Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

U mnie biedronek też całe masy. Chyba ich niestety trochę uśmierciłam grabiąc i paląc liście i igły z rabat :( Starałam się je wybierać jak zauważyłam ale z pewnością niektóre poległy ;:145
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Potwierdzam u mnie też zakropkowane biedronkami :wink:
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dzisiaj był bardzo wietrzny dzień, chociaż ciepły, ale jakoś nie chciało się wychodzić na dwór.
Zresztą jak zwykle nawet nie miałam czasu pomyśleć o ogrodzie.
Przynajmniej częściowo, bo miałam godzinny relaks w postaci spotkania z koleżankami ogrodomaniaczkami.
Godzina okazała się za krótka i umówiłyśmy się na za tydzień.

Dorotko, tylko, że teraz jakoś nie mam sumienia pryskać promanalem. A chciałam to zrobić, bo mam w okolicy kleszcze, a chyba Dzięki niemu moja działka była od nich wolna. Nie wiem co robić

Martuś, trawnikowi jeszcze trochę brakuje, bo jest rzadki. Muszę koniecznie jeszcze dosiać. Ale najpierw wygrabienie, bo na wertykulację to chyba się nie zdecyduję. Za młody jeszcze
Ty codziennie coś robisz, a ja tylko w weekendy i to nie przez cały dzień.
Ciągle coś odwraca moją uwagę od ogrodu.
Na cięcie róż jeszcze czas, ale odkryć to już możesz. Mrozów nie będzie, a lepiej, żeby się nie zaparzyły.

Sabinko, ja miałam takie samo wrażenie. Przecież ja im zabieram schronienie :roll:
Jakoś ja nie mam mszyc. Pojedyncze egzemplarze. Nie wiem, czy to wynik corocznych oprysków promanalem?
Tylko, że ja opryskuję cały ogród, dosłownie. Korzystam z opryskiwacza spalinowego. Robię to tylko wiosną, potem cały sezon nie używam chemii. jeśli jakieś mszyce się pojawią, ściągam je ręcznie,.a że jest ich naprawdę mało udaje się.

Jolu, całe szczęście, ja nie paliłam suchelców, tylko pakowałam do worków z odpadami. Widziałam, że gramoliły się na wierzch, więc mam nadzieję, że wróciły do ogrodu
Nie byłam w stanie ich wszystkich wyciągnąc, bo było ich naprawdę dużo.

Asiu, jestem bardzo ciekawa co w tym roku stało sie takiego, że jest tyle biedronek

Jka ja się cieszę z przebiśniegów. Przez parę lat nie mogłam ich utrzymac w ogrodzie. Teraz mam już kilka kępek i rozrastają się coraz bardziej. W tym roku rozsadzę w kolejne miejsca

Obrazek

Obrazek

Zaczynają wyłazić przylaszczki. W zeszłym roku poprzesadzałam większość na cienistą rabatę, nie sprawdziłam jeszcze, które przezyły, które będa kwitły
Ta jest najstarsza

Obrazek

A to serduszka podarowana przez Lucynkę. Pięknie przezimowała

Obrazek

Tulipany coraz bardziej wystawiają nosy. To są zdjęcia z niedzieli, dzisiaj widziałam już liście
Obrazek

Kolejny ciemiernik. Mam ich już sporo. Sa to zwykłe Nigry, ale chyba najbardziej je lubię
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie, gdy piszecie o biedronkach, to zdałam sobie sprawę, że i u mnie stale je spotykam. A ponieważ zgarniam liście do worów, które zostaną zabrane i wywiezione, to niepokoję się o te małe biedactwa. Staram się więc je wytrząsać ze starych liści, ale na pewno trochę zostanie. :|
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, ja też miałam ich masę w workach, ale zostawiałam je otwarte, więc mam nadzieję, że przez te parę dni zdołały wyjść
Widziałam, że gramolą się do góry, więc pewnie uciekły
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Gosiu, chciała bym mieć dużo biedronek ,- bożych krówek- w ogrodzie to najsympatyczniejsze chrząszcz , ale ja mam problem z innym chrząszczem i dlatego mam tak dożo kretów i nornic w ogrodzie ;:145 mianowicie mam chrząszcza majowego. Przekopywałam rabatki
to zbierałam tłuste obrzydliwe larwy ;:223 Walka z tym chrząszczem to jak walka z wiatrakami ;:145
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Fajnie, że popracowałaś ;:138 . Mi też udało się wczoraj kilka rzeczy zrobić ;:333 . Bardzo fajnie wyglądają przylaszczki ;:333 . Masz rację z tymi bukszpanami bo rzeczywiście porządkują przestrzeń ;:108 a poza tym wyglądają tak elegancko i dostojnie ;:108 . Mając dorosłe dzieci na wiele rzeczy można sobie pozwolić to fakt ;:224 . Ja muszę na takie luksusy sporo poczekać ale z drugiej strony ja nie pracuję zawodowo więc mam i tak sporo wolnego czasu :wink: . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu cudna wiosna u Ciebie , pięknie wychodzi z ziemi serduszka.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, u ciebie też już wiosna.
Trawnik w sezonie bardzo ładnie wyglądał. W moim pełno mchu, a sypałam w zeszłym roku wapno i specjalny nawóz. Trochę wygrabiłam i są puste miejsca, też muszę dosiewać.
Fajnie, że pogoda daje ci popracować w ogrodzie. U mnie dzisiaj leje, czekam aż trochę ustanie i chyba pójdę posypać trawę nawozem. Wysprzątane rabaty super wyglądają z obrzeżem.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ja też zauważyłam sporo biedronek ukrytych pod suchymi badylami...
Gosiu, piszesz że przesadzałaś przylaszczki... czy szykowałaś im jakąś specjalną ziemię czy tak normalnie do tej co masz w ogródku ?
czytałam że powinny mieć wapienną glebę, ale nie mam pojęcia jak ją przygotować, a też mam do posadzenia dwie...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową, wietrzną porą. Strasznie nie lubię wiatru.
Całe szczęście, że dzisiaj nigdzie nie musze wychodzić i mogę posiedzieć w ciepłym domku
A jednak na chwilę wyskoczyłam do ogrodu. Musiałam sprawdzić, co mi się tak niebiesko zrobiło na rabacie
I mam pierwszego iryska holenderskiego. ;:138
Oczywiście wyskoczyłam w deszczu, nie wzięłam aparatu.
Jak cieszy każdy nowy kwiatek ;:173

Wandziu, myślę, że każdy z nas boryka się z tym samym chrząszczem. Ja też go mam w dużych ilościach. Za to nie mam kretów. Na dokładkę mam chyba jeszcze coś gorszego niż pędraki. To opuchlak. Niestety musiałam go przynieść razem z jakąs rośliną. Rozprzestrzenia się w tempie błyskawicznym. Walka z nim jest równie niemożliwa jak z pędrakami.

Ewelinko, wiedziałam, że sobie poradzisz z nieobecnością dziewczynek :wink:
Każdemu przyda się chwila dla siebie. Nie można być mamą 24 godziny na dobę. Sama się o tym przekonałam, będąc 3 lata na wychowawczym. Teraz mam już luz, chociaż coraz bardziej sobie uświadamiam, że niedługo mój syn wyfrunie w świat i zostanę sama :roll:
Ty masz jeszcze sporo czasu, wykorzystaj to ;:333
Przylaszczki są super. Bardzo lubię te niebieskie wiatki, które widać o tej porze z daleka

Geniu, bardzo bym chciała więcej oznak wiosny. Musze koniecznie dosadzić kolejne wiosenne roślinki.

Gosiu, ja postanowiłam dosiewać trawę co roku. Zawsze są jakieś ubytki, a chciałabym mimo wszystko gęstą murawę. Także teraz po wertykulacji sypnę trochę ziarna.
Niestety od zeszłej niedzieli nic nie zrobiłam w ogrodzie ze względu na brak czasu, a i pogoda nie była najlepsza. Jestem zła, bo prognozy mówiły, że wczoraj u nas miało padać, dlatego nie wzięłam urlopu, a do 14 była bardzo ładna pogoda. A dzisiaj nie dało się wyjśc do ogrodu. Trzeba odłożyć porządki do następnego tygodnia.

Gabrysiu, ja mam chyba odczyn obojętny ziemi, bo sadzę przylaszczki prosto do gruntu i żyją. Na pewno nie mam kwaśniej gleby bo rodki bardzo słabo rosną. Jakoś specjalnie nie zajmowałam się przylaszczkami. One przede wszystkim u mnie były posadzone na słońcu i dlatego musiałam zmienić im stanowisko
Poza tym radzą sobie super.

Obrazek

Chyba nareszcie będę miała u siebie kilka piwonii ;:138
Do tej pory u większości rosły tylko liście
Obrazek

A tu do życia budzi się bodziszek żałobny i rdest
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu siej astry, bo ta kompozycja rozchodnik, astry i kłosowiec z tyłu, cudnie wygląda. ;:138 Maluszki cebulowe śliczne, ranniki takie optymistyczne. ;:215 Młodego trawnika chyba nie można traktować wetykulatorem. Starszym to doskonale robi, czekam na słońce, bo mój po zimie straszny.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,cieszę się,że piwonie maja grube kły ,bo to kwiatowe,chciałabym ,żebyś też się z nich cieszyła,bo tyle na nie czekałaś i u ciebie pierwsze wiosenne się pojawiają ,tak bardzo to lubimy,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie też już niektóre piwonie wychylają nosy, ale póki co jeszcze bardzo nieśmiało :wink:
Brakuje wciąż słonecznych i ciepłych dni - życzę Ci dużo ;:3
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu jeszcze zdążyszysz popracować - ja w weekend upadła się napracować ogrodowe i czuje, że coś mnie łapie.... wiosnę widać ale wszystko przystopowało w związku z ostatnią pogodą.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”