Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Renatko, wiem, ze jesteś wielką miłośniczką i pasjonatką dalii, zapraszam zatem na kolejne portrety, może jakaś wymianka nam się uda?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tym sposobem z dalii się wypstrykałam, ale mam też inne wciaż kwitnące kwiaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj miałam zbiór kani
Obrazek

było więcej, ale aparat tylko tyle objął.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko no po prostu szał daliowy u Ciebie. ;:167
Masz wspaniałą kolekcję tych kwiatów, które darzę wielkim sentymentem, gdyż w dawnym naszym ogrodzie były zawsze, Mama je sadziła, ale już później nie dała rady wykopywać. O tej porze cudnie zdobią ogród do pierwszych przymrozków, które niszczą liście niestety .
Jak ja zazdroszczę Wam tych własnych grzybów, jak nie maślaki to kanie, a przecież u mnie także mogły by rosnąć, czego im brakuje? :(
Napisałam Ci o winniku u siebie. :)
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też bym chciała żeby u mnie w ogrodzie rosły grzybki ,wiem że pełni szczęścia nie można mieć ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARZENKO,dalie ładne nawet w deszczu :wit
Jednak na widok kani aż mi ślinka pociekła ;:173
Są jednak uroki sosnowego sąsiedztwa - kanie,sarenki,ptaszki,robaczki ;:108
Mokre pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, dalie się teraz rozszalały. Latem upał i susza dały im w kość. Zakwitają kolejne, ale chyba i tak nie wszystkie się popiszą. Czekam jeszcze na ciemnoczerwonego pomponika-Arabian Night i 2-3 inne odmiany. Trudno, może za rok się zbiorą? Nie wiem czemu u Ciebie grzyby, nawet maślaki nie chcą rosnąć? U mnie nawet tam gdzie skoszona trawa to maślaki są. Kanie zresztą też, te na zdjęciu to akurat na polu znalazłam, nieużytku cioci.

Elu, siedlisko spore, dla kwiatów jest miejsce i dla grzybów też. Jednak jakby mi maślaki między różami rosły to bym się chyba nie cieszyła ;:224 , choć pieczarki rok temu zbierałam na rabatach, bo przecież popieczarkową sypię wszędzie ;:306

Sławeczku, kanie to właśnie koło liściastych drzew rosną: akacje, gruszka, topola, bez, czeremcha. Koło sosen maślaki, które wczoraj też zbierałam i dziś przywiozłam do pracy. CHętnych nie było, choć zadarmo oczywiście. Jednak powiedziałam, że kto chce kanie dostać, to musi w komplecie maślaki wziąć ;:306 . No i chętny się znalazł ;:333

Pada i pada, końca nie widać, a ja dziś do mechanika jadę z autem...Liczę, że część kupił, wymieni w 5min i pojadę do mamy na knedle ze śliwkami :tan
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Kurcze, znowu ta odległość :evil:.
Wzięłabym nawet same maślaki, a do kań gotowa byłabym dopłacić ;:oj.

Niepocieszona Jagoda
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, jak podasz adres na PW, to podeślę i jednych i drugich :wit , bo ja zbierać bardzo lubię a z obieraniem, przetwarzaniem i jedzeniem to już gorzej ;:131
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Maślaki faktycznie niewdzięczne do obierania, ale ja za grzybami przepadam, więc wzięłabym wszystko jak leci ;-)
U nas dość mocno pada, więc i grzybów będzie większy wysyp...
Spokojnej drogi do domu! ;:196
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

aguniada pisze:Maślaki faktycznie niewdzięczne do obierania, ale ja za grzybami przepadam, więc wzięłabym wszystko jak leci ;-)
U nas dość mocno pada, więc i grzybów będzie większy wysyp...
Spokojnej drogi do domu! ;:196
Ja nie zdzieram im skórki - czyszczę tylko nóżki i sciagam paproszki przyklejone do kapelusza...
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Marzenk dziękuje że mnie zaprosiłaś do Siebie,Masz moje klimaty,cudne to co lubię .Widzę że kochasz róże,a ja mam ich tylko kilka :( Mieszkasz w ślicznym otoczeniu,zazdroszcze Tobie takiej lokalizacji.Będe zaglądać z utesknieniem ;:138 :heja :wit :wit
Fotki robisz śliczne :wit ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wspaniałe maślaczki Marzenko ;:138 Wybieram się na grzyby do Constancji, ale na razie ponoć pustki w Borach :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Marzenko dzwoniłam w niedzielę ale pewnie byłaś w ogrodzie a później to już Patrykiem musiałaś się zająć, jak będziemy mieli jechać to zadzwonię, może mi się uda trafić na kanie
bo maślaki pewnie i u mnie będą ,póki co pogoda jak dla mnie dobra- pada - grzyby się szykują do prawdziwego wysypu, ja ogarniam przetwory, stopy dochodzą do stanu używalności
;:196 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Przy okazji którejś wymianki roślinnej podeślij mi tej grzybni maślakowej :wink: U mnie po kilku zajączkach pod lipą na razie tylko trujaki rosną...chyba za duży porządek w ogrodzie zrobiłam :)

Pięknie Ci dalie kwitną! moje strasznie się ślimaczą w tym roku, niektóre dopiero malutkie paczki mają :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ta pomarańczowa dalia całkiem ładna i ciekawa! Pokaż potem jak jeszcze bardziej rozkwitnie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, zapraszam zatem na grzyby, choć u Ciebie te szlachetniejsze rosną, koźlaki i borowiki ;:224 . Wczoraj padało do wieczora, ziemia nasiąkła i liczę na ciąg dalszy zbiorów grzybowych. Bliżej weekendu to pewnie sobie nazbieram i jajecznicę z grzybami zrobię i w śmietanie, oczywiście znów zupę i będę przekonywać syna, że nie tylko 3 zupy się je, bo jest ich całe mnóstwo.
Auto nienaprawione, bo padał deszcz. Na zewnątrz mechanik nie chciał naprawić, a w środku miał auto z wyjętym silnikiem :( , dziś po pracy drugie podejście

Aniu, ja jednak obieram im kapelusiki.

Jadziu, widzisz jak to czasem calkiem przypadkowo poznaje się zakręcone ogrodniczki niedaleko od siebie? Zapraszam serdecznie ;:196

Kasiu, po ostatnich deszczach grzyby powinny być w ilościach hurtowych. Potrzeba 2-3 ciepłe dni teraz. Choć zbliża się pełnia a wtedy rosną grzyby z robaczkami :wink: . Życzę udanych wycieczek do lasu, miłych spacerów i koszy pełnych grzybów. Och ta odległość, bo pewnie bym do Was dołączyła ...

Elu, z tym moim zasięgiem jest chyba coraz gorzej. Fakt byłam w ogrodzie, a wieczorem to już wiesz - nasze rytuały z Patrykiem. Kanie rosną cały czas, dziś kolejne przez okno wypatrzyłam rano, więc po pracy jak jeszcze będą idę zbierać. Rośliny na Ciebie czekają, zdrowiej ;:196 i przyjeżdżaj na działkę :heja

Pati podeślę Ci siewki sosen, bo maślaki pod sosnami rosną. U mnie w wykoszonej części siedliska rosną w najlepsze, więc nie martw się wypielegnowanym ogrodem. U Aguni jest bardzo wypielęgnowany i u niej rosną szlachetne grzyby, więc czyść ogród, czyść a borowiki zaczną Ci rosnąć :?:
Dalie mają teraz więcej wody więc kwitną w najlepsze. Latem susza im dokuczała, ale podlewane przetrwały najcgorsze czasy. Teraz już będą kwitły do pierwszego mrozu. Liczę na 1,5mies kwitnienia :uszy

Miłko, witaj miłośniczko i znawczyni dalii ;:196 , ta pomarańczowa, zwana przeze mnie marchewkową jest chyba taką półpomponikową, bo ona chyba mocniej się już nie rozwinie. Wytworzyła dość ładny krzak, ale wszystkie kwiaty takie jak ten, potem zaczynają więdnąć.
Mnie podoba sie ta żółta strzępiasto-kaktusowa i niepozorna różowa pojedyńcza, chyba fascination?

Wczoraj z racji ciągłego padania deszczu nie byłam w ogrodzie, ale za to mam 15 słoików powideł z brzoskwini, takie 200-300ml.
Pomidory czekają na dziś, ale słoneczkow ychodzi, więc może jednak pójdę do ogrodu po pracy?

Na słoneczny poranek, nagietki- samosiejki ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

po raz pierwszy udało mi się i rącznik zakwitł
Obrazek
podobno odstrasza krety? Kretów w tej części siedliska nie ma :)

niektóre słoneczniczki już kwitną
Obrazek

inne wciąż się zastanawiają
Obrazek

Biedroneczki na słoneczniku jadalnym
Obrazek

wiejski misz-masz z jedną sadzonką rudbekii w roli głównej, Elu dziękuję za rudbekię ;:196
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”