Dziś skończyła się piękna pogoda.
Od południa pada deszcz ze śniegiem i jest bardzo zimno.
Skończyła się zatem złota polska jesień może jeszcze wróci,kto wie...
Zdążyłam wnieść donice do pomieszczeń,poza passiflorą i zdążyłam uprzątnąć ogromne ilości pierwszych liści .
Całkowicie zgubiły je orzech włoski,paulownia,styrakowiec,wiśnia i grusza.
Jabłonie ,leszczyna ,grujecznik i krzewy jak hortensje,krzewuszki,róże itd nadal mają liście.
Niektóre ślicznie się przebarwiły czyniąc w ogródku wraz z kolorowymi koralami krzewów fajny nastrój.
Kwitną ostatnimi już pewnie kwiatami róże ale również pojawiają się pierwsze kwiatki pierwiosnków,
nawet zakwitł fiołek wonny i przetacznik - im chyba też tak jak mnie spieszy się do wiosny
Choć jest zimno to nie ma przymrozków i dzięki temu jeszcze coś się dzieje ciekawego w moim ogródku.
Igor a tak niedaleko od siebie mieszkamy i Ty juz doświadczyłeś szkodliwego działania mrozu.. no..no...no
Niestety przekwitła już kamelia, wczoraj jej płatki opadły
Ilość pąków jakie jeszcze ma ten krzew napawa nadzieją,że lada moment może rozkwitnie następny kwiat...
Markus,nie będzie jej za ciepło...wysoka temperatura nie będzie przeszkodą w jej kwitnieniu bo klatka schodowa mojego domu jest bardzo zimna... dziś jest tam ok. 5*C
Czekam więc niecierpliwie jak zawsze
Aniu faktycznie kwiat mojej kamelii jest bardzo podobny do kwiatu Twojej Citron-Fraise,
piękna jest ,może powinnam się rozejrzeć za nią by mieć ciekawy duet
Ale to pewnie Serbka,czy tak? Wtedy ona nie jest w moim zasięgu...
patkaza ,camellio jeśli Wasz berberys jest jeden można dosadzić jemu coś do towarzystwa..
Nie wiem jednak o jakim berberysie rozmawiamy,może karłowym albo innym niskim,wtedy nie polecam nic poza podsypaniem ściółki- każdej jaką uznacie za stosowną.
Berberysy mają kolce i trudno potem dotrzeć rękoma do ich pędów by usunąć zachwaszczenie.
Jeśli to berberys z gatunku wysokich można podsadzić obok - bardzo blisko bergenie i bodziszka czy coś z poduszkowych np.floksa szydlastego czy żeniszka. Też się sprawdzają
Na pewno nie pozwólcie zarosnąć berberysowi trawą,to byłaby tragedia,potem jej źdźbła wyrastają spośród pędów berberysa i krzew szybko zarasta trawą trudną do usunięcia.
Pozdrawiam wszystkich miłych gości również Was
vertigo,JAKUCH,taro,lisko,ideo.