Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lana i storczykowe towarzystwo.

Post »

Epidendrum ballerina wygląda cudnie :shock: Sporo ma tych kwiatków, aż się zlewają w tych wszystkich "haszczach". A z tego, że ciągle kwitnie, pozostaje tylko się cieszyć! ;:108
Phal. Mini Mark słodziutki ;:226 Od zawsze mi się podobał, ale jakoś dziwnym trafem nie udało mi się go jeszcze upolować... no cóż, w każdym razie mam co u innych podziwiać.
Zwykła hybrydka 'uparciuch' kwiatuszek ma piękny. Na takich uparciuchów znam tylko jeden sposób - postraszyć go oddaniem do kogoś innego i... zrobić to :roll: Czasem mogą wypuścić nawet 2 pędy po zmianie właściciela, czego sama doświadczyłam.
I oczywiście... ;:73 GRATULUJĘ ZŁOTKA!
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Lucynko faktycznie ale krzaczory masz na Epidendrum ballerina ;:138 Zawsze tak obficie Ci kwitnie?:)
Mini Mark śliczny.... aż żal , że mój nadaje się do wyrzucenia....
Zółta hybrydka kazała Ci dłuuugo czekać..ale warto! Piękne ma ubarwienie i plamki ;:108
Gratuluję rączki do storczyków :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne storczyki, MM jest prześliczny :). Mam nadzieję, że mój nie będzie takim uparciuchem. A Epidendrum bardzo obficie zakwitło.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow i jeszcze raz wow, piękne kwitnienie Balleriny ;:138 Ależ to "chwścidło" śliczne delikane i...zadziorne zarazem ;)

MM również cudny...mogę na jego maleńkie kwiatuszki non stop oglądać. Nigdy mi się nie znudzi :D

A hybrydka uparciuszek ma piękne, zdrowe listeczki i kwiatuszek, choć tylko jeden, jaki cudny ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Gosiu wzór na kwiatuszku rzeczywiście niepowtarzalny. Całą siłę roślina skierowała w liście, które rosną jak szalone. Szkoda tylko, że kwiatuszek jest tylko jeden. Nie powiem, że nie liczyłam na więcej, ponieważ zakupiłam go chyba z pięcioma lub czterema kwiatuszkami :? . Wyglądął bardzo ciekawie.

Aniu Epidendrum rzeczywiście rośnie jak chwast. Nie robię przy nim zupełnie nic ;:224 . Trzeba zapenić mu tylko jedną podstawową rzecz. To roślina ze środowisk bagiennych. Musi absolutnie dostawać regularną dawkę wody. Długie przesychanie nie dla niej, od razu alarmuje nas złym stanem liści. Nie do uwierzenia, że kiedyś zakupiłam tą roślinę jako przecenioną, bez kwiatów, w bardzo złej kondycji, z licznymi niechcianymi lokatorami. Najlepsze jest jednak to, iż myślałam, że kupuję jakieś Dendrobium :lol: .
Co do Mini Marka, chyba nie ja ostatnia piszę, że z kwitnieniem u niego nie tak prosto. Najtrudniej trafić na dobry egzemplarz, a mój do tego przedziału raczej nie należy. Wygląda jakoś bidnie, dobrze że chociaż kwiatuchy miał piekne. Za to hybrydkę chyba postraszę oddaniem, bo groźba wyrzucenia na śmietnik nie robi na niej najmniejszego wrażenia :? . Próbowałam :wink:
Za życzenia bardzo dziękuję ;:196.

Moniko to Epidendrum jak zaczyna kwitnąć, to na całego. Nie ma takiej możliwości, że pokazuje się tylko jeden kwiatuszek. Przynajmniej ono mnie nie zawiodło :lol: .

Justynko, Storczykowa, dziękuję w imieniu moich roślinek. Jak nie kwitną, to się na nie wkurzamy, a kiedy w końcu okażą nam swoją łaskawoś, to niezmiennie wprowadzają nas w zadziwienie.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko śliczny Twój uparciuszek, nie wspominając już o MM ;:63 Ale mnie osłabiło epidendrum ballerina ;:111 jest na mojej liście chciejstw już od jakiegoś czasu ;:108
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Lucynko, pięknie u Ciebie. Uparciuszki (chociaż ja o MM tego powiedzieć nie mogę) ładnie kwitną! Widać - cierpliwość popłaca. Muszę to sobie wziąć do serca, bo mam znów strajkujące falki :roll:

Pięknie wyglądają luźno zwisające pędy, jednak u siebie wszystko praktycznie podpinam, bo miejsca jak na lekarstwo :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Lucynko, wszystkie śliczne! :)
Jeszcze nigdy nie widziałam u nikogo tak obficie kwitnącego epidendrum! :shock: Ciekawe to co napisałaś o nim, nie słyszałam że tyle wody potrzebuje, sądziłam, że ma raczej umiarkowane potrzeby jak cambriowate.
Mini Mark wiadomo, klasa sama w sobie, no a hybrydka... niesamowita! Bardzo-bardzo mi się podoba, też bym się na nia rzuciła bez zastanowienia, a z drugiej strony stwierdzam, że te żółte często bywają uparte i nie lubią rozpieszczać ilością kwiatów. Szkoda :|

P.S. Zapytam jeszcze przy okazji- pamiętasz jak długo kwitł Ci phal. parishii? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję. Swoje Epidendrum kupiłam swego czasu na przecenie w Obi, chyba za 9 zł. Nie umiem powiedzieć, gdzie znalazłam kiedyś uwagę o naturalnym środowisku tej roślinki :roll: . W każdym razie u mnie sprawdzony sposób, jak za mało wody i bryła korzeniowa przesuszona, listki mdleją. Nie chodzi mi też o utrzymywanie bagienka w doniczce, raczej o nie dopuszczenie do nadmiernego przesuszenia.

Justynko, każda z nas ma swoje uparciuszki, tylko w innym wydaniu. Spróbuj raz jakiegoś kwiatusia jednak nie podpiąć. Przekonasz się, że aż tak dużo miejsca zwisający pęd nie zamuje :wink: .

Agitko zaraz sprawdzę w swoim kajeciku :D . Mam takie rzeczy zazwyczaj zapisane, chociaż trzeba wziąść pod uwagę fakt, że mamy różne warunki upraw. Czas kwitnienia zatem może być różny.
Sprawdziłam, u mnie było to coś troszkę więcej niż jeden miesiąc.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Alez piękne kwitnienie baleriny!!!I jaki krzaczor!!Zdaje sie potwierdzać opinia,ze im mniej się nimi przejmujemy tym piekniej kwitną :D
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Super te uparciuchy :uszy . Warto było czekać
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno, Gosiu dziękuję. Chyba właśnie taka jest prawda, trzeba bardzo uważać, aby kotka ( w naszym przypadku stroczyka) nie zagałaskać na śmierć :wink: .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko, ale urocze kwitnienia !
Kolorki jakoś Ci wyszły "wielkanocno-wiosenne" :D , a tu przecież koniec lata prawie...
Tym bardziej te kwiatuszki cieszą Ciebie i nas.
Epidendrum ballerina zakwitło Ci (zgodnie z Twoim opisem) już prawie nad koszem i to jak obficie !
He, he, może to jest jakaś metoda na uparciuchy???

Z kolei ten samotny (śliczny) kwiatuszek figuruje na bardzo dorodnej roślinie -storczyk zainwestował w liście.
Może tu jest jakiś błąd w nawożeniu - myślałaś o tym ?

Jeszcze spytam o liście Mini Marka. Czy jesteś zadowolona z ich wyglądu ? Pytam, bo u mojego są te najmłodsze jakieś dziwaczne.
Nierówne w grubości. U poprzednich z kolei były jakby ślady po szkodnikach, ale nic nie było...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Podpinam się pod pytanie Art odnośnie Mini marka. Ten mój (chorowitek) nowe listka też miał zgrubiałe i nierówne i miał jakby takie wgłębienia ... dziś storczyk ten jest prawie "łysy", bo bałam się czy to aby nie poważna choroba ,która atakuje Phal :( No więc ucięłam mu liście..
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asieńku :wit . Miło mi, że do mnie zaglądasz. Mojego kunstleri też widziałaś może ? Jestem z niego szczególnie dumna :heja .
Ten jeden kwiatuszek Phalaenopsisa to moja "zarazka", jak ją sama nazywam. Błędy w uprawie ? Być może. Kto z nas ich nie unika. W każdym razie starałam się, aby papu za dużo nie dostawał, wręcz go terroryzowałam - starałam się nie przelewać, a nawet suszyłam :twisted: . Wszystko na nic, on i tak wpakował to w liście :evil: . Mam jeszcze jedną taką hybrydę w spadku po mamie, a raczej miejscu jej pracy. Od reanimacji produkuje tylko liście, a zamiast pędu kwiatowego wypuszcza obficie korzenie, nie tylko w doniczce :| .
Asiu, Moniko , jeżeli chodzi o Mini Marka, to zgodzę się w całości z Wami. Liście to ma toto jakieś takie niewyraźne :? . Nie wygląda na okaz zdrowia i dokładnie już pare takich egzemplaży widziałam na naszym Forum. Mój przez piewien czas stał w akwarium i na samym początku rósł tam świetnie, ale po pewnym czasie już tak dobrze nie było. Wywaliłam go z tamtąd i wtedy dopiero pokazały sie dwa pędy kwiatowe. Teraz jak przekwitnie, to się chyba za niego zabiorę, łącznie z grzebaniem w stópkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”