Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Piwonie nie tylko piękne, ale i cudnie pachnące. ;:63
Twoje, Marysiu, są naprawdę śliczne! ;:215
Największe wrażenie robi oczywiście drzewiasta. ;:138 ;:138
Dobrej niedzieli, Maryś. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuniu słoneczko złagodziło przejmujące zimno a poza tym ze słońcem radośniej ;:3 Ja kupiłam floksa za 2,99, bo chyba mniejsze kłącze i nazwany tylko niebieskim, a odmianowe były w cenie kilkunastu złotych, a ten co mi się szczególnie podobał kosztował chyba 17 zł. Mam kilka kolorów i w sezonie będę pokazywać to z większych kęp mogę posłać po kawałku Obrazek
Dostałam kiedyś nasiona floksów Polanu od koleżanki i po wysianiu mam takie dwa floksy

Obrazek

Obrazek

Basiu to dodam jeszcze takie dwa zdjęcia ;:168

Obrazek

Obrazek

Aniu to Jedynka już ożyła :;230 Niestety ja też widzę problem z przechowaniem do maja 4 doniczek, w tym dwie dość duże bo to piwonie Obrazek Na razie zostawiłam woreczki w zimnym korytarzu, ale za parę dni trzeba będzie podjąć decyzję. Aniu jak patrzę na mój pokój to trochę mnie przeraża jego wygląd już w lutym do kwietnia będzie problem ze światłem dla roślinek ;:oj Ja kończę drugi worek poprzedniego podłoża i niedługo zacznę siać w Biovicie Obrazek Przyjemnego wieczoru ;:168

Julciu jeszcze musimy poczekać Obrazek ....jej! prawie pół roku! Nie pamiętam już, ale chyba wysłałam Ci ta pustą i jak dobrze posadziłaś to może zakwitnie w tym roku, bo kłącze było chyba spore Obrazek Muszę dokupić jeszcze jakieś piwonie drzewiaste. Dobrego wypoczynku Julciu ;:196

Tereniu najwięcej mam tych najzwyklejszych ciemno różowych, ale jest i parę odmianowych chociaż ich nie nazywam. Uwielbiam je za zapach i wspomnienie dzieciństwa Obrazek
Tereniu ja też powoli mam dość i tak uważam, że długo byłam tolerancyjna wobec tegorocznej zimy ;:306
Trzymaj się cieplutko i musimy się wspierać w czekaniu na wiosnę ;:196

Mariuszu piwonia, na którą zwróciłeś uwagę to piwonia drzewiasta Souvenir de Maxime Corneau ;:215

Lucynko widzisz ale ta ślicznotka w ogóle nie pachnie, a inne może mniej efektowne ale pachną cudnie ;:224 Ty też masz śliczne piwonie!
Miłej niedzieli Lucynko! ;:196

Najbiedniejsze są floksy jak lato jest deszczowe :?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takie dzisiejsze niebo przed zachodem
Obrazek
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Ożyła, ożyła, choć ożywa falami :) Szybko traci siły, teraz zapadła w sen zimowy. Ale to i dobrze, jak śpi to jestem spokojniejsza o jej ranę. Mam nadzieję, że wbrew przewidywaniom dziewczyn nie zacznie w niej gmerać :wink:

Co zaś się tyczy parapetów, to mi też coraz ciaśniej, ale spróbujemy jakoś to przetrwać - nie pierwszy taki sezon i nie ostatni, choć faktycznie ten okres od marca do połowy maja jest dla mnie logistycznie najtrudniejszy :D

A nawiązując do zdjęć i Twojego wyczucia ws. hodowli piwonii, podpowiedz mi proszę jak je poprawnie zasadzić. W ubiegłym roku miałam dwie i ani jedna nie zakwitła. Czytałam, że przyczyną mogło być to, że bulwy zakopałam zbyt głęboko w ziemi. Jedną zimuję w donicy na balkonie, a drugą z rozpędu wykopałam, kiedy wykopywałam begonie i dalie, i zimuje razem z innymi karpami w pudle w mieszkaniu, ustrojona siankiem ;:306 A skoro już będę sadzić begonie to i mogłabym z tymi piwoniami coś zrobić... ;:173
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu a Jedynka nie dostała fartuszka? bo Monia nosiła jakiś czas taki gustowny fartuszek i przesypiała na czymś ciepłym np. na ruterze który u nas leży nisko, bo wyskoczyć nie dała rady np. na kaloryfer :D
Piwonie w gruncie sadzimy płytko u koleżanki, której piwonie kwitną w roku posadzenia widziałam oczka na wierzchu. Jednak Aniu najważniejsze jest nawożenie, w nawozie powinno być najmniej azotu a najwięcej potasu i fosforu. Marta Koziorożec radziła, żeby kupić sól potasową i superfosfat po połowie i podsypać piwonie. Jak w nawozie jest dużo azotu to piwonie idą w liście :D

Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Hmmm,spróbuję się zastosować do Twoich porad,nigdy piwonii nie nawoziłam,a może to błąd, ale i tak kwitną. Może obwiciej zakwitną! :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ale tajemnicze niebo! ;:63
Marysiu, wysiałam nasiona floksów. Siedzą w ziemi i nie pokazują się już cały miesiąc.
Coś zrobiłam nie tak?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu no co ja na to poradzę, że tak lobię floksy Ten czerwono- pomarańczowy ...cudo, a ten w biało-różowe paseczki jak cukierek mleczno - truskawkowy ;:173 W jesieni posadziłam takie różowe ,ale czy przetrwają zimę :? Też posiałam ,ale nie jestem pewna co do wschodów :) Gdybyś przerzedzała swoje to nie odmówię przygarnięcia za odpowiednią opłatą oczywiście ;:180
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożenko to może masz odpowiedni skład Twojej gleby, a może już tak głęboko się ukorzeniły że pobierają co chcą ;:215

Lucynko z całej paczki nasion floksów wykiełkowały trzy rośliny (trzecia była biała i padła). Tak pomyślałam może trzeba je było stratyfikować, bo w naturze wysiewają się jesienią :? Może wystaw je na balkon i po jakimś czasie weź do domu. Niebo chmurkowe, a ja takie lubię :lol:

Ewciu Właśnie tego floksa "Twister" dostałam kawałeczek od Marysi z FO i co prawda w roku dostania nie zakwitł ale w następnym tak i wcale mróz mu nie zaszkodził :D Na pewno niektóre mogę zmniejszyć a mam jeszcze w jednym miejscy siewki (czasem bardzo ciekawe) to coś wykopię. Masz białego floksa?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu to mój cały zeszłoroczny floksowy przychówek ;:173 - (nie wiedziałam jak je opisać to wstawiłam fotki... jak coś nie tak to je skasuje) białego nie mam, a co ciekawe w mojej wsi też w ogródkach nie widziałam... trochę dla mnie to dziwne, ale tak jest.

Obrazek

Obrazek

W większości ogrodów... same zielone iglaki i murawa jak na boisku... no jeszcze jakieś liściaste krzewy, raczej owocowe i jeszcze warzywniki . Mają sporo dalii, {ja nie mam gdzie przechować) i w każdym ogródku rudbekie żółte (też mam, bo dostałam od sąsiadki}... A w całej wsi najpopularniejsze są irysy bródkowe w przeważnie fioletowe... Ja dla odmiany mam brązowego i żółtego, takie rosły w trawskach więc są ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję za podpowiedź. Może faktycznie dobrze będzie wystawić wysiane floksy na mróz. ;:218
Zaraz to zrobię. Wyciepnę je na balkon. ;:134
Dobranoc, Marysiu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu to białego będziesz miała na pewno i takie jak Ty to mam, ten pierwszy wygląda jak ten nad Twisterem :D Chyba jeszcze ze dwa inne mam do podziału, ale zobaczysz jak będę wklejać zdjęcia. Ewciu u mnie jest podobnie irgi, iglaki płożące i zielone mury brabantów zasłaniają wszystko dla oczu. Kwiatkowe ogródki można wyliczyć na palcach ale są :D A jeszcze przy każdym domu jest róża na ogół podobne jakby ktoś woził sadzonki, bo to samo było z modrzewiami i drzewami owocowymi, wszędzie takie same ;:306

Lucynko zrób tak i trzymamy kciuki, żeby nasiona były dojrzałe ;:333
Dobrej nocy ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ależ piękne piwonie, niesamowite kolorki!
A z floksami to się w ubiegłym roku przeprosiłam, nawet na tyle, że dokupuję kolorki ;:172 Jedyne co to szukam tych niższych odmian.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Niedziela, mróz -12 ...zima na całego, a wiosny nie widać! no może trochę słychać w cichutkim kwileniu ptaków :uszy
Nawet słońce nie oświetla i jakby nie ogrzewało...jakby ktoś balon zawiesił nad łąkami, który ma udawać słońce

Obrazek

Bea nie wiedziałam, że są niższe floksy ja mam wszystkie jednakowego wzrostu ;:306 Ja wypatruję nowych odmian czy kolorów a wzrost można regulować, podobno można je ściąć o 1/3 z końcem maja będą niższe ale i później zakwitną. Muszę kiedyś na jednych wypróbować. Zrobiłam tak na dzielżanie, ale był równie wysoki jak ten nie cięty i zakwitły w jednym czasie ;:306

Miłej niedzieli!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne zdjęcie ;:63 wiosnę jak na razie widać tylko na parapetach, no, jeszcze dzień jest dłuższy...
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Marysiu, to słońce, to podpowiedź co zrobić na śniadanko :D Wieeeeelkie jajo sadzone :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”