Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Tak , działa odstraszająco i chyba o to chodzi !
Nie wyobrażam sobie trucia i innego mordowania . Tym bardzej , że mam las do koła i jeśli nie te , to przyjdą następne .
Po za tym kret to prześliczne zwierzątko , a czeski krecik z dobranocki podbił nie jedno serce . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Zgadza się, Krtek, to była super bajka ;:215. Jako dziecko mieszkałam koło granicy, więc miałam podwójną dawkę bajek z Krecikiem, bo odbieraliśmy też kanały Czechosłowackie :lol:. Te w oryginalnej wersji językowej nawet bardziej mi się podobały :;230 .....Ah jo ... :tan
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Beatko Podobnie jak Ty- zaglądałam ale nie pisałam ;:306 . U mnie to kwestia zmęczenia i lekkiej chandry zimowej ale, że dnia już przybywa, mam nadzieję i siły powrócą.
Dobrze, że przypomniałaś mi o gorczycy- u mnie krety i nornice szaleją na całego i trzeba będzie pokazać im co wolno a czego nie. Mam niedaleko sklep Polan i wybieram się do nich po jakiś przed/poplon więc i gorczycy nakupię ;:215

Kasiu W Twoim piaseczku też buszują? A z drugiej strony- wolą przekopane abaty niż zwięzłe trawniki i nieużytki, więc w pasku łatwiej im się przemieszczać ;:oj

Daria Nie zazdroszczę takiego sypiącego się tynku, to jest zmora wszystkich "ocieplanych" niedawno bloków. U moich rodziców tynk sypał się a raczej łuszczył się całymi płatami a w styropianie sikorki i szerszenie robią sobie gniazda. Oczywiście sikorki są bardzo miłymi i pożytecznymi gośćmi ale szerszenie już nie koniecznie.
Często obserwowałam w jakim tempie i ilości sikorki zbierały różne robactwo z kasztanowców. Mam nadzieję, że w menu miały szrotówki ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu przez piaseczek, to one tylko po drodze sobie przechodzą do rabat, gdzie mają mnóstwo kompostu, a w nim smakołyków ...
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

O, Beatko- super, że podałaś ten sposób z gorczycą! ;:215
Bo już karbid mi się kończy, a mam sporo lekko przeterminowanej gorczycy, której już na poplon nie wysieję. Będzie w sam raz na gaz musztardowy! :D
Ja też lubię wszystkie futrzaste stworzonka, czy to duże, czy małe. Mam problem z ich eksterminacją, a jednak przeszkadzają coraz bardziej naszym roślinom i coraz więcej zapadni ryją w gruncie, czasem nogi można połamać. Jak lisy rozkopują ich norki, to robią jeszcze większe doły.

Kasiu, ja też jestem fanką czeskiego krecika, ale i te nasze lubię bardzo.

Małgosiu, u nas szerszenie też gdzieś w bloku gniazdują, pewnie w elewacji właśnie. :?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dziejszy magiczny dzień pogoda u mnie prześliczna ;:333
Świeci ;:3 i na dworzu jest bardzo przyjemnie .

Wawrzynek wilczełyko zbiera się do kwitnienia .

Obrazek

To skarpa zwana dużą

Obrazek

To zaś skarpa zwana małą

Obrazek

Obrazek

Małgosiu ;:196
Wszystkiego najlepszego !
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko I u mnie dziś wspaniały i bardzo słoneczny dzień. Czuć wiosnę a przyroda to potwierdza. Znalazłam dziś magnolię, która lada dzien otworzy pąki.
Spokojnych i radosnych świąt życzę ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też przepiękna wiosenna ;:3 ;:3 ;:3 pogoda ;:215. Aż żal, że nie ma czasu by spędzić go w ogrodzie ...

Wesołych i spokojnych Świąt Małgosiu ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kasiu ;:168

Na forum cisza i spokój, każdy cieszy się rodzinnymi spotkaniami.
Ja dziś dostałam telefon od sąsiadów, że mam wyłamaną bramę na posesję. Pojechałam zdenerwowana i pełna obaw co zastanę. Na miejscu okazało się, że w całej wsi ktoś pościągał bramy i furtki ;:oj
Tak dawniej robili po pasterce w domach, gdzie były panny na wydaniu.
Głupie kawały ;:124
Czy u Was też są jakieś dziwne zwyczaje?
Czyżbym była na wydaniu? ;:306

Korzystając z okazji zrobiłam kopczyki różom i powojnikowi bo od wtorku ma nieco przymrozić :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sprawdzałam prognoz na najbliższe dni, dobrze więc, że to napisałaś ;:180 . W poniedziałek pozabezpieczam moje róże. Szkoda, że mróz idzie, bo myślałam, że w najbliższym tygodniu podziałam coś w ogrodzie, bo mam cały tydzień luzu.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu

Nieoczekiwany wyjazd na działkę zaburzył Ci świączny spokój . Na szczęście to tylko głupi żart , ale szczerze współczuje nerwów , które przeżyłaś .
Nie znam obyczajów panujących na naszych terenach , ale to bodziec by je zgłębić .
Dzisiaj przez chwilę byłam na spacerze w lesie , krótko bo zaczął padać deszcz . Dawno aż tak nie padało . W tym roku po raz pierwszy na działce zrobiły się kałuże , a trawnik jest nasiąknięty jak gąbka .
Też czytałam , że idzie ochłodzenie . Mój czosnek (część tego bez łusek ), trzy grządki ma ładny zielony szczypior . Taki z pięć cm. wysoki . Jeśli spadnie śnieg , to ok . Jak nie to pewnie włóknina pójdzie w ruch .
Będę też musiała na nowo okryć hortensję , która już była okryta , teraz odkryta gdy przyszły te ciepłe dni.

Małosiu , jeszcze jeden dzień świętowania , życzę Ci byś spędziła go w spokoju . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Być może to ostatni dzwonek na okrycie bo od wtorku idzie "macoszka". Patrząc na długoterminowe szaleństwa nie będzie ale -8, -10 w nocy przez kilka dni ma być. Ja z kapturkami na te wrażliwsze jeszcze się wstrzymuję ale w pogotowiu mam włókninę i zszywacz ;:108

Beatko Dobrze, że skorzystałaś z ostatnich chwil na spacerze ;:108
Dobrze jest, jak ziemia naciągnie, spadnie śnieg i dopiero zmrozi. Niestety w ostatnich latach u nas najpierw przychodził mróz a potem dopiero śnieg lub deszcz. Zobaczymy, co kolejne dni przyniosą. U Ciebie zacznie się wcześniej niż u nas ;:131
To prawda Beatko, że nerwów było sporo zanim nie zorientowałam się, że pół wsi ma ściągnięte bramy. Posesję obejrzałam i na szczęście nic więcej się nie stało. Godzinę później sąsiad "oświecił" mnie, o co chodzi z tymi bramami. Nie podoba mi się taka zabawa, tym bardziej, że "tymczasowa" brama nieco ucierpiała (wyrwany skobel razem z płytą OSB) i mam teraz zamykanie na wkręty ;:131 W sobotę dopiero będziemy naprawiali porządnie.

Niedziela zapowiada się słoneczna i ciepła więc idę z berbeciem na plac zabaw ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu pierwszy raz słyszę o takich zwyczajach ;:oj może berbeciówna wpadła komuś w oko :;230
Też szykuje się do okrycia wrażliwców, bo jakiś opad będzie po przymrożeniu :wink:
Dzisiaj 12 st i widzę prognoza się zmienia i już we wtorek -7.
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Beatko trzeba było nie rozbierać czosnku w płaszczyku dłużej wschodzi :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu

Być może masz rację . Z łuski musiałby się rozbierać , to by mu trochę czasu na tym zeszło ;:306

A tak serio , to ta partia była sadzona jako pierwsza , na początku listopada . Czosnek to Harnaś . Każdą grządkę mam opisaną i sam jestem ciekawa co wyjdzie z mojego eksperymentu .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja też Beatko! ;:333
Zablokowany