Moje zielone cztery kąty cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje zielone cztery kąty cz.2

Post »

Andrzej Max pisze:No to się porobiło ... hmmm... "świątecznie"... Zaduma i tyle... Ot ...jesień...
Ano, bo cmentarze to ważne miejsca. Miejsca, w których widzimy jak na dłoni, że nasze życie i nasz swiat jest kontynuacją tego, co minęło. Miejsca, które uczą Pamieci - a Pamięć, to jedna z cenniejszych rzeczy, które mamy...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Nareszcie słoneczny dzień ;:138
Choć i wieczorem i rano na termometrze było plus pięć, to w nocy coś musiało się dziać, skoro liście dalii i kann pociemniały :roll:
Co zdopingowało mnie do prac na świeżym powietrzu...
Oczywiście - w pierwszej kolejności - góra liści... kolejna, a z drzew jakoś nie ubywa :roll: jedynie mój klonowy żywopłot łysieje widocznie... nawet go trochę wspomogłam :wink: wystarczyło lekko potrząsnąć...
Bulwy wykopane, w skrzyneczkach poszły do piwnicy, muszę jeszcze tylko zaopatrzyć się w trociny, aby je przysypać...
Do piwnicy powędrowały też wszystkie zbędne sprzęty... został jeden szpadel (bo ze mną to nigdy nic nie wiadomo), no i grabie do liści :wink:
Kącik narzędziowy chwilowo został zaanektowany przez kompostowy stosik :roll:
Migdałek w końcu został przesadzony, na jego miejsce wskoczyła Bonica... czyli wszystko zgodnie z założeniami :)
Główkowałam chwilę, czym podsadzić tę różową pannę... 100krotka mnie sprowokowała do tego wysiłku :wink: ... ale zostawiam ten temat na wiosnę... póki co u nóżek ścielą jej się rozchodniki spod migdałka... zdjęłam warstwę, dokonałam podmiany... i wróciły na miejsce :wink:

ObrazekObrazek

Miłorząb pięknie się zażółcił, a borówka - poczerwieniała

ObrazekObrazek

Moje żółte utrapienie :evil: :lol: ... i nie tylko...
ObrazekObrazek

Wyłysiały hostokącik :wink: i ciepłe okrycie oczekujące na większe chłody...

ObrazekObrazek

I jeszcze ostatnie spojrzenie na całość...

ObrazekObrazek

I można robić plany na następny sezon :wink:
Punkt pierwszy: zrobić coś z trawnikiem :oops: :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, cudna jesień w Twoim ogrodzie, ja, ją uwielbiam :D ... a zdjęcie "żółtego utrapienia" rewelacja !!!

Obrazek

Powiedź jeszcze, co to za drzewo tak cudnie się na żółto przebarwia :oops:

Dowiedziałam się, że trzmielinę pospolitą można łatwo rozmnożyć z nasion ;:138 ;:138 ;:138
Jak będziesz koło tej o czerwonych owocach, to zerwij owoce i spróbuj, a ja będę trzymała kciuki, żeby się udało :roll:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczności...matko, jak mi sie podoba ten miłorząb...ale powiedz, czy to jest gatunek, czy jakaś mniejsza odmiana? Ja sobie muszę chyba zapolować na jakiś mały, szczepiony, bo ten "zwykły" strasznie rośnie...

Bardzo ładnie wygląda ten rządek malutkich "drzewek"... migdałek mi sie też bardzo podoba, chociaż zastanawiam się, czy ładniejszy w formie drzewka, czy krzewiasty, niziutki, bo i takie widziałąm.

Fajnie, że masz już spokój z bulwami, moje kanny nadal się suszą pod daszkiem...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam Ci powiedzieć
Powoli przymierzam się do założenia wątku pogaduchowego, coby po ogrodach nie marudzić tylko czy będą chętni do pogaduch?
że na mnie mozesz liczyć :-) mielenie jęzorem, szczególnie nie na temat, to moja specjalność :-) Pytanie tylko, czy ktoś to będzie chciał czytać :;230 :;230
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko... rozmnażanie z nasion to chyba nie jest moja domena :wink: niestety...
A na żółto przebarwia się klon... a na pierwszym planie - migdałek :wink:
100krotko... mój miłorząb został zakupiony jako klasyczny Ginkgo biloba :roll: ... zobaczymy, jak przetrzyma tę zimę... ale podoba mi się... w jesiennej szacie też :)
Z bulwami też jeszcze nie mam spokoju, jak przeschną, trzeba będzie je "oporządzić" :wink:
Migdałek krzaczasty ;:24 ... nooo... podoba mi się bardzo, ale ja niższe piętro muszę rezerwować dla innych roślinek... a co się da - na pień :wink:

A co do pogaduch - jasne, że liczę na Ciebie :lol:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

100krotka pisze:Śliczności...matko, jak mi sie podoba ten miłorząb...ale powiedz, czy to jest gatunek, czy jakaś mniejsza odmiana? Ja sobie muszę chyba zapolować na jakiś mały, szczepiony, bo ten "zwykły" strasznie rośnie...

Bardzo ładnie wygląda ten rządek malutkich "drzewek"... migdałek mi sie też bardzo podoba, chociaż zastanawiam się, czy ładniejszy w formie drzewka, czy krzewiasty, niziutki, bo i takie widziałąm.

Fajnie, że masz już spokój z bulwami, moje kanny nadal się suszą pod daszkiem...
Taki mały miłorząb- to najlepszy będzie szczepiony, "mariken"- jego korona nie powinna przekroczyć 1m :roll:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, dziękuję ;:196 mam posadzonego klona, no to już się cieszę, że kiedyś będzie taki piękny :D ... migdałek i miłorząb też mam :D ... uwielbiam liściaste ślicznie przebarwiające się jesienią, nooo i żeby jeszcze miały ozdobne owoce :roll:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

O rany stokrota! zapomniałam, ze kanny trzeba wykopac!
a moje jeszcze kwitną :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gorzata76 pisze:...I można robić plany na następny sezon :wink:
Punkt pierwszy: zrobić coś z trawnikiem :oops: :lol:
:D No popatrz, jak to mamy wspólne cele :D
Moje plany na kolejny sezon:
Punkt pierwszy: zrobić coś z trawnikiem.
Punkt drugi: zrobić coś z trawnikiem !!!
Punk trzeci: zrobić coś z trawnikiem :oops:

Fantastycznie, że masz Bonicę :)
U mnie też rośnie jako pienna. Polecam w ciemno.
Wdzięczniejszej i bardziej obficie kwitnącej róży nie widziałam.
Do teraz ma resztki kwiatów w kiściach sprzed 2 miesięcy :shock:
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Będę trzymać kciuki żeby miłorząb dzielnie wytrzymał zimę w twoim ogrodzie. Jest taki piękny, że aż słów brak. Gosiu czy trzeba ścinak kwiaty hortensji na zimę - takie wysuszone wyglądają slicznie na krzaczkach, więc może można je tak zostawić do wiosny :?:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Witaj Gorzatko :wit
Jak tam po Wszystkich Świętych :?:
Miłego dnia ;:106
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

trawnik to i mój cel na przyszły sezon :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich, którzy pilnowali ogródka pod moją nieobecność... wiecie... dzień świąteczny... i jeszcze chandra gigant... jeśli ktoś ma dobry sposób na to, jak polubić siebie, to ja chętnie :roll:

Iwa... ja ścinam kwiatostany hortensji, bo w ogródku nie będę miała z nich pociechy... a w suchej kompozycji - i owszem :)
Miłorząb ledwo się przebarwił, a już, ścięty nocnym mrozem, wyłysiał doszczętnie :( zebrałam liście, niech się suszą otulone wierszami Szymborskiej :wink:
Marta, Ania... jak się nie uda, to będzie znaczyło ni mniej, ni więcej, jak tylko to, że trawa nas nie lubi :wink: a wtedy my ją pogonimy :pogon i nowe rabatki będą :lol:
A Bonica... tfu, tfu... niech rośnie... ku chwale 100kroty :lol:

Ok... ogródek :roll:
Wczoraj rano wyglądał tak :shock:

Obrazek

a dziś popołudniu już tak :(

Obrazek

Obrazek

Pamiętacie te piękne, żółte drzewa? :roll:

Obrazek

Natura mnie przechytrzyła :lol: liście nadwątlone nagłym spadkiem temperatury spadły... pionowo w dół :;230 zero wiaterku... wszystkie są u sąsiada i na alejce... a to miała być ta ostatnia warstwa - pierzynka na rabaty, której miałam już nie zgarniać :lol:
Nic to... jeszcze mam przed ogródkiem niezagospodarowaną kupkę liści... będę wrzucać z powrotem do ogródka :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani... w związku z nadejściem listopada i zakończeniem mojego sezonu ogródkowego, zapraszam Was od dziś do Gorzatkowa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”