Te o liściach variegata faktycznie wielu osobom sie podobają - mnie też.
Wyobraź sobie,że w ostatnich dniach zidentyfikowano mi rozchodnika żółtego NN i juz wiem,że to
Sedum telephium ssp. maximum 'Gooseberry Fool' (Rozchodnik wielki)
Jego kwiaty są koloru kremowozielonego (agrestowego-stąd nazwa odmiany).
Przy długim okresie słonecznym jego liście potrafią się wybarwić na lekko purpurowy kolor i wtedy ten kontrast jest idealny .
iwona0042 - Iwonko i nawzajem .
wielkakulka - Aniu no widzisz jak wciągają nas te chryzantemy ... człowiek prawie klęka, igiełki liczy, wącha i robi porównania....
Dla Ciebie ode mnie chryzantemy jesienne w wazonie ( jak w tej znanej piosence ...)

przemo1669 - Przemku a już myślałam,że zapomniałeś adresu ...
W moim wątku pokazuję serie niektórych roślin i nie zawsze fotki są aktualne np sprzed kilku dni bo czekam na kolejne kwitnienia aby pogrupować i razem pokazać.
Zawsze można sprawdzić w jakim dniu zdjęcie zrobione - niektóre przeglądarki mają takie opcje i nic się nie ukryje, no chyba,że ktoś usunie dane wtedy .... to nici ze sprawdzania.
lelumpolelum - Beatko no widzisz - bardzo dobrze to ujęłąś.
sama lepiej bym tego nie zrobiła - skrywana miłość ale ciekawe dlaczego rozchodniki sa mnie obfotografowane i pokazywane. Dopiero jesienią przypominamy sobie o nich.
W październiku wykopywałam kilka sztuk i sadziłam nad staw .... a jeśli je stracę ...
Zaraz idę popatrzeć na Twoje .
Mandragora - Milenko dziękuję za uznanie ale ja jeszcze wszystkich nie pokazałam bo rosły ciasno i fotki nieudane wiec pokażę za rok.
Jaką odmianę masz tego o liściach variegata bo szukam 'Frosty Morn' ?
Trawy to też moja cicha miłość od wielu lat ale zawsze były te ogromniaste a w tym posadziłam kilka niższych i cieszy mnie to.
bodzia3012 - Bożenko witam i
Chryzantema żółciutkie pompony ładna i cieszy mnie ,że się zaaklimatyzowała u Ciebie. Od kilku lat rozsyłam ją do chętnych na forum i czytam,że u wielu dobrze rośnie i ciszy oko.
To odmiana Fluffy - na zdjęciu wraz z innymi w wazonie
- duże naręcze chryzantem przyniosłam z działki i stoją wszędzie gdzie wolne miejsce.
Moga stać tak nawet i 3 tygodnie ale muszą przejść powoli aklimatyzację z racji dużej różnicy temperatur dlatego zostawiam je za oknem kuchennym w skrzynce - tam się chłodzą i do mieszkania na zmianę wystawiam.
Margo2 - Małgosiu witaj
Dla Ciebie wraz z pozdrowieniami ostatni motyl sezonu 2013 jaki udało mi się sfotografować na kwiatach chryzantemy czerwonawej Clara Curtis .
To rusałka Admirał często spotykany i łatwy do rozpoznania wśród innych rusałkowatych
Cecha charakterystyczna - na przedniej parze czarnych skrzydeł widnieje czerwona, skośna przepaska, na tylnej czerwony pasek brzegowy. Natomiast spodnia strona skrzydeł ma brązowo-żółty wzór i dzięki niemu motyl ma ułatwione maskowanie.

Dla przypomnienia Clara Curtis w pełni kwitnienia wyglądała tak
wiolcia - Wiolu witaj
Miło,że wpadłaś do mnie choć wiem jak mało czasu mają młode mamy na hobby.
Twoja córeczka pewnie jest tak absorbująca ,że niewiele Ci go zostaje .
Pozdrawiam i zapraszam .
Na zakończenie dnia jesienne widoki , które z dnia na dzień zmieniają się w szarą rzeczywistość gubiąc liście na wietrze.

Pokochaj jesień
Spróbuj pokochać jesień
z niesamowitymi urokami
Spójrz ile piękna niesie
obdarzając cię nowymi dniami.
Kolorowo jak wiosną
barwne liście ostatki zieleni
Dadzą chwilę radosną
twą szarość życia mogą odmienić.
Wieczór szybciej nastaje
słońce też znika wcześniej niż latem
Lecz nowe czy nie daje