Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Zamykane pudełko, na dnie wilgotny wacik lub ręcznik i
papierowy i na jakieś ciepłe stanowisko. Może być grzejnik ale jak jest nagrzany na full, to trzeba coś podłożyć pod pudełko, by nie ugotować nasion. Dwa razy dziennie kontrolować, np rano i wieczorem. Jak pojawi się kiełek, to do doniczki. Ziemia w doniczce żeby była w temperaturze pokojowej, a nie lodowata z schowka.
papierowy i na jakieś ciepłe stanowisko. Może być grzejnik ale jak jest nagrzany na full, to trzeba coś podłożyć pod pudełko, by nie ugotować nasion. Dwa razy dziennie kontrolować, np rano i wieczorem. Jak pojawi się kiełek, to do doniczki. Ziemia w doniczce żeby była w temperaturze pokojowej, a nie lodowata z schowka.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Też mam Cobrę i chęć na własną tykwę. Mam tylko wątpliwości czy uda się w gruncie i czy istnieje możliwość pokrzyżowania z tromba Albenga , bo nie chcę skundlić nasionek tej drugiej.
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma możliwości pokrzyżowania. Trąba to c. moschata mylnie przez niektóre sklepy podpisywana "gourd' - chodzi tu bardziej o kształt.
Uprawa wyłącznie w gruncie.
Ja wysiewam swoje tykwy w sobotę bo ogólnie nie mam na nic czasu, do tego ból głowy i gardła i zmęczenie pracą.
Uprawa wyłącznie w gruncie.
Ja wysiewam swoje tykwy w sobotę bo ogólnie nie mam na nic czasu, do tego ból głowy i gardła i zmęczenie pracą.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Moja lista tykw:
Birdhause
Bushel Giant
Permaroma
Bushel Owalny
Apple
Mini-Mini
Cannon Bal
Corsican Flat
Dziś wszystkie wysiałem
Birdhause
Bushel Giant
Permaroma
Bushel Owalny
Apple
Mini-Mini
Cannon Bal
Corsican Flat
Dziś wszystkie wysiałem
Pozdrawiam Marcin 
A moje to już wąsy puściły.
Zaraz dostaną tyczki.
Zaraz dostaną tyczki.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Moje jeszcze nie wysiane 
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam nie wysiewać, bo w tym sezonie poruszam się o kulach ale oczywiście nie
wytrzymałam i wysiałam przed pójściem do szpitala - Giant Bushel i Birdhouse
Skubane jak na złość już powyłaziły/Birdhouse/
Tym razem namoczone nasionka wysiewałam
na płasko, widziałam że tak robią na filmiku.
wytrzymałam i wysiałam przed pójściem do szpitala - Giant Bushel i Birdhouse
Skubane jak na złość już powyłaziły/Birdhouse/
na płasko, widziałam że tak robią na filmiku.
Szczerze mówiąc nie wierzyłam, że w tym roku nie wysiejesz
a może to, że przy tykwach trzeba "chodzić" będzie dobrą rehabilitacją... Zdrówka Elu życzę !
mustysia
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Justynko! Tak to już jest z tykwami, jak złapiesz bakcyla to na całe życie.
Dzisiaj rano w TVN oglądałam reportaż o seszen's lights https://www.facebook.com/search/top/?q= ... s%20lights
Rehabilitacja zalecona i to bardzo intensywna, więcej ruchu nie zaszkodzi.
Dzisiaj rano w TVN oglądałam reportaż o seszen's lights https://www.facebook.com/search/top/?q= ... s%20lights
Rehabilitacja zalecona i to bardzo intensywna, więcej ruchu nie zaszkodzi.
Ja jednak zaryzykowałem z podkiełkowaniem na wacikach i faktycznie to działa, nawet niektóre giganty pomimo wielkich i grubych nasion już pokiełkowały i poszły do ziemi, choć z tej odmiany na razie tylko 3, reszta potrzebuje czasu. Choć to i tak nie zły wynik bo to ledwie kilka dni a według opisu to ta odmiana nawet 3 tygodni potrzebuje.
Z tego co widzę po prognozach długoterminowych to temperatury w nocy spadające nawet do 5 stopni co jest granicą wytrzymałości tykwy, mogą się utrzymać nawet do drugiego tygodnia maja a mówię tu o ciepłym, południu, dalej na północ może być jeszcze dłużej.
Oj, no to będzie kłopot. Ja się trzymam zasady, że powinny pójść w miejsce docelowe jak mają te 4 liście właściwe, wąsy to ostatni gwizdek. Jak ty to zrobisz jak ciągle przymrozki zapowiadają? W domu też nie sposób trzymać bo się powyciąga. Obyś nie musiała robić dosiewów jeśli za bardzo odchorują takie nienaturalne warunki i grzebanie w rozrośniętych już korzeniach jak już takie byki będziesz przesadzać.ela151 pisze:A moje to już wąsy puściły.
Zaraz dostaną tyczki.
Z tego co widzę po prognozach długoterminowych to temperatury w nocy spadające nawet do 5 stopni co jest granicą wytrzymałości tykwy, mogą się utrzymać nawet do drugiego tygodnia maja a mówię tu o ciepłym, południu, dalej na północ może być jeszcze dłużej.
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
W ubiegłym roku sadziłem do gruntu z jednym lub dwoma liśćmi i było OK. U mnie tylko jeden gigant wykiełkował mimo zaprawienia wszystkich nasion, ale już siedzi w doniczce. Może dziś uda mi się coś podkiełkować. Wczoraj odebrałem ostatnią paczke nasion z Holandii z tykwami.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Cztery liście podałem jako górną granicę. W zasadzie jak już są jakieś liście właściwe, chociaż te dwa, to można sadzić. Natomiast lepiej nie opóźniać w drugą stronę, tykwa ze względu na szybki wzrost wymaga mocnych korzeni i o ile mała względnie znosi grzebanie w bryle korzeniowej związane z przesadzaniem (choć czasem i tak potrafi przyklapnąć na parę godzin, zwłaszcza jeśli jest słonecznie), to im większa tym teoretycznie gorzej. Dlatego ważne, żeby za bardzo się nie pospieszyć z tym siewem bo wcale to nie jest tak, że im wcześniej tym lepiej. W obie strony można przesadzić i to się odbija na wzroście rośliny i późniejszym owocowaniu.
Co do zaprawiania - ja w tym roku zaprawiam kiełki dopiero, inaczej mam wrażenie że ta zaprawa w większości została by na waciku. A czym zaprawiasz tak z ciekawości? Ja użyłem specjalnego biohumusu do nasion, bo w tym roku chcę wypróbować trochę ekologiczne rozwiązania.
Co do zaprawiania - ja w tym roku zaprawiam kiełki dopiero, inaczej mam wrażenie że ta zaprawa w większości została by na waciku. A czym zaprawiasz tak z ciekawości? Ja użyłem specjalnego biohumusu do nasion, bo w tym roku chcę wypróbować trochę ekologiczne rozwiązania.
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
Na zmianę 'Previcur' i 'zaprawa nasienna T'. Mimo, że warzywa mam bez chemii to gdzieś tam czasem jakiś specyfik użyje. Większą uwagę przykładam do nie nawożenia warzyw białymi granulkami...
Marek
Marek
- RingoJelcz
- 200p

- Od: 1 mar 2012, o 19:46
I u mnie dziś na wacik idzie
Long Gourd 131,77 Holewa
140 Nieuwenhoff Bushel Gourd
Cannon Ball
Maczuga
Flat Bushel
Mini Pear
Egg
Jutro jeszcze cztery rekordzistki z pakietu pójdą na wacik. Dziś mam już dość, czas zacząć weekend...
Long Gourd 131,77 Holewa
140 Nieuwenhoff Bushel Gourd
Cannon Ball
Maczuga
Flat Bushel
Mini Pear
Egg
Jutro jeszcze cztery rekordzistki z pakietu pójdą na wacik. Dziś mam już dość, czas zacząć weekend...