Mała kolekcja Renaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mała kolekcja Renaty

Post »

Troszeczkę nowych kwitnień, tak na pocieszenie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie piekne...ale peloric najbardziej przykul moja uwagę :lol:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ładne kwitnienia :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

A jednak Renatko masz trochę radości na parapetach, a nie tylko samą sałatę ;:108 ;:138 ;:109 ;:215
Niech cieszą Twoje i nasze oczęta ;:80 ;:215
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Witaj Renatko :wit
Przyszłam podziwiać Twoje śliczne storczyki ;:108 Ale u Ciebie kolorowo ;:138
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Renatko mamy takiego samego phalka!!To ten pierwszy na zdjęciu.U Sylki też on jest.Mój własnie ma 2 rozwiniete kwiatuszki,czekam na więcej bo ma pączusie.Czyli zakwitają u nas w tym samym czasie :tan
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko piękne to pocieszenie - dziękuję Ci ;:196 Przed nocą takie widoki no nie wiem czy będę spała :?: ;:108
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

No, no, Renatko :) jak dobrze, że tu zajrzałam !
Potwierdź proszę, czy ten drugi jest mi wyjątkowo znany ? :wink:
Śliczności masz do delektowania się na zimowe dni... Oj, trzeba by je kiedyś pooglądać na żywo :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Kochane jesteście, dziękuję za miłe słowa i odwiedzinki, ostatnio jestem troszkę podłamana ponieważ, większość phal. chyba mi przemarzła na parapetach, mają jakieś dziwne korzenie, a może jest jakaś inna przyczyna nie wiem.
Asiu, to jest ten, niedawno miał tylko jeden kwiatuszek, a teraz przedłużył pędzik.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Podoba mi się ten żółciutki oraz peloric szczególnie :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Reniu - Twoje aktualnie kwitnące są w takich radosnych, wiosennych kolorkach, że powinny choć troszkę poprawić Ci nastrój, czego mocno Ci życzę :D .

Niestety takie życie, że raz pod górkę , innym razem z górki. A na dowód, że nie tylko u Ciebie źle się dzieje - wczoraj roślinkom z mojego akwarium musiałam wyciąć 99,5% korzeni. Zgniły, spleśniały - wszystko na raz. Były tam siewki i młode roślinki posadzone w sphagnum. Jakieś 2 tygodnie temu zauważyłam na siewkach Stanhopei ślady żerowania wciornastków, więc postanowiłam potraktować całe towarzystwo potraktować Provado. Na drugi dzień na wierzchu wszystkich doniczek była pleśń....Pościągałam to zapleśniałe sphagnum, opryskałam Previcurem - wyglądało nieźle. Niestety na następny dzień znów była pleśń. Tym razem wyrzuciłam całe sphagnum, doniczki wyszorowałam, a roślinki umyłam, opryskałam i pomoczyłam w Physanie. Jak już porządnie obeschły posadziłam w nowe sphagnum. No i było dobrze aż do wczoraj, kiedy znów zauważyłam pleśń. Zaczęłam po kolei wyciągać wszystkie z doniczek, a tam po prostu czarna rozpacz. Korzenie zgniłe lub mokre, rozłażące się w palcach, praktycznie wszystko do wycięcia. parę roślin zostało bez jednego korzonka....i tak sobie wykombinowałam, że wszystkie jak jeden mąż dam na podkładki i do akwarium. Na podkładkach pięknie się regenerują wszelkie zdechlaki, a poza tym będą miała kontrolę nad tym, czy dzieje się coś złego - przynajmniej od razu to zobaczę.
I tak chcąc pomóc jednak zaszkodziłam. Podejrzewam, że to Provado rozpoczęło ten proces, tylko nie wiem dlaczego :? A później wysoka temperatura i wilgotność dokonały dzieła.... :(
Ale mimo wszystko jestem dobrej myśli, staram się od jakiegoś czasu takich sytuacji zbytnio do siebie nie brać, bo to się zdarza nawet najlepszym, tylko im padają dziesiątki czy nawet setki roślin....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Madzik może środek miała jakieś dobre do żerowanie dla grzyba podłoże :( szkoda Twoich małych roślinek :(

u mnie też dwa są kiepskie...chyba kupione ze zmarzniętymi korzonkami, korzenie stare zaschły nowe zielone są ale liście miękkie :( dostałam je na urodziny :(
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renato- przepiękne kwitnienia u Ciebie! Szczególnie podoba mi się ten żółty!Mam identycznego, ale rośnie tylko w liście (ma ich 12!), bliżej wiosny zmienię mu nawóz. Może to coś da :)

A czy możesz nam pokazać te niby przemarznięte korzenie? Ciekawi mnie trochę jak wyglądają, a może przy okazji coś Ci podpowiemy :)
Moja babcia ma Phal. od roku i trzyma go w zimnej, nieogrzewanej sypialni. Temp. jest tam b. niska (ok. 15st.C), bo babcia tak lubi. Phal. chyba też, nie widzę na nim żadnych zmian, ładne rośnie i kwitł prawie rok!

Madzik- przykro mi z powodu Twoich roślinek :( kurcze, zawsze coś się stanie złego :evil:
Piszesz, że to z powodu ciepła i wilgoci? Miałaś akwa przykryte szybką? Może zapobiegła by temu cyrkulacja powietrza? Ale teraz to już musztarda po obiedzie.
Na podkładkach u Ciebie na pewno dają radę! Łatwiej się reanimuje roślinki, wiedząc jak to robić, a Ty doświadczenie masz niemałe. Trzymam kciuki!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Kamilo - akwarium jest z pokrywą. Mam tam zamontowany wiatraczek komputerowy, który wprawdzie nie chodzi na okrągło, bo za bardzo wysusza powietrze, ale codziennie jest na trochę włączany. Idę za chwilę dalej ze zdechlakami walczyć, bo od wczoraj wieczora suszą się po cięciu korzeni :? Ja też mam nadzieję, ze reanimacja odniesie skutek :roll:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Renato - piękne zdjęcia, takie spokojne i staranne. ;:108