Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Ostatnio często zaglądam do zdjęć z poprzednich sezonów, ostatnie dni są tak przygnębiające, ani grama słonka. Dzisiaj rano nie chciało mi się podnieść głowy od poduszki, na dworze pochmurno, mży i ogólnie jest do kitu. Brakuje mi zdecydowanie słońca, myślę, że roślinom też.

Zeniu dziękuję, znalazłam wskazany przez Ciebie link ;:196 , niestety aktualnie dostępny tylko jeden, ale będę szukała dalej ;:333

Jagna chyba wszystkie już mocno przebieramy nóżkami w oczekiwaniu na wiosnę. Swoją drogą, to jest swojego rodzaju ewenement, cieszyć się i niecierpliwie czekać na kolejną porcję "robót ziemnych" ;:306
Nie mogę się doczekać, kiedy wyjdę do ogrodu i wreszcie rozruszam swoje kości i zrzucę parę kilogramów, które jak miś przybrałam przez zimę ;:306 . Pierwsze prace porządkowe mam już za sobą, większość rabatek jako tako uporządkowana, ale następne czekają w kolejce. Szkoda, że dzisiaj taka pogoda, bo miałam nadzieję na kolejną porcję ćwiczeń ;:306 .
Niestety pogoda jak zwykle płata figle.
Moje tulipany też już powyłaziły z ziemi, ale jeszcze długo poczekamy na ich kwiaty, rododendrony i azalie też czekają na swój czas, szkoda, że tak krótko kwitną ;:224 , mogłabym oglądać takie widoki przez cały okrągły rok.

Miałam nie wspominać najnowszej rabaty "północnej" ale chciałam Wam pokazać jak zmieniała się przez cały sezon.

Tak wyglądała rabata zaraz po posadzeniu róż, tzn w kwietniu

Obrazek

Później dosadziłam troszkę różnych roślinek czyli host, zawilców, liliowców, maków, chryzantem, mieczyków, floksów i innych. W maju
już co nieco można było zobaczyć na rabacie

Obrazek

Miesiąc później już zaczynało robić się ciekawie, coraz więcej roślinek można było podziwiać

Obrazek

W połowie czerwca zaczęły pokazywać się pierwsze róże czyli Princess of Wales i Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

i oczywiście zawilce

Obrazek

W końcu czerwca na rabatkach kwitły już Stephanie Baronin zu Guttenberg, Novalis, Princess Alexsandra of Kent i skromnie Souvenir du dr Jamain

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabatka robiła się coraz ciaśniejsza :)

Obrazek

cdn,
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy, to niesamowite jak na przełomie zaledwie kilku miesięcy rośliny potrafią urosnąć ;:oj Jeszcze wczesną wiosną było całkiem łyso, a w czerwcu już prawie ciasnota. Widać, że miejsce podpasowało nie tylko różom ;:224
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Daysy , tez podziwiam metamorfoze Twojej "polnocnej" .
Zastanawiam sie jednak , jak daja rade na rozance hosty . Mimo , ze nazywa sie polnocna musi byc tam ;:3 dla rozyczek .
Hosty sa (chyba) cienilubne ... ;:218 .
Zadziwia mnie tez , sadzenie bukszpanow i lawendy jako uzupelniacze roz . Maja przeciez zupelnie inne wymagania glebowe , a do tego "agresywne" korzenie ;:131 .
No tak ..., teoria contra praktyka :?

;:100 ;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko przyroda potrafi nas zaskakiwać, każdego roku zastanawiam się i podziwiam wolę przetrwania każdej roślinki. Najlepiej radzą sobie oczywiście te dzikie, zwane przez nas chwastami, ale te które bardziej szlachetne, też nieźle sobie radzą, chociaż więcej potrzebują opieki z naszej strony. Dla mnie cudem natury jest kiełkowanie roślin, jak z takiego maleńkiego nasionka potrafi wyrosnąć olbrzymie drzewo. Obserwowałam swoje świerki, które swojego czasu posiałam do doniczek, teraz to piękne ponad 2-metrowe drzewa.

Alexio często tak bywa- teoria sobie a życie sobie. Wiem z doświadczenia, że porady poradami, ale własne obserwacje też się przydają.
W moim ogrodzie rośnie lawenda przy różach i w niczym sobie nie przeszkadzają, obie mają się dobrze, to samo dotyczy bukszpanów.
Nie wiem od czego to zależy, być może od żyzności gleby? Jeśli chodzi o hosty to masz racje, że one lubią cień, ale te akurat nie narzekały na słoneczko, co tez mnie zdziwiło, bo w tym roku było naprawdę go dużo. Może pomogło w przetrwaniu częste podlewanie, może fakt, że po południu już mają cień, nie umiem powiedzieć jednoznacznie, fakt, że mają się dobrze, bo nawet kwitły, chociaż też były sadzone wczesną wiosną. W tym roku na pewno będą miały więcej cienia, bo liczę, że różyczki nabiorą więcej "ciała" ;:306 i znacznie zacienią rabatę. Hosty będą korzystały więc ze słoneczka rozproszonego ;:333 .
Przyroda lubi nas zaskakiwać :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy super metamorfoza zaszła na różanej rabacie.Oby ten rok był również obfitujący w słoneczko tego potrzebują nasze królowe lecz ja mniej tęsknię za takim skwarem.Czekam już ,żeby w ręce chwycić sekator :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabata w lipcu już była mocno zagęszczona, poszczególne kwiaty omówię później, teraz tylko zdjęcia w miarę możliwości ogólne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już sierpień, do całego miszmasz dochodzą jeszcze mieczyki, oraz chryzantemy, które rosły w zastraszającym tempie i musiałam je kilkakrotnie przycinać, przez co nie kwitły, za to zieleni było całe mnóstwo :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu wszystkie czekamy na to samo - wiosnę, tęsknimy za zielenią, kwiatami i ciężką pracą, bo to jej zawdzięczamy tyle cudowności w naszych ogrodach. Cięcie, pielenie, sadzenie, przesadzanie a wszystko po to, by móc podziwiać inny, piękniejszy świat, chociażby istniał przez kilka miesięcy i tylko w naszych ogrodach. Warto wylać kilka kropel potu by móc poczuć magię wiosennego i letniego zauroczenia ;:215 . Aby do wiosny, tej piękniejszej :heja
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, co to za kwiaty na tym zdjęciu powyżej białej róży? Czy to jakaś odmiana liliowca? Są cudne ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

daysy pisze:...
Alexio często tak bywa- teoria sobie a życie sobie. Wiem z doświadczenia, że porady poradami, ale własne obserwacje też się przydają . ....Przyroda lubi nas zaskakiwać :D
Tak , masz racje , to byly tylko moje przemyslania wystukane na klawiaturze .

Dlatego doswiadczenia praktykow sa bezcenne ;:108 .
;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Przepraszam, mogę odpowiedzieć za Daisy. To są mieczyki abisyńskie i cudownie pachną.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko podpowiem za Daysy ta roślinka to Acidanthera czyli mieczyk abisyński ładnie pachnie .Teraz z pewnością będą też w B. lecz cebulki trzeba przechowywać na zimę jak mieczyki. Oooo już Alutka przede mną podpowiedziała chyba pisałyśmy w jednym czasie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
;:306 Chyba tak.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór wszystkim :wit

Widzę, ze dziewczyny już odpowiedziały na pytanie Dorotki ;:138 ;:138, więc ja mogę podzielić się z Wami informacją o swoich weekendowych ogrodowych pracach. Co prawda niewiele zrobiłam, ale zawsze to więcej niż nic ;:333 .
Ale do rzeczy posiałam stewię, bazylię cynamonową, te roślinki oczywiście pozostaną w domu, tutaj też zostanie przepikowana kobea.
Muszę powiedzieć, że w tym roku kupiłam 2 opakowania tej pięknej rośliny, bo w ubiegłym z 1 opakowania wzeszła tylko 1, w tym roku z 2 opakowań mam 5 sadzoneczek ;:63 . Poza kobeą wysiałam porcelankę, lobelię, mieszankę dzwonków, portulakę, len wielkokwiatowy, wsadziłam do doniczek orliki, cebulki irysów, to chyba wszystko. Na warzywniku posadziłam cebulę dymkę i groszek cukrowy, oczywiście przykryłam włókniną i mam nadzieje, że już wielkich przymrozków nie będzie ;:224 .
Powiem Wam, że różyczki, które ostatnio nabyłam w Auchan wyglądają całkiem ładnie, może jutro zrobię zdjęcie to zobaczycie jakie żywotne. Oczywiście stoją w doniczkach pod folią, bardzo jestem ciekawa co za angielki mi się trafiły ;:224 Aha i jeszcze jedno w kartoniku z Lavender Blue trafił mi się bonusik, to już drugi raz ;:333 - były dwie sadzoneczki, tym razem całkiem ładne ;:333 .
Teraz już tylko czekam na możliwość przesadzenia ich w odpowiednie miejsce.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

daysy to się skupiłaś na wysiewach, dla mnie póżniej jest to wyciaganie się roślinek dużym utrudnieniem, może kiedy ma się folię lepiej jest zapewnić im świało i słoneczko. Kobey w tym roku nie wysiałam ale jeszcze chyba się na niąskuszę, za to pelargonie po raz pierwszy wysiałam i wszystkie 9 nasionek z opakowania juz rosną.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy pędzisz że ledwo nadążam ;:306 północna rabata zarosła aż miło popatrzeć, a o te mieczyki też miałam zapytać bo śliczne i już nie będę pytać bo wiem ;:306
Ale wysiewy poczyniłaś ;:224 Ja dzisiaj pikowałam pomidorki i takie takie tam różne ,dymka już w warzywniaku ,żeby tylko teraz troszkę słonka ;:173 Jak tam twoje różyczki u mnie większość ma już maleńkie listki ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”