie dla większych doniczek ;:224 ;:224 .

Ja takie, około 25 marca wywożę na działkę do ocieplonej ,lecz nieogrzewanej małej szklarenki ( za grzejnik robią dwie dwustu litrowe beczki z wodą), gdzie się hartują przed wysadzeniem na miejsce stałe.
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od kilku godzin moje zebry żółte śliwki mają poskręcane listki pod spod.Dokładnie boczne brzegi najdłuższej części liścia.Wszystkie pozostałe rodzaje mają takie same warunki i nic złego się nie dzieje.Jestem zmartwiona, bo mam tylko trzy takie krzaczki.Zdjęcia nie mogę przesłać(wstyd się przyznać),bo taka operacja babciom jest za trudna.Proszę o pomoc-może ktoś wie,co się dzieje-babcia360
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

babciu360, po pierwsze taka jest uroda tego pomidora - liście i pokrój rośliny przypominają bawole serca, po drugie - ma mniejsze wymagania pokarmowe od innych odmian i chwilowo może być przekarmiony. Jeśli to drugie, to szybko skonsumuje nadwyżki.

Pozdrawiam, kozula.
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak myślicie czy pojemniki o wymiarach wys. 14 cm, średnica 7-8 cm będą dobre na rozsadę pomidorów i papryki. z góry dzięki za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj wysadziłam rozsadę sałaty do zimnego tunelu ok 3-5 stopni by zobaczyć jak sobie poradzi w takiej niskiej temperaturze, minęła ponad doba i ma się świetnie. W poniedziałek wysadzam resztę sałaty. W końcu pierwszy dzień wiosny:):))
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

OLINKA , jeśli są to pojemniki wielkości takiej jak po dużych jogurtach, to będą odpowiednie.Lilu ma pikowane właśnie do takich, fotki są kilka postów wyżej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Stokrotko, ja tak robię z sałatą co roku i nie narzekam. ;:137 Dodatkowo, jak to się mówi, tak dla spokojności przykrywam ją włókniną :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Nitko, ja pierwszy raz w takie chłody wysadziłam, póki co dzięki Bogu, niema nocnych przymrozków,pewnie gdyby jeszcze przyszły też nakryję. Wysiałam również do gruntu marchew, pietruszkę, rzodkiewkę i rzepę, niech powoli budzą się do życia :heja
Awatar użytkownika
Mag_go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 mar 2011, o 08:06

Post »

Tak patrzę i patrzę, to może i ja się pochwalę początkami rozsadek ;) ;:138

Pomidorki (odpowiednio ok. 10 i 14 dni):
Obrazek
Obrazek

Brokuły ( i jeden kalafiorek - 5 dni -wysiew 16.03):
Obrazek

Mam nadzieję, że zdjęcia nie za duże :D
Pozdrawiam,
Magda.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Mag trochę wybiegają Ci te pomidorki. Podstaw coś pod paletę, żeby była na wysokości szyby, one mają trochę za mało światła :wink:
Jaką masz temperaturę w tym pomieszczeniu?
pozdrawiam, Anita
babcia360
50p
50p

Post »

Dzięki Kozulo.Uspokoiłaś mnie.Dzisiaj podobne zjawisko zauważyłam u zielonych Na wszelki wypadek dodałam trochę ubogiej ziemi.Pozdrawiam babcia
Awatar użytkownika
Mag_go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

NITKA tu właśnie jest problem, ponieważ nie mam ich jak wystawić na większe słoneczko, to okno przy którym zamieszkują to okno balkonowe, a że balkon obudowany, to nawet jak będą wyżej to im bardziej nie pomoże. Myślalam o zmianie okna, ale takie lepiej "nasłonecznione" jest tylko jedno i mieszkają tam już inne "dzieciaczki" :( . Co do temperatury, to raczej taka ok. 18 st. ze spadkami do 16. Tak "na oko". Czekam na te ich pierwsze listki, żeby móc je przepikować w końcu, niektóre już jakieś wypuszczają.
Pozdrawiam,
Magda.
babcia360
50p
50p

Post »

Mag-koniecznie zastosuj ścianki odblaskowe z folii.Jeszcze musisz kilka dni czekać na liście właściwe i bardzo Ci wybiegną.Moje odblaski mają ok.20cm wysokości-to naprawdę pomaga-życzę powodzenia babcia
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Obrazek

Witam . Bardzo proszę bardziej doświadczonych o radę, na załaczonym zdjęciu siewek usychają końcówki liści, co może byc tego przeczyną?
Siewki powinny być już wysadzone do większych pojemniczków, ale niestety zmogła mnie choroba, ale mam jednak nadzieję, że jutro już zostana przesadzone.
Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
Mag_go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

babcia360 chyba będę musiała wypróbować ten sposób ;) Dziękuję za porady, dzięki Wam bedę (mam nadzieję) jadla w tym roku pyszne wychodowane przez siebie pomidorki :heja
Pozdrawiam,
Magda.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”