Doniczkowe - barbra13
-
- 50p
- Od: 9 mar 2021, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowe - barbra13
Dzień dobry,
szukam jakichś ciekawych, nowych roślin dla siebie. Do tej pory same zielone (monstera, dzbanecznik, kulka sukulentów, grubosz, kwiat pustyni (drobna szczepka), alokazja, pachirę znalezioną w obi z praktycznie wszystkimi zgnitymi korzeniami - ratujemy teraz itp.). Chciałabym jednak teraz czegoś kwitnącego, ale nadal z przewagą zieleni spróbować. Co byście doradzili z doniczkowców? W oko wpadł mi skrzydłokwiat, ale póki co w żadnym sklepie stacjonarnym nie dorwałam, a boję się trochę przez internet zamawiać rośliny
szukam jakichś ciekawych, nowych roślin dla siebie. Do tej pory same zielone (monstera, dzbanecznik, kulka sukulentów, grubosz, kwiat pustyni (drobna szczepka), alokazja, pachirę znalezioną w obi z praktycznie wszystkimi zgnitymi korzeniami - ratujemy teraz itp.). Chciałabym jednak teraz czegoś kwitnącego, ale nadal z przewagą zieleni spróbować. Co byście doradzili z doniczkowców? W oko wpadł mi skrzydłokwiat, ale póki co w żadnym sklepie stacjonarnym nie dorwałam, a boję się trochę przez internet zamawiać rośliny
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Basiu, wrócę jeszcze do Twojego epiphyllum. Czy to prawda, że jest "królową jednej nocy"? Bo właśnie oglądałam na youtube filmik o tej roślinie i tam tak powiedziano, że kwiat kwitnie zaledwie przez jedną noc.
Tillandisie bardzo malownicze.
Tillandisie bardzo malownicze.

Dziękuję.
Ania, tak, to taka kruszynka
.
Heniu, przeceniasz moje umiejętności , nic nadzwyczajnego nie robię
., czasem kąpię, a czasem tylko spryskuję.
Dariadarla, tak, skrzydłokwiaty są świetne, teraz już prawie wiosna i coraz więcej pojawia się ich w sklepach.
Wandziu, Epiphyllum faktycznie kwitnie krótko, to moje chyba w dzień, jak jest chłodno, to chyba nawet ze dwa dni, ale głowy nie daję, bo kwiatów ma dużo i często, więc tak dokładnie nie obserwuję.
Nie da się nic nie kupić na wiosnę, mimo, że się nie powinno
. Ale na przykład taka kliwia kwitnąca na żółto, zawsze chciałam ją mieć i jak się trafiła, to musiałałam kupić. O pozostałych nie marzyłam, ale jakoś tak wyszło.

Ania, tak, to taka kruszynka

Heniu, przeceniasz moje umiejętności , nic nadzwyczajnego nie robię

Dariadarla, tak, skrzydłokwiaty są świetne, teraz już prawie wiosna i coraz więcej pojawia się ich w sklepach.
Wandziu, Epiphyllum faktycznie kwitnie krótko, to moje chyba w dzień, jak jest chłodno, to chyba nawet ze dwa dni, ale głowy nie daję, bo kwiatów ma dużo i często, więc tak dokładnie nie obserwuję.
Nie da się nic nie kupić na wiosnę, mimo, że się nie powinno

- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękne, delikatne rośliny z cudownymi wzorkami na liściach. W wiosennym słoneczku wyglądają doskonale. Takie widoki to ja lubię! 

- Traffcia
- 100p
- Od: 7 kwie 2015, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne nowości. A ta żółta kliwia.......... Nie dziwię się, że się skusiłaś - jest cudna.
Pozdrawiam
Beata
Beata
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tilandsia argentea niezwykle oryginalna
a co to za roślina aktualnie ukorzeniana z liśćmi o bardzo ciekawym kształcie nieco zbliżonym do liści monstery? i gdzie ją kupiłaś zdradź mi proszę
Pozdrawiam
i miłego weekendu życzę
.

Pozdrawiam

- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam się ja
Tak oglądam te oplątwy i oglądam. I zaraz na myśl przychodzi mi scena z pewnego kultowego filmu: "... ale tato, jak się napatrzę, tak dobrze i w nocy się przyśni, to tak nienawidzę, że strach..."
I obawiam się, że skończy się to tak, jak w tym filmie - związkiem nierozerwalnym. Wszystkie inne rośliny też masz wykwintne, ale oplątwy podbiły moje serce. Pozdrawiam.

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam