Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko piękna porcja kwiatów, masz czarnuszkę? Siejesz, czy sama się rozsiewa? Bardzo ją lubię i pozwalam bywać w rożnych miejscach ogrodu. A co do lwich paszczy, to we wtorek dokupiłam sobie jeszcze 6 sadzonek w różnych kolorach (u mnie przezimowała taka cytrynowa) i posadziłam też na rożnych rabatach i liczę, że również przezimuje. Bardzo są wdzięczne. Żeniszek lubi się sam rozsiewać, ale u mnie coś niekoniecznie. A tej mój wysiany to jeszcze czeka na wsadzenie, nadal maluśki... więc też dokupiłam kilka sadzonek, no bo jak bez niego? ;:306
Pozdrawiam Cię serdecznie i nie miej wyrzutów sumienia, że nie masz czasu na forum. To ten czas, gdzie najwięcej czasu spędzamy wśród naszych roślinek ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Co za dzień! 32 stopnie w cieniu i zero wiatru. Jak nie kijem, to pałką - albo za zimno, albo za gorąco.
Wczoraj podobnie, ale wczoraj było święto, a dzisiaj nie byłam zdolna cokolwiek zrobić, a chwasty rosnąc aż piszczą z radości.
Jutro ma być tak samo, a ponieważ udostępniamy działkę na spotkanie okolicznościowe, to przynajmniej będzie wytłumaczenie nieróbstwa. A i nocleg zaplanowany na działce.

Kasiu vimen - niestety, moje piwonie miały za mało wody, ponieważ u nas brakowało opadów, dopiero w czerwcu spadły porządne deszcze, a pąki wykształcały się już w maju. ;:222
Chcesz nasion dziewann? Tylko daj znać, a będziesz miała. ;:108 Mam jeszcze dziewanny austriackie, które są szczególnie piękne.
Te żółte to rzeczywiście irysy.

Danusiu - szałwii istotnie w tym roku nie brakuje, tylko niektórzy oszukują. Okazuje się, że ta biało-niebieska to jednoroczna, nie wieloletnia. ;:222 Może uda się zebrać nasionka.
Lewizji u nas na rynku do wyboru, do koloru, ale ja się już tyle razy na nich zawiodłam, że omijam je teraz z daleka.

Jagusiu - mam nadzieję, że burza ominęła Twoją okolicę, a jeśli już, to przynajmniej nie nabroiła.
Moje piwonie rosną obok siebie, a tylko tę jedną coś dopadło. Jednak wszystkie mają znacznie mniej pąków niż w poprzednich latach i nie tylko u mnie, u innych działkowców jest tak samo. ;:223

Basiu - czarnuszkę siałam raz, a od dwóch lat sieje się sama i z roku na rok jest jej coraz więcej. ;:333 W tym roku obsiadła lilaka Meyera, który już przekwitł i został przycięty.
U mnie żeniszek zawsze się zasiewał, jednak w tym roku nie widzę ani jednej sieweczki. ;:185
Pozdrawiam wzajemnie również serdecznie i cieplutko. ;:167 ;:196

A na działce przybywa kwiatków i warzywa nareszcie ruszyły z miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Papryczki ostre. Obrazek

Pomidory gruntowe też już mają pojedyncze owoce.
Obrazek

Miłego weekendu. ;:4 ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Lucynko na szczęście burza przeszła bokiem. Troszkę grzmiało, ale za to pięknie padało przez kilka godzin. Wreszcie ziemia dostała porządną porcję wilgoci. Dzisiaj skwar okropny i noc też zapowiada się upalna. Pierwsza w tym roku. Oby tylko bez fajerwerków.
Różyczki pięknie Ci kwitną i wyglądają zdrowo. Moje mimo pryskania łapią choroby grzybowe, o mszycach nie wspominając.

A co to za kwiatuszki te drobne fioletowo-niebieskie? To jakaś odmiana dzwonka?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Lwia paszcza ci przezimowała,u mnie wzeszły astry a wcale w tym roku ich nie siałam. To przez te łagodne zimy.Doczekałaś się wreszcie pięknych kwitnień i już nie dominuje zieleń w odcieniach :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę,że dawno mnie tu nie było.. :oops: tzn.byłam z pewnością ale śladu nie widać.. ;:131
Piwonie, róże,irysy u Ciebie godne pochwały! ;:63 No i oczywiście warzywka pierwsze ! W tym roku u mnie z kolei obfitsze kwitnienie piwonii .Poza jedną krzewiastą,która umarzła i odbija ale nie zdąży zakwitnąć...
Szałwię omączoną kupowałam co roku niestety nigdy mi się nie wysiała , szałwię omszoną wieloletnią muszę odmłodzić bo już się zestarzała i słabo kwitnie ..
Miłego weekendowania na działkowym łonie Lucynko!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko piwonia z żółtymi pręcikami cudna. ;:oj Róże już tak ładnie kwitną. ;:215 Moje strajkują na razie. :roll:
Mam nadzieję, że masz piękne sny na działkowym posłaniu. :)
Ściskam mocno. ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit cudne te twoje wszystkie róże. Duzo już masz kwitnących.
Nic ;:37 wypije i idę patrzeć jak się moje mają.
Piwonie śliczności. Z moich 10 tylko 3 mi zakwitnie. No ale jak się 4 przesadziła na wiosnę, to dalej trzeba czekać na kwiaty ;:219
A ta biała naparstnica też urokliwa.
Dobrej niedzieli Lucynko ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, cudowne te Twoje piwonie! ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Rzeczywiście przybywa kwiatów i do tego z dnia na dzień wszystko jakby większe się robi ;:oj . Na pewno na nadmiar zielonego koloru już nie będziesz narzekać ;:224 . Piwonia na pierwszej fotce jest obłędna. Cudowna! Tego błekitnego iryska syberyjskiego namierzam od jakiegoś czasu i kupię sobie bo ma boski kolor ;:138 . U mnie 2 dni mocno grzało a dzisiaj niebo zachmurzone i 20 stopni . Trzeba trochę odpocząć :wink: . Pozdrawiam niedzielnie :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, fajnie ze się ochłodziło i możemy od upałów odetchnąć te kilka dni, bo od środy znowu to samo. ;:3 ;:3 ;:3
Róże i piwonie cudowne ale najbardziej zachwyciła mnie ta biała z cytrynowym środkiem i naparstnica albinos. ;:433 ;:63 ;:63
Czas dzwonków i bodziszków nastał a warzywa pierwsza klasa, pomimo zwariowanej pogody, przodujesz z pomidorami i papryką. ;:215
Kochana, dobrego tygodnia i cudownych chwil w ogrodzie, tylko uważaj na słońce, noś kapelusik, choćby taki rabarbarowy. ;:79 ;:79 ;:23
DzonaK

Post »

Lucynko super , że spotkałaś się z rodziną - co za czasy,żeby człowiek był uwiązany we własnym domu.
Domek się przydał , bo i w lato trochę więcej czasu tam spędzicie nie latając codziennie do domu.
Co do chwastów to Cię pociesze na tydzień na pewno dadzą Ci spokój :;230 ja tydzień temu wypieliłam i dziś znowu czeka mnie gimnastyka.
Niestety warzywa i nasze uprawy w tym roku nie są zadowalające , na pewno ma wpływ taka zmienna pogoda. Dynie musiałam ponownie wysiewać, arbuzy szlag trafił ogórki wyszły i stoją jak zaklęte. Do tego walka z mszyca, koper wysiałam po raz trzeci i nic , albo taki rok , albo nasiona jakieś trefne. Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie chociaż lepiej. ;:196 . Pozdrawiam i dużo zdrówka. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj Lucynko masz rację, doba za krótka się zrobiła, ja dzisiaj wolny dzień na działce oczywiście spędziłam, chciałam jeszcze po Waszych ogrodach pobuszować, ale chyba nie wszędzie wdepnę, bo padam, a jutro do pracy, cudownie już piwonie kwitną, moje dopiero majowe skończyły, a letnie jeszcze w pączkach, róże prześliczne, no piękny czas nastaje, tylko właśnie pogodowa huśtawka, chłodne nocki, upał w dzień, mi też zniknął koperek, był i nie ma, zdrówka Lucynko i spokoju w pogodzie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bardzo się cieszę tak licznymi Gośćmi, tylko smutno mi, że ciągle brakuje mi czasu.
Dzisiaj odrabiałam zaległości, a było ich tyle, że już nie mam siły odpowiadać w swoim wątku, wstawię tylko fotki z ostatnich dni, a jutro postaram się zacząć od odpowiedzi na Wasze posty.

Zapraszam. Obrazek

Obrazek Pierwszy mak.

A to dwie pamiątki po sobotniej dżamprezce na mojej działce.
Obrazek

Obrazek

Obrazek Biała dziewanna.

Obrazek Czyściec wielkokwiatowy.

Obrazek Pełnik chiński. Obrazek

Obrazek Wiciokrzew pomorski. Obrazek

Obrazek Irysy syberyjskie.

Różyczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buziaki dla wszystkich. ;:cm ;:cm ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko śliczne prezenty po imprezce, kwiaty kwitną radośnie, zieleń działkowa chciałoby się rzec majowa :D
Heliotropy rzeczywiście i moje sczerniały i tylko jeden ma się dobrze ...ten co o nim zapomniałam i do tej pory został w doniczce. Na piwoniach też miałam takie pączki, ale głównie na przesadzanej. Jednak ma młodych posadzonych część gałązek uschły i ktoś gdzieś napisał, że to jakaś choroba grzybowa więc popsikałam miedzianem. Pomidorków zazdraszczam bo ja swoje to nie wiem kiedy zjem pierwsze. Wszystko tak jakoś rośnie do.... Jedynie w ogrodzie byliny osiągają niebotyczne rozmiary, chociaż nie dokarmiałam ich w tym sezonie. No i róże jak nic się nie stanie to nacieszą oczy :shock:
Cieszę się na Wasze pierwsze rodzinne spotkanie, a i najmłodszy w końcu dotrze...no i na pierwszą noc na działce, chociaż te noce dalej nie za ciepłe.
Ściskam cieplutko życzą zdrówka i radości z działeczki ;:4 ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wczoraj obiecałam, dzisiaj wcześniej z działki wróciłam, bo u mnie słowo droższe od piniendzy.

Jagusiu - u mnie już sucho, już przydałby się deszcz, ale się nie zanosi ani na sam deszcz, ani na burzę, za to coraz to bardziej gorąco.
Mszyce nadal omijają moje rośliny, a choroby grzybowe próbują niszczyć róże, ale nie tylko. Dopadły moją najstarszą hostę, która teraz w połowie wygląda paskudnie. ;:222 Nawet dwa pomidory gruntowe zostały zaatakowane i M wbrew mojemu oporowi zastosował chemię.
Te kwiatuszki, o które pytasz, to dzwonek dalmatyński. Niziutki, mocno przyrastający.

Mireczko - ja już od lat nie sieję astrów, a one samoistnie wyłażą i kwitną co rok. Tej wiosny jednak postanowiłam odnowić kolekcję i wysiałam, z czego ani jedna siewka się nie pokazała. ;:124 Trochę mnie to martwi, bo samosiewki jakieś mizerne w tym roku.
Masz rację, już coraz bardziej różnobarwnie na rabatach.

Maryniu - wszystkim nam ostatnio czasu brakuje. Nic to, zimą sobie powetujemy.
Moje piwonie w tym sezonie biedne, tylko trzy spełniają moje oczekiwanie, tylko to te najładniejsze i w związku z tym mocno okrojone, bo wielu osobom się podobały. Niektórzy bez pytania odcinali sobie po kawałku.
Weekendowanie udane, dziękuję. ;:196

Soniu - ta piwonia nazywa się żółta, ale żółtą jest krótko, by ostatecznie całkowicie się wybielić. Mnie to nie przeszkadza, bardzo ją lubię. ;:303
Różyczki tak nieśmiało jeszcze wystartowały, ale rozkręcą się, gdy ciepełko i słonko ich nie zawiedzie.
Buziaki. ;:196

Aniu - róże dopiero startują i na razie trochę nieśmiało, ale słońce zrobi swoje i z dnia na dzień będzie coraz piękniej. ;:333
O piwoniach już nawet nie chcę myśleć, tak mnie zawiodły w tym roku i tylko cieszę się aromatem tych, które się nie lenią.
Dziękuję za dobre życzenie ;:196 , bo niedziela była cudowna.

Basiu - dziękuję, ;:180 choć w tym roku mam dużo do zarzucenia swoim piwoniom.

Ewelinko - faktycznie już coraz bardziej kolorowo i taką działeczkę lubię.

Dziękuję za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Stasiu - u mnie upał już od wczoraj. Jeszcze może nie trzydziestostopniowy, ale 27 i bez wiatru to już gorąc dla mnie zbyt duży. ;:7
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kfiotkóf A pomidory i papryczki w tunelu, choć dzisiaj już kilka owoców na krzaczkach pomidorków w gruncie znalazłam. ;:303
Dobre życzenia przygarniam z wdzięcznością i odwzajemniam w całej rozciągłości. ;:79

Asiu - już w ubiegłym roku dość często pomieszkiwaliśmy na działce i było cudownie, szczególnie rankiem, gdy ptaszki budziły z głębokiego snu.
Chwasty usunęłam i... już ich pełno ;:306
Teraz już cieplejsze noce, dzięki czemu warzywa ruszyły ostro do góry i niech już tak zostanie. Moje arbuzy wszytkie dwa jeszcze żyją, ale co to za życie.... Z koprem większość z nas ma taki problem. Mój też coś trafiło i to nie tylko ten pod chmurką, także w tunelu, który już używaliśmy w kuchni. Jedna noc go wykończyła.
Pozdrawiam wzajemnie i również zdrówka życzę. ;:196

Iwonko0042 - wszyscy coraz mniej czasu mamy, ale damy radę, bo jak nie my, to kto?
Piwonie kwitną wszystkie na raz. Zawsze zakwitały po kolei, a w tym roku nie dość, że malutko mają kwiatów, to jeszcze jakoś się śpieszą, jakby się bały, że nie zdążą, cycuś... ;:218
Zdrówko przytulam i dziękuję, po czym odwzajemniam z całego serducha. ;:196

Marysiu - taki zwariowany początek sezonu, że nawet się myśleć o tym nie chce. Najważniejsze, że mamy rozmaite kwiatuchy i zawsze coś nam serce ucieszy. ;:303
Warzywa nareszcie ruszyły z miejsca, jeśli pogoda pozwoli, będzie z nich pożytek.
Dziękuję za ciepłe słowa i dobre życzenia. ;:196 Dwie nocki działkowe już zaliczone, a gdy tylko M zakończy maraton po laboratoriach i medykach, przeprowadzimy się tam na dłuższe pobyty.
Pozdrawiam wzajemnie i również życzę zdrowia i coraz piękniejszego oraz bogatszego ogrodu. ;:167

Jeszcze obrazeczki z dzisiejszej działeczki.

Piwonie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekPierwsze lilie.

Kolejny mak.
Obrazek

Obrazek

Goździki brodate.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rudbekia wschodnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek irys syberyjski.

Obrazek Sałaty.

Obrazek Kabaczek - jedynaczek.

Obrazek Pomidory w tunelu. Obrazek

Obrazek Misia.

Obrazek Tuptuś.
Jeżyk codziennie o mniej więcej tej samej porze (ok. 17) wychodzi na spacer, a raczej na polowanie i przemierza stałą trasę. Po drodze spotyka miseczkę z wodą, gasi więc pragnienie i idzie dalej. O której wraca, nie wiem.

Jeszcze coś dla oka i do jutra.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”