Moja działka 8
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja działka 8
Lidziu u mnie dni dość ciepłe ale noc mroźna, bo woda zamarza. Rośliny zdecydowanie przystopowały. NA pierwiosnki czekam, bo nie wiem co z przesadzanych gdzie mam i co się przyjęło. Nie było czasu podpisywać czy zapisywać.
Przylaszczki to u mnie wcześniej wschodzą w lesie niż w ogrodzie 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Lidziu witaj, mimo, że roślinki przystopowały, to jednak pokazują już swoje piękno, masz śliczną gęsiówkę, pierwiosnki już ładne, no i ten NN, nie wiem jak się nazywa, ale ładny, o tej porze roku taki żywy kolorek 
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Jurku - Locutus dzisiaj niebo podarowało nam więcej słońca i chociaż trochę wiało od razu zrobiło się przyjemniej. Powoli rozpoczynają kwitnienie następne rośliny. Niektóre jeszcze w powijakach, ale tak długo wyczekiwane, więc podwójnie cieszą.
Marysiu - Maska u mnie nawet ostatnie dni były zimne, nie mówiąc już o nocach. Dopiero dzisiaj słońce trochę ziemię ogrzało, ale żeby nie było za dobrze, to wiał dość mocny wiatr. Najważniejsze, że następne rośliny zabrały się za kwitnienie i obudziło się jedno z jeżowych maleństw.
Iwonko - iwona0042 ten rozchodnik nn latem zmienia kolor na zielony.
Dzisiaj wreszcie trochę cieplej i rośliny zaraz ruszyły. Zresztą nie tylko one. Wczoraj obudził się pierwszy z małych jeży i dzisiaj zrobiłam mu zdjęcia.
Jeżątko, na razie jedno, opuściło zimowe legowisko.

Bodajże najbardziej przeze mnie ulubione i oczekiwane bulbokodium wiosenne na razie jeszcze w powijakach.

Rannik zimowy 'Grunling' wreszcie zaczął się otwierać.

Nieliczne, w tym roku, kwiaty pokazał wawrzynek wilcze łyko.

Krokus złocisty 'Aubade' otworzył dzisiaj kwiaty.

Krokus drobny 'Spring Beauty' rozpoczyna kwitnienie.

Krokus Tommasiniego rozwija swoje delikatne kwiaty.

Zakwitł pierwszy kwiat krokusa Tommasiniego 'Barr's Purple'.

Na 10 posadzonych cebulek śnieżyczki Woronowa wyszły i zakwitły tylko dwie sztuki.

Rannik cylicyjski wyciągnął główki do słońca.

Zakwitły siewki rannika zimowego.

Miłek amurski chyba usłyszał moje narzekanie, że znów zakwitł tylko jednym kwiatem, bo dzisiaj wypatrzyłam dwa następne pąki.

Marysiu - Maska u mnie nawet ostatnie dni były zimne, nie mówiąc już o nocach. Dopiero dzisiaj słońce trochę ziemię ogrzało, ale żeby nie było za dobrze, to wiał dość mocny wiatr. Najważniejsze, że następne rośliny zabrały się za kwitnienie i obudziło się jedno z jeżowych maleństw.
Iwonko - iwona0042 ten rozchodnik nn latem zmienia kolor na zielony.
Dzisiaj wreszcie trochę cieplej i rośliny zaraz ruszyły. Zresztą nie tylko one. Wczoraj obudził się pierwszy z małych jeży i dzisiaj zrobiłam mu zdjęcia.
Jeżątko, na razie jedno, opuściło zimowe legowisko.

Bodajże najbardziej przeze mnie ulubione i oczekiwane bulbokodium wiosenne na razie jeszcze w powijakach.

Rannik zimowy 'Grunling' wreszcie zaczął się otwierać.

Nieliczne, w tym roku, kwiaty pokazał wawrzynek wilcze łyko.

Krokus złocisty 'Aubade' otworzył dzisiaj kwiaty.

Krokus drobny 'Spring Beauty' rozpoczyna kwitnienie.

Krokus Tommasiniego rozwija swoje delikatne kwiaty.

Zakwitł pierwszy kwiat krokusa Tommasiniego 'Barr's Purple'.

Na 10 posadzonych cebulek śnieżyczki Woronowa wyszły i zakwitły tylko dwie sztuki.

Rannik cylicyjski wyciągnął główki do słońca.

Zakwitły siewki rannika zimowego.

Miłek amurski chyba usłyszał moje narzekanie, że znów zakwitł tylko jednym kwiatem, bo dzisiaj wypatrzyłam dwa następne pąki.

-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Lidziu piękne wiosenki u ciebie, ta wspominkowa już taka "na bogato", ale i ta świeżutka tegoroczna w niczym jej nie ustępuje
I nawet motylka już masz
Cudnie jednym słowem 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z rozchodnikami to jest trochę problem ponieważ jest ich dużo do siebie podobnych.Na zimę raczej wszystkie zmieniają barwę.Nic nie sugeruję ale miałem
podobnego pod nazwą kaukaski Voodoo. Ładnie wyglądają ranniki rosnące w grupie.Moje rozbiegły się po całej działce.
podobnego pod nazwą kaukaski Voodoo. Ładnie wyglądają ranniki rosnące w grupie.Moje rozbiegły się po całej działce.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ktoś

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Łał , ale śliczne ranniki i krokusiki.
No i jeżyk . Mój też już gdzies sobie poszedł , zimował pod paprocią .
- slila1

Małgosiu - clem3 dzisiaj zrobiło się trochę cieplej i rośliny cieszyły się słońcem, a pszczoły gromadnie odwiedzały kwiaty. Coraz więcej łebków pokazuje się na powierzchni ziemi. Jutro też ma być ciepły dzień, a więc na pewno coś nowego zakwitnie.
Janku - magry moje ranniki rosną już prawie wszędzie. Jest kilka większych poletek, ale kwitnące pojedyncze siewki znajduję w najmniej oczekiwanych miejscach. Nasiona rannika prawdopodobnie posiadają specjalne ciałka odżywcze, elajosomy, które przyciągają mrówki i są przez nie roznoszone.
Rozchodnik kaukaski 'Voodoo' mam, jego czerwone rozetki są o wiele większe od mojego nn.
Danusiu - ktoś rannik zimowy ładnie u mnie przyrasta i wysiewa się niemal wszędzie. Natomiast odmianowe potrzebują znacznie więcej czasu.
Krokusy rosną na działce od zawsze. Niektóre kępy mają po około 20 lat.
Mały jeż obudził się, ale na razie nie ma zamiaru nigdzie odchodzić, bo o pożywienie jeszcze trudno. Dni spędza nadal w legowisku, a wieczorem podjada mięso i kocią karmę z miski. Musi nabrać ciałka, bo jest bardzo leciutki.
Trochę wiosny:
irysy żyłkowane nn

irys histrioides 'Katharine Hodgkin'

krokus wiosenny 'Vanguard'

krokus 'Golden Yellow'

miłek wiosenny

ciemiernik wschodni.

Zapowiedzi kwitnienia:
tulipan skalny

tulipan zielonokwiatowy 'China Town' (ślimaki już się poczęstowały)

śnieżyca wiosenna
hiacynt wschodni 'Jan Bos'.

Janku - magry moje ranniki rosną już prawie wszędzie. Jest kilka większych poletek, ale kwitnące pojedyncze siewki znajduję w najmniej oczekiwanych miejscach. Nasiona rannika prawdopodobnie posiadają specjalne ciałka odżywcze, elajosomy, które przyciągają mrówki i są przez nie roznoszone.
Rozchodnik kaukaski 'Voodoo' mam, jego czerwone rozetki są o wiele większe od mojego nn.
Danusiu - ktoś rannik zimowy ładnie u mnie przyrasta i wysiewa się niemal wszędzie. Natomiast odmianowe potrzebują znacznie więcej czasu.
Krokusy rosną na działce od zawsze. Niektóre kępy mają po około 20 lat.
Mały jeż obudził się, ale na razie nie ma zamiaru nigdzie odchodzić, bo o pożywienie jeszcze trudno. Dni spędza nadal w legowisku, a wieczorem podjada mięso i kocią karmę z miski. Musi nabrać ciałka, bo jest bardzo leciutki.
Trochę wiosny:
irysy żyłkowane nn

irys histrioides 'Katharine Hodgkin'

krokus wiosenny 'Vanguard'

krokus 'Golden Yellow'

miłek wiosenny

ciemiernik wschodni.

Zapowiedzi kwitnienia:
tulipan skalny

tulipan zielonokwiatowy 'China Town' (ślimaki już się poczęstowały)

śnieżyca wiosenna
hiacynt wschodni 'Jan Bos'.

- slila1

- ed04
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz niesamowitą ilość wczesnowiosennych kwiatów. Nawet nie wiedziałem o istnieniu połowy z nich.

- ktoś

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Lideczko , dużo słońca miałaś , bo wszystkie zdjęcia ze słoneczkiem
. U nas słońce nas nie rozpieszcza .
Lidziu u Ciebie wiosna na całego.
Ja nie wiem co u mnie na działce.Nie byłam do tej pory.Niestety dziś pogoda fatalna.Wiatr mało głowy nie urwie.
Ja nie wiem co u mnie na działce.Nie byłam do tej pory.Niestety dziś pogoda fatalna.Wiatr mało głowy nie urwie.
- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Lidziu u ciebie już wiosna na całego.Tyle kwiatów kwitnie,że ja jestem w szoku .Masz tak dużo odmian ,gatunków ,że ja o wielu nie miałam pojęcia z czego sobie zdałam sprawę zaglądając do ciebie .Pięknie je pokazujesz na zdjęciach ,ze człowiek po zimie aż pochłania te widoki jak gąbka wodę .W twoim ogrodzie wszystko wcześniej kwitnie i dzięki temu już teraz możemy cieszyć się widokami wiosny .Mega pięknie ,aż chce się jeszcze więcej 
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Bo Cieszyn jest bliżej równika więc tam zawsze wiosna szybciej dociera
i cieplejszym powietrzem dmucha.Bardzo ładne ciemierniki a moje jakby się czegoś
bały i czekają.
bały i czekają.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Lidziu
, iryski masz takie wyrywne, u mnie jeszcze nie są aż tak widoczne, no chyba że czegoś nie wiem bo nie byłam tydzień na działeczce, pogoda nie pomaga, a w pracy też prawie co dzień po 12 godzin i czasu nie starcza, masz wspaniałego mieszkańca na działeczce, taki mi się marzy, nie było by może zaskrońców, bo te to lubią moją działkę bardzo 
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Niesamowite masz kolekcje irysów żyłkowanych, krokusów i ciemierników? Naprawdę mnie zachwycają?
Ale mój imiennik i tak najsłodszy. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI