Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, muszę zakodować w głowie nazwę tej odmiany pomidorów, chciałabym mieć trochę takich bardziej plennych, marzy mi się przecier pomidorowy, ale z własnych pomidorków :) Chciałam Ci też uprzejmie donieść, że zakwitł jeden z hibiskusów od Ciebie :heja Jest różowo-fioletowy! ;:138 Jeszcze dwa są w pączkach, ale bardzo malutkich, liczę że też mi zdradzą swój kolorek ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cherry Fluff to moja ulubiona jeżówka
U mnie niestety albo ją ślimaki zjadły, albo zanikła
Oczywiście dokupiłam w tym roku, zobaczymy jak sobie tym razem poradzi.
Masz szczęście, że nie musiałas podlewać. U mnie tylko w czerwcu było w miarę deszczowo. To znaczy szału nie było, ale rośliny sobie radziły
Potem nastąpił totalny brak wody z nieba, a przy tych piekielnych temperaturach rośliny ledwo przeżyły
Dziękowałam za kropelkowe
Awatar użytkownika
klaudia33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2020, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękny ten ogródek, a ta marchewka no cud malina :)
Regulamin
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Oj, jak pięknie u Ciebie Soniu ;:138 Te Twoje rabaty tak fajnie skomponowane, przemyślane ;:215 Prawdziwa uczta dla oczu i nie tylko :D Pomidorki, maliny - aż ślinka cieknie jak się widzi takie smakowitości ;:333
Hortensje też dają czadu ;:63
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, apetyczne malinki ;:215
Moje późne w tym roku znacznie słabiej owocują niż wczesne, ale to wina sąsiada, który po zakupieniu działki zaczął od zlania całej rundapem. Faktem jest, że była bardzo zaniedbana przez trzy czy cztery lata i tak naprawdę sąsiad nie miał innego wyjścia, nie poradziłby sobie z wszechobecnymi chwastami, więc zostało mu wybaczone. ;:108
Niestety, aktualnie sam zaniedbał działkę i znowu zielsko na całej po pas. Zapowiedzieliśmy, że nie życzymy sobie kolejnej porcji rundapu. ;:124 Ciekawa jestem, jak pozbędzie się tego całego tałatajstwa.

Dzisiaj nareszcie mogłam zajrzeć na działkę. ;:333 Zastałam obraz nędzy i rozpaczy. :oops: Ulewy zniszczyły kwiaty wielu roślinom.
Czyżby to już miała być jesień?! :shock:

Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziś pada i na jutro też prognozują. Na mojej lekkiej glebie z deszczu zdecydowanie się cieszę. :tan

Jolu miło Cię znowu gościć, dziękuję. ;:196 Dla ogrodu trzy lata to długi okres, zmienia się według mało precyzyjnego planu.
Jak coś się nie sprawdza wędruje w inne miejsce, ograniczam też liczbę gatunków, żeby tworzyć duże plamy koloru. Większość rabat widzę z dwu okien. Staję rano i uznaję, czy widok może być, czy wymaga zmiany. ;:108

anida dziękuję. ;:196 Kwiat marchwi, to tylko ciekawostka. Postanowiłam zbierać nasiona, ponieważ sklepowe dla amatorów mają często marną zdolność kiełkowania.

Małgosiu dziękuję za miłe słowa. ;:196 Moje postanowienia niekupowania bylin długo nie trwają. ;:173 Staram się wybierać najczęściej taką samą odmianę jak mam, lub przynajmniej ten sam gatunek.
Maliny żółte są słodkie, chłopaki się nimi zajadają.

Aniu dzisiaj trzcinniki z cytowanego zdjęcia już mają kłosy. Czerwonych dalii mam pięć, kolejne dwie zakwitły.
Na zdjęciu hortensja Limelight rosnąca przy wejściu do domu. Wiosną wycięłam dwa najstarsze pędy, a na pozostałych kwiaty poszybowały na wysokość 250 centymetrów. :shock:
Dziękuję ;:196 za miłe słowa o moich kwiatuchach.

Basiu naczytałam się o pomidorach Corazon w wątku pomidorowym. Kupiłam nasiona F1. Zebrałam kilka nasion i spróbuję wysiać ze dwa, żeby się przekonać, czy powtórzą cechy.
Cieszę się bardzo, że hibiskusy się przyjęły i kwitną. ;:215 Zawsze mi brakuje wiadomości od obdarowanych, czy rośliny żyją i jak sobie radzą w nowym miejscu. Z pewnością, jak mają pąki, pokażą kolor. Jeszcze sporo ciepłych dni przed nami. Moje stare zmarzły i nie miałam pewności, czy zakwitną, ale dały radę.

Gosiu ubiegłoroczną Cherry Fluff przesadziłam pod trawy i słabo kwitła. Jest tak ładna w początkowej fazie kwitnienia, że nie oparłam się posadzeniu kolejnych. ;:173
Żeby uchronić całkiem małe jeżówki w miejscach niebezpiecznych, ochraniam je butelką z uciętym dnem. Tak właśnie wiosną zasłoniłam przesadzone Cherry Fluff, do których zaczęły się dobierać ślimaki.
Deszcz dziś i jutro bardzo mnie cieszy, ponieważ gleba przemoczona niezbyt głęboko. Przesadzałam w czwartek jeżówki na rabatę i kopałam na 30 cm, niestety sucho.

Klaudia33 miło, że zajrzałaś. Myślę, że to jednorazowa wizyta. :wink: Marchewka zostawiona na nasiona.

Halszko dziękuję. ;:196 Hortensji mam ponad trzydzieści, teraz zdecydowanie widać je w ogrodzie.
Powoli dochodzę do takiego wyglądu ogrodu, który mnie satysfakcjonuje. Wiadomo, że zmiany będą, ale trzon rabat już zostaje. ;:108
Mam mikro warzywnik, ale sporo z niego wędruje do kuchni. Polecam tyczną fasolę, od dwu miesięcy zbieram strąki i pewnie dopiero zimne noce zahamują wzrost. Pomidory mam tylko na bieżące zużycie, nie robię przetworów, ale dzieci i wnuki też się nimi zajadają.

Lucynko to randapowanie wszystkiego wokół mnie przeraża. ;:202 Niektórzy wyznają zasadę, że po mnie choćby potop. Siebie trują i kolejne pokolenia będą cierpieć.
Ostatnio zlikwidowałam w kostce i na dwu rabatach wątrobowca. Przyniosłam go pewnie ze szkółki z jakąś jednoroczną rośliną. Mokra wiosna świetnie mu służyła i zasiedlił ponad dziesięć metrów chodnika i rabatę przy wejściu. Poczytałam w internecie, jakiej to ciężkiej chemii, trzeba użyć, żeby się go pozbyć. Opryskałam 10% octem i ślad po nim nie pozostał. :tan
U mnie odwrotnie, letnie maliny chorowały i miały po kilka owoców. Pozbyłam się ich. Jesienne obsypane owocami, a zapowiadane ciepłe dni chyba pozwolą na długie owocowanie.
Działka jeszcze Cię pocieszy, ;:168 jak będzie ciepło, to od kwiatów będzie kolorowo. Jesień przyjdzie nieuchronnie, ale wiosna też.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jak pięknie i zielono masz w ogrodzie.
Wcale nie czuć jesienią, tylko latem.
Oby tak było co najmniej do końca września :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Memory bardzo mi się podoba! ;:215 Na dzień dzisiejszy jestem wyleczona z miskantów u siebie..Tylko zebrinus i variegatus jest w moich łaskach... ;:131 i one pozostały u mnie.
Wystarczy mi ich oglądanie na FO i w przydomowych zaprzyjaźnionych ogrodach przyjaciół...Stawiam na trzcinniki bo trawy w ogrodzie uwielbiam od zawsze!No i takie wszystkie niskopienne choćby turzyce różniste.. ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Doskonale Cię rozumiem, ja ostatnio z dożynek też przytargałam jeżówki.
Na widok malinek ślinka aż cieknie.
Borówki Bluecrop i Duke też mam a zasadzie mąż bo ja zajmuję się kwiatami.
Bluecrop bardziej mi odpowiada ale może to kwestia smaku.
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, zachwytom nad Twoim ogrodem nie ma końca. Oglądam wszystko czym nas raczysz.

Hakonka od Ciebie się przyjmuje i będą z niej ludzie. Żurawki w cieniu też, maluszki może wystrzelą wiosną.
A hosty to terminatorki i nic ich nie zmoże.

Na działce mury pną się do góry i przemyśliwuję już sobie pewne zmiany na rabacie, bo domek stworzy cień i teraz mam pytanie o hortensje. Które hortki najdłużej trzymają biel ? I wystarczy im słonka do 16?

Czy hakonka da radę pod klonem? Nie za dużo słońca tam mam.

Ściskam i dużo słoneczka życzę.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przepiękny ten twój ogród Soniu!
Lubię do niego zaglądać.
oj jest się czym zachwycać, oj jest.
Ten widoczek też świetny. about:blank . A co to za trawa ta wysoka ??
Dalie też masz śliczności ;:333
Pozdrówki zostawiam ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Muszę pamiętać w przyszłym roku o tej szałwii omączonej, cudna niebieskość :D Skoro werbena się u mnie wysiała, to może i szałwia byłaby skłonna :wink:
Uwielbiam u ciebie szerszą perspektywę, chociaż może wpędzać w kompleksy ;:224 Takich wymuskanych rabatek nie wszędzie można spotkać, a zwłaszcza u mnie :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, widzę, że w Twoim ogrodzie królują teraz hortensje i dalie, a wszystkie pięknie kwitną. ;:138 ;:138
Zieleń taka soczysta, a trawy jakie bujne! ;:215
Czytam, że też używasz octu do likwidacji chwastów. Ja również, ;:108 jednak z obawy o sąsiednie roślinki dziesięcioprocentowy ocet rozcieńczam do 7%. ;:131 Zapewne niewiele to daje, ale takim mocnym boję się pryskać. ;:7
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Nadal ciepło i słonecznie, dziś ponad 20 stopni. Do ogrodu mogłam wyjść dopiero koło godziny 17. Wymyśliłam sadzenie czyśćca wełnistego, za trawami przy kostce, bo stale tam jakieś chwasty wyrastają, a pielić to ja nie lubię. ;:306

Madziu dziękuję. ;:196 Ostatnio mocno padało, więc zieleń żywa, soczysta, a słońce służy roślinom. Jeszcze sporo roślin kwitnie, trochę koloru widać na rabatach i niech jak najdłużej trwa taka ciepła aura. :tan

Maryniu mnie Memory będzie się podobać tylko do wiosny. :wink: Powędruje do innego ogrodu, gdzie będzie mieć dużo miejsca i młodych ogrodników, którzy będą mieć siłę na ograniczanie jego ekspansywności. ;:108
Też zakochałam się w trzcinnikach i już siedem rośnie. Sześć krótkowłosych i paskowany Overdam.

Ewuniu borówki próbowałam uprawiać od początku ogrodu, ale gryzonie tak kopały pod nimi, że została jedna. ;:223 W tym roku posadziłam dwie w zakopanych, dużych donicach i dwie w gruncie na rabacie, na której może będzie mniej tuneli, ;:131 ponieważ jest ograniczona murkiem i kostką.

Aniu nyna76 miło, że mój ogród Ci się podoba. ;:196 Żurawki potrzebują roku, żeby się dobrze ukorzeniły, potem już tworzą ładne kępy.
Hakone spokojnie będzie rosła w lekkim cieniu, może się tylko słabiej wybarwiać. Mam kępę prawie w całkowitym cieniu za hortensją i całkiem ładnie wygląda, choć mniej przyrasta.
Hortensje w cieniu po godzinie 16 będą dobrze kwitły, a mniej palącego słońca sprawi, że będą się ładniej wybarwiać. ;:215 U mnie najdłużej biała jest Polar Bear i Limelight. Magical Moonlight z czasem staje się limonkowa, ale musi rosnąć w lekkim cieniu, ponieważ bardzo szybko ma przypalone kwiaty. Ukorzeniłam przyjaciółce, która posadziła MM w świetlistym cieniu i jest piękna. Moje co roku przypalone, ale cisy rosną, więc jest nadzieja na ładne przekwiatanie. ;:65

Aniu anabuko1 miło, że zaglądanie do mojego ogrodu sprawia Ci przyjemność. ;:196
Dalii mam niewiele, u Ciebie to dopiero festiwal kwiatów daliowych. ;:oj
Nie wyświetla się wskazane przez Ciebie zdjęcie. Trzy trawy z rozwichrzonymi kłosami przy srebrnym świerku, to trzcinnik krótkowłosy. Dostałam w prezencie, więc nie wiem jaka odmiana. Wysokie na rabacie z Red Baronem to miskant Moorning Light.

Małgosiu szałwia omączona wysiewa się ładnie, trzeba tylko mniej się przykładać do pielenia wiosną. ;:306 Dość późno się pokazuje, chyba nawet później niż werbena. ;:218 Dziękuję, ;:196 właśnie dla tych perspektywicznych widoków przerabiam nieustannie rabaty.

Lucynko ostatnie opady i ciepłe dni zdecydowanie służą roślinom. ;:215 Nie używam do opryskiwania octem profesjonalnego opryskiwacza, tylko spryskiwacz z płynu do czyszczenia, który kieruje strumień cieczy punktowo. Dodatkowo niektóre rośliny osłaniam rulonikiem z tektury. Żadna roślina do tej pory nie ucierpiała, ale pryskam na jednej rabacie nie częściej niż raz w roku.
Dziękuję za życzenia zdrowia. ;:196

Dla oci której marzą się zwisające na chodnik krzewy. Mój M już nawet przestał marudzić, że przejścia nie ma, jak powiedziałam, że może wykopać hortensje. :;230

Obrazek

Zdjęcia z wtorku, dziś nie miałam czasu na fotografowanie. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek