Identyfikacja róż

Zablokowany
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikacja róż

Post »

kania pisze:Paco, Twoja róża przypomina mi Pomponellę.
Zdjęcia, które zamieściłem pokazują dość dokładnie kolor kwiatów.
Pomponella (według opisów) ma kwity o średnicy około 4 cm, natomiast moja NN ma kwiaty o średnicy ponad 10 cm (faktycznie nie podałem tej informacji wstawiając zdjęcia :oops: ).
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, to faktycznie zmienia obraz tej róży i nie mam w takim razie na nią pomysłu. To musi być niesamowity widok, takie duże kule ;:224 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poroszę o nazwanie mojej różyczki wielkokwiatowej,sprzedawca zapewniał,że to Fresia ale coś mi ona nie pasuje,kwiat po otwarciu wyglada tak jak na fotce nr 2 ,pięknie pachnie :?:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Pawle:) Sprzedawca dobrze zapewniał...to Fresia:)
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Annes 77 pisze:Witaj Pawle:) Sprzedawca dobrze zapewniał...to Fresia:)
Dzięki wielkie Annes 77 za potwierdzenie ;:180
Mam jeszcze jedną nn różyczkę,taką różową,kwiaty dość duże pachnące jak się nazywa?

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

[quote="magdalen"]Może ktoś będzie wiedział co to za róża pnąca?

Barock.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Niusia pisze:Bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji poprzedniej różyczki,teraz poprosze raz jeszcze o próbę identyfikacji.Kupowałam ją z metką ,z podaną nazwą ale wydaje mi się ,że to raczej nie będzie to.Na metce było napisane "westerland" ;:224 .W tej chwili ma ok.0,5 m wypuszcza kolejne pędy.. będą dłuższe od poprzednich...brzegi płatków są czerwone a środek żółty....pod pomarańczowo-miedziany raczej nie podchodzi.....

;:196
Ta 'roztrzepana' róża kojarzy mi się tylko z Coronado, ale ciężko jest o dobre jej zdjęcia w necie.
Szybko przekwita?

Midsummer to zdecydowanie nie jest, nie pasuje ani ilość płatków ani ich układ :) .
x_p-r

Post »

paco pisze:Prośba o identyfikacje do Fachowców w tej dziedzinie. :D
Róża o pięknym zapachu (takim jak William Shakespeare). Płatki kwiatu nie otwierają się, pozostając w takich pąkach jak na zdjęciu. Czy jest to prawidłowość, czy może jakaś skaza tej róży.

Jeśli miałby ktoś ochotę to w naszym wątku TU mam więcej róż NN do rozpoznania.
Nie chciałabym zarzucać tego wątku, aż tylu niewiadomymi. :oops:

Pozdrawiam,Basia
Róże o takich kształtach kwiatów określane są mianem cabbage roses ( róże kapuściane) w tym odmiany rosa centifolia (róża stulistna) . Kształt ten spotykany też jest u róż współczesnych , między innymi u róży The Reeve (Austin,1979) http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.57758 http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.2216 . Na podobieństwo wskazują też pędy o brązowym zabarwieniu. Kwiaty róż o kształcie cabbage nigdy nie są całkowicie zamknięte ,w miarę rozwoju otwierają się w mniejszym lub większym stopniu i zapewne tak też jest z tą różą. Wpływ na to ma nasłonecznienie kwiatów i jak największa ilość dni bezdeszczowych.

Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Mam do zidentyfikowania różę rabatową, rośnie u mnie już drugi rok. Z etykiety dowiedziałam się tylko, że to "Róża rabatowa biało-różowa". :roll: :roll: Pierwszy kwiat w pełni się rozwinął i jest piękny. Może jakiś ekspert wie jaką różyczkę mam u siebie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niusia pisze:Bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji poprzedniej różyczki,teraz poprosze raz jeszcze o próbę identyfikacji.Kupowałam ją z metką ,z podaną nazwą ale wydaje mi się ,że to raczej nie będzie to.Na metce było napisane "westerland" ;:224 .W tej chwili ma ok.0,5 m wypuszcza kolejne pędy.. będą dłuższe od poprzednich...brzegi płatków są czerwone a środek żółty....pod pomarańczowo-miedziany raczej nie podchodzi.....

Ta 'roztrzepana' róża kojarzy mi się tylko z Coronado, ale ciężko jest o dobre jej zdjęcia w necie.
Szybko przekwita?

Midsummer to zdecydowanie nie jest, nie pasuje ani ilość płatków ani ich układ :) .

[/quote]

Kwiat w pełnym rozkwicie wytrzymuje myślę,że dobry tydzień,nie zwracałam wcześniej na to uwagi..jedynie co mogę dodać to to,że w miarę przekwitania kolor czerwony przechodzi w bardziej malinowy,zapach ledwo wyczuwalny..prawie wcale,na pędach jest mało kolców....kwiat jest dosyć duży

A może uda się zidentyfikować tą ślicznotkę..pieknie pachnie,dostałam ją jesienią..w tej chwili krzaczek ma ok.30 cm..wygląda na bardzo zdrową i w ogóle bardzo mi się podoba....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

AniaDs..przepraszam,obcięłam Twoją wizytówkę... :oops:
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Kiedyś w sklepie ogrodniczym kupiłam pnącą różę. Niestety, wiedziałam o niej tyle tylko, że jest biała. Może uda się Wam ją zidentyfikować?. Kwitnie do późnej jesieni.

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Ketmio- poogladaj SCHNEEWALTZER- bardzo podobna...Ja mam to mi sie skojarzyła... :wink: / tez tak podwija płatki a i środek taki kremowy.../
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

[quote="Ketmia"]Kiedyś w sklepie ogrodniczym kupiłam pnącą różę. Niestety, wiedziałam o niej tyle tylko, że jest biała. Może uda się Wam ją zidentyfikować?. Kwitnie do późnej jesieni.

a może to Mount Shasta'
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Mount Shasta to róża wielkokwiatowa wysokości ok. 1 m. Moja róża ma jednak ponad 2 m i jej kwiaty nie są podejrzanie nietrwałe jak można przeczytać w opisie. To już rosnąca w pobliżu westerland szybciej gubi płatki.

Za to SCHNEEWALTZER wielce prawdopodobna. Dzięki Wam za pomoc :).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Niusia,
jeśli chodzi o tę Twoją ślicznotkę, to
obejrzyj zdjęcia - prawdopodobnie to Heandel (zestawienie kolorów, kształt i liście pasują - piękna i żywotna róża, potrafi urosnąć całkiem dużo)
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.3166.1&tab=1
Zablokowany

Wróć do „Róże”