Witam Wszystkich
elcia-Elu - wiesz,że sam jestem mile zaskoczony jego kwitnieniem.
Monikwiaty-Moniko - cieszę,że mogłem Ci przypomnieć swoją prezentacją o Twoim amarylisie.
mariak.k55-Marysiu - tak o tym ,że to zawiązki korzeni już mnie uświadomiła jedna z Forumowiczek.Tobie zaś dzięki za podpowiedź odnośnie wsadzenia ich do ziemi.Zastosowałem się do Twoich wskazówek i kilka szczepek -patrz zdjęcie jest już w doniczce z ziemią a kilka nadal w wodzie-dzięki raz jeszcze za poradę
heliofitko-Iwonko,Bufo - bufo,pieczarach-Aniu - moja nową roślinkę kupiłem jako amarylis a nie jako hipeastrum,które są często z sobą mylone na dowód czego przytaczam i przywieszkę i cytat zaczerpnięty z Wikipedii.
dziękuję Wam za miłe komentarze i rady a za odwiedziny i Wam i wszystkim odwiedzającym mój wątek

Zapraszam ponownie i pozdrawiam
Szczepki hibiskusa za poradą Marysi już w doniczce z ziemią:
Przywieszka z amarylisa:
Cytat z Wikipedii:
Systematyka w Wikispecies
Zdjęcia i grafiki w Commons
Kwiaty
Amarylis (Amaryllis) ? monotypowy rodzaj roślin z rodziny amarylkowatych. Należy do niego 1 gatunek ? Amaryllis belladonna pochodzący z Afryki Południowej[2] .Spis treści [ukryj]
Nazewnictwo[edytuj]
Nazwę rodzajową tej rośliny wziął Karol Linneusz od imienia kobiety, nazwa gatunkowa (belladonna) oznacza piękną kobietę. W języku polskim ma nazwę amarylis nadobny lub amarylis piękny.
Wyglądem przypomina i jest często mylona ze zwartnicą (Hippeastrum), pochodzącej z Ameryki Południowej.
Na początku XX wieku botanicy spierali się, której z tych roślin należy się nazwa Amaryllis, gdyż Linneusz nie sprecyzował tego dokładnie. Ostatecznie przyznano ją rodzajowi pochodzącemu z Afryki Południowej.
Bibliografia[edytuj]
Christopher Brickell: Wielka Encyklopedia Roślin. Warszawa: Muza S.A., 1993. ISBN 8370791573.
zbiorowe: Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 978-3-8331-191
Pozdrawiam Wszystkich