Dziś skończyła się piękna pogoda.
Od  południa pada   deszcz  ze  śniegiem i jest bardzo  zimno.
Skończyła  się   zatem  złota polska  jesień może  jeszcze   wróci,kto  wie...
Zdążyłam  wnieść   donice do pomieszczeń,poza passiflorą  i  zdążyłam  uprzątnąć   ogromne  ilości pierwszych  liści .
Całkowicie   zgubiły je  orzech  włoski,paulownia,styrakowiec,wiśnia i  grusza.
Jabłonie  ,leszczyna ,grujecznik i   krzewy  jak  hortensje,krzewuszki,róże itd nadal   mają liście.
Niektóre   ślicznie  się  przebarwiły czyniąc   w ogródku wraz   z kolorowymi koralami  krzewów  fajny nastrój.
Kwitną   ostatnimi już  pewnie kwiatami  róże ale  również  pojawiają  się pierwsze  kwiatki pierwiosnków,
nawet   zakwitł  fiołek wonny i  przetacznik - im  chyba  też  tak  jak mnie  spieszy  się  do  wiosny  

Choć  jest  zimno  to  nie ma  przymrozków i  dzięki temu  jeszcze  coś  się  dzieje   ciekawego  w moim ogródku.
Igor  a tak niedaleko  od  siebie  mieszkamy  i Ty  juz  doświadczyłeś   szkodliwego  działania  mrozu.. no..no...no
Niestety  przekwitła  już  kamelia, wczoraj  jej  płatki  opadły  

Ilość  pąków  jakie   jeszcze   ma  ten krzew   napawa  nadzieją,że  lada moment  może  rozkwitnie  następny kwiat...
Markus,nie  będzie   jej  za  ciepło...wysoka temperatura  nie  będzie  przeszkodą   w jej kwitnieniu  bo  klatka  schodowa mojego   domu jest bardzo  zimna... dziś  jest  tam ok. 5*C
Czekam  więc  niecierpliwie   jak  zawsze
Aniu  faktycznie   kwiat mojej kamelii  jest bardzo podobny  do  kwiatu  Twojej Citron-Fraise,
piękna  jest  ,może powinnam  się  rozejrzeć   za  nią  by mieć  ciekawy  duet  

Ale  to pewnie  Serbka,czy tak? Wtedy  ona nie   jest   w moim  zasięgu...
patkaza ,camellio  jeśli  Wasz  berberys  jest  jeden  można  dosadzić  jemu  coś  do  towarzystwa..
Nie  wiem jednak  o jakim  berberysie  rozmawiamy,może  karłowym  albo innym niskim,wtedy nie polecam nic poza  podsypaniem  ściółki- każdej  jaką  uznacie   za  stosowną. 
Berberysy mają  kolce i trudno potem  dotrzeć   rękoma   do  ich pędów  by usunąć   zachwaszczenie.
Jeśli  to   berberys  z  gatunku  wysokich można podsadzić obok - bardzo blisko  bergenie i bodziszka czy  coś  z poduszkowych  np.floksa  szydlastego czy żeniszka. Też  się  sprawdzają
Na pewno  nie pozwólcie   zarosnąć  berberysowi  trawą,to byłaby  tragedia,potem jej źdźbła  wyrastają   spośród  pędów  berberysa i  krzew  szybko  zarasta  trawą trudną  do usunięcia.
Pozdrawiam  wszystkich  miłych  gości  również Was 
vertigo,JAKUCH,taro,lisko,ideo.