Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

dorcia7 - Dorotko Sedum 'Matrona' rośnie od 40 do 80 cm więc może być u Ciebie wyższy. Na tej podwyższonej rabacie gdzie on rośnie specjalnie ziemię wymieniałam aby była uboga bo chce miec niższe rozchodniki w tej części z racji nasadzeń z tyłu.
Te o liściach variegata faktycznie wielu osobom sie podobają - mnie też.
Wyobraź sobie,że w ostatnich dniach zidentyfikowano mi rozchodnika żółtego NN i juz wiem,że to

Sedum telephium ssp. maximum 'Gooseberry Fool' (Rozchodnik wielki)
Obrazek
Jego kwiaty są koloru kremowozielonego (agrestowego-stąd nazwa odmiany).
Przy długim okresie słonecznym jego liście potrafią się wybarwić na lekko purpurowy kolor i wtedy ten kontrast jest idealny .

iwona0042 - Iwonko i nawzajem .

wielkakulka - Aniu no widzisz jak wciągają nas te chryzantemy ... człowiek prawie klęka, igiełki liczy, wącha i robi porównania.... :;230

Dla Ciebie ode mnie chryzantemy jesienne w wazonie ( jak w tej znanej piosence ...)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

przemo1669 - Przemku a już myślałam,że zapomniałeś adresu ... :;230
W moim wątku pokazuję serie niektórych roślin i nie zawsze fotki są aktualne np sprzed kilku dni bo czekam na kolejne kwitnienia aby pogrupować i razem pokazać.
Zawsze można sprawdzić w jakim dniu zdjęcie zrobione - niektóre przeglądarki mają takie opcje i nic się nie ukryje, no chyba,że ktoś usunie dane wtedy .... to nici ze sprawdzania.

lelumpolelum - Beatko no widzisz - bardzo dobrze to ujęłąś.
sama lepiej bym tego nie zrobiła - skrywana miłość ale ciekawe dlaczego rozchodniki sa mnie obfotografowane i pokazywane. Dopiero jesienią przypominamy sobie o nich.
W październiku wykopywałam kilka sztuk i sadziłam nad staw .... a jeśli je stracę ... ;:145 bo czasami dość długo utrzymuje się wysoki poziom wody. Jedna rozchodnik okazały Brillant od lat tak rośnie i wspaniale sie ma.
Zaraz idę popatrzeć na Twoje .

Mandragora - Milenko dziękuję za uznanie ale ja jeszcze wszystkich nie pokazałam bo rosły ciasno i fotki nieudane wiec pokażę za rok.
Jaką odmianę masz tego o liściach variegata bo szukam 'Frosty Morn' ?
Trawy to też moja cicha miłość od wielu lat ale zawsze były te ogromniaste a w tym posadziłam kilka niższych i cieszy mnie to.

bodzia3012 - Bożenko witam i ;:196 jak siostrzyczkę bo moja młodsza też Bożenka.Co do wiedzy o roślinach to ledwo musnęłam czubek góry a gdzie reszta ale miło,że masz takie zdanie o mnie.
Chryzantema żółciutkie pompony ładna i cieszy mnie ,że się zaaklimatyzowała u Ciebie. Od kilku lat rozsyłam ją do chętnych na forum i czytam,że u wielu dobrze rośnie i ciszy oko.
To odmiana Fluffy - na zdjęciu wraz z innymi w wazonie
- duże naręcze chryzantem przyniosłam z działki i stoją wszędzie gdzie wolne miejsce.
Moga stać tak nawet i 3 tygodnie ale muszą przejść powoli aklimatyzację z racji dużej różnicy temperatur dlatego zostawiam je za oknem kuchennym w skrzynce - tam się chłodzą i do mieszkania na zmianę wystawiam.
Obrazek

Margo2 - Małgosiu witaj ;:168 ( imienniczko mojej starszej córeczki) Szybka jesteś ale tym bardziej się cieszę,że spacer nie znudził i planujesz kolejne wypady do mnie.
Dla Ciebie wraz z pozdrowieniami ostatni motyl sezonu 2013 jaki udało mi się sfotografować na kwiatach chryzantemy czerwonawej Clara Curtis .

To rusałka Admirał często spotykany i łatwy do rozpoznania wśród innych rusałkowatych
Cecha charakterystyczna - na przedniej parze czarnych skrzydeł widnieje czerwona, skośna przepaska, na tylnej czerwony pasek brzegowy. Natomiast spodnia strona skrzydeł ma brązowo-żółty wzór i dzięki niemu motyl ma ułatwione maskowanie.

Obrazek

Dla przypomnienia Clara Curtis w pełni kwitnienia wyglądała tak
Obrazek

wiolcia - Wiolu witaj :wit
Miło,że wpadłaś do mnie choć wiem jak mało czasu mają młode mamy na hobby.
Twoja córeczka pewnie jest tak absorbująca ,że niewiele Ci go zostaje .
Pozdrawiam i zapraszam .

Na zakończenie dnia jesienne widoki , które z dnia na dzień zmieniają się w szarą rzeczywistość gubiąc liście na wietrze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pokochaj jesień

Spróbuj pokochać jesień
z niesamowitymi urokami
Spójrz ile piękna niesie
obdarzając cię nowymi dniami.

Kolorowo jak wiosną
barwne liście ostatki zieleni
Dadzą chwilę radosną
twą szarość życia mogą odmienić.

Wieczór szybciej nastaje
słońce też znika wcześniej niż latem
Lecz nowe czy nie daje
chwile spokoju ... skorzystaj zatem.

Tadeusz Karasiewicz

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Mnie do kochanie jesieni namawiać nie trzeba :) Ale wstawiania, gdy jest ciemno i wracania z pracy w ciemnościach nie pokocham.
Zdecydowanie wiosna muszę zapolować na rozchodniki od Ciebie ;:215 Są niesamowite, a przy tym Twoimi opisami, jak pięknie się przebarwiają - kusisz, oj kusisz... A Clarę curtis już sobie zamówiłam u Zosi :) Jest przewdzięczna ze swoimi 'stokrotkowymi' kwiatami.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ślicznie u Ciebie.
Piękne kolory jesieni.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,oglądając twoje zdjęcia można pokochać jesień.Podziwiam twoja wiedzę ogrodniczą od dawna.Muszę cyknąć fotkę jednej swojej roślnce,może ją rozpoznasz,to chyba jakaś odmiana sedum,ale nie kwitła mi w ogóle,na zimę trzymam ją w domu.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Krysiu piękne ujęcia jesieni ;:108
I u mnie przyszedł czas na rozchodniki, więc trafiają do kajetu chciejstw ;:108
Pięknie kwitną, a liście variegatum są tak cudne :tan
Krysiu, przyszłam też do Ciebie z pytaniem?
Wiosną kupiłam fuksje (niezimujące w ogrodzie), teoretycznie powinny trafić do piwnicy, tylko, że one jeszcze ładnie kwitną
Co ja mam z nim zrobić?
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Cudna jesień Krysiu u Ciebie piekne chryzantemki wśród innych roślin czarują a rozchodniki uroczo komponują się zwłaszcza podoba mi się sedum erythrosticum f.variegatum (Rozchodnik białoróżowy ;:oj Prawdziwa złota jesień i tyle kwitnącego kwiecia jeszcze. Jak tu nie kochać takich roślin.;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu ja nie wiedziałam, że jest tyle odmian rozchodników. Teraz główkuję, ta nowość od Ciebie jaki będzie, czy mu dobre miejsce wybrałam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Jakie piękne słoneczne zdjęcia jesiennych bylin-klejnocików :) Rozchodnika zielono żółtego (którego fotki nie masz Krysiu w fazie kwitnienia) miałam, ale po jednej z zim zniknął (2 rośliny). Słyszałam że jest wrażliwszy niż zielone. Mi gdy kwitł mniej się podobał..
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysieńko!... ależ nacieszyłam oczy Twoimi pięknościami. / zresztą jestem stałą bywalczynią/.Przywędrowałam tu dzisiaj z wątku Ani/ wielkakulka/ w poszukiwaniu inspiracji firankowych/ cudowne ;:215 /. Obejrzałam wszystkie Twoje albumy....z wypiekami na twarzy...cudowne zestawienia roślin, fantastyczny klimat...Wiosną muszę być bardziej czujna...i śledzić Twoje nadwyżki... Pozdrawiam serdecznie ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Rozchodniki miodzio.Muszę wiosną pilnować Twój wątek sprzedażowy.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, jak wspaniale, że tutaj dzisiaj zajrzałam. Ostatnio rozglądam się za rozchodnikami okazałymi, przeglądam net, zapisuję odmiany, a ty tu akurat serwujesz taką linię tych pięknych bylin. Muszę sobie zapisać w kajeciku, że to właśnie u ciebie mogę się "posilić" tymi roślinami. A zatem wiosną: kupię albo wymienię :D Co ty na to Krysiu?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Krysiu, niestety, mam tylko odmianę alboroseum 'Mediovariegatum' :(
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Śliczna ta różowa chryzantema. Bardzo lubię kwiaty o takiej budowie. Wszelkie margerytki, marcinki i inne.
Prostota jest czasem najlepsza
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

sweety - Aniu czy kuszę rozchodnikami ... raczej próbuję pokazać ich piękno bo jakoś tak traktowane przez wielu po macoszemu.

Złocień czerwonawy 'Clara Curtis' (Chrysanthemum grupa Rubellum) to moja pierwsza na działce i pewnie dlatego mam do niej sentyment. Solidna odmiana a do tego jej niesamowity zapach ...

Obrazek
Obrazek

Kwitnąca w dużej kepie daje zapach na kilka metrów - Ty musisz ja mieć bo zobaczysz co się dzieje z pszczołami i motylami jak siedzą na niej - jakiś obłęd a może narkotyk bo można fotografować, obserwować a one nie reagują.
Odmiana pochodzi od Chrysanthemum grupa Rubellum (Złocień czerwonawy)
U mnie rosną obok siebie i jak Clara kończy kwitnienie to gatunek zaczyna i dzięki temu kolor się utrzymuje bardzo długo. Jest ciut wyższa ,kształt płatków inny i liście trochę szersze.

Obrazek
Obrazek

alicjad31 - Alicjo tyle juz pochwał czytam od Ciebie - az mi głupio.... dziękuję ;:196

malgocha1960 - Małgosiu w takim razie czekam na zdjęcie.
A może masz na myśli taki rozchodnik pojemnikowy używany najczęściej jako wypełniacz donic na balkony i tarasy. On nie zimuje przynajmniej u nas bo może w cieplejszej części pod okryciem i dach nad głową aby zbyt mokro nie było bo listki z budowy podobne do delospermy a ta u mnie zimuje.
To Sedum mexicanum (Rozchodnik meksykański) trochę podobny do naszych bylinowych ale tylko z daleka.
Ten ma listki jakby wałeczkowate, siedzące i błyszczące są osadzone okółkowo po 3, 4 a nawet 5 w szczególności w dole pędów.
Dostałam te sadzonki jesienią od naszej Dorotki (korzo_m) - szybko sie ukorzenia w wodzie.
Przezimuje i będzie cieszyć oczy w sezonie na działce.
Obrazek

ewunia7 - Ewciu oj ... mocno zaraźliwe sa u nas takie choroby .. ale w naszym fachu " był czas przywyknąć ..." :;230
Trafił mi się tez taki sedumek
Obrazek
Sedum spathulifolium (Rozchodnik łopatkowaty)

Ewciu skoro fuksje nadal kwitną to daj im czas na wykwitnięcie się.
Moje małe też mają ostatnie kwiaty a inna młoda sadzonka dopiero zaczyna.
Stoja w ciągu dnia za oknem w skrzynce przyokiennej a na noc jeśli zapowiadają przymrozki tuz przed snem wstawiam do kuchni . W dzień nawet gdy jest bardzo zimno na granicy przymrozku tez stoją i nic się nie dzieje.
Przy każdej zmianie temperatury ( wstawianie i wystawianie opryskuje wodą ) aby listki nie reagowały zbyt mocno na szok temperatury. Tym bardziej,że w domu zawsze suchsze powietrze, Ostatnio zrobiłam wszystkim( na działce też ) oprysk na grzyby - tak na wszelki wypadek.
Jeśli Ci zależy na szybszym wprowadzeniu w stan spoczynku to zacznij stopniowo od dołu obrywać listki - przyspieszy drewnienie pędów i powoli pójdą spać...

Beacon w formie drzewka małego a duże będzie zimować na działce

tak kwitło na działce - wysokość ok 150 cm - za duże na przenoszenie - fotka z lata
Obrazek

ta ma ok 60 cm i taki wymiar jest w sam raz bo łatwiej mi się z nią przemieszzcać
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu nawet nie zaznaczyłam jaka odmiana i az skręca mnie z ciekawości ... ???
Powoli je uśpię bo z liśćmi do piwnicy nie da rady. Muszą sie lekko przemrozić i uschnąć.

becia123 - Beatko obie podobnie myślimy - dziękuję ;:168

korzo_m - Dorotko nie ma potrzeby martwić sie o tego rozchodnika , który Ci wysłałam .
Sedum aizoon - Rozchodnik Maksymowicza - Rozchodnik gruby - złoty
tak różnie go nazywają jest bezproblemowy tylko trzeba pamiętać aby nie sadzić go z brzegu rabaty dlatego,że zakwita w czerwcu, wydaje nasiona i powoli zasycha do następnej wiosny.
Bardzo podobają mi sie jego gwiazdkowe kwiatuszki.

Obrazek

Bufo-bufo - Oleńko mnie do tej pory żaden rozchodnik nie wypadł po zimie , oby tak było zawsze.
Czasami uroda liści wystarczy za wyczystko i kwiaty już niepotrzebne.

bwoj54 - Bogusiu ależ Ty się poświęciłaś ... wszystkie albumy to sporo czasu.
Tym bardziej dziękuję za tak długi spacer i milutkie słowa.
Naszą Anię chciałam podbudować i pokazać,że nie taki diabeł straszny coby ... uszyła córeczce firankę z większą inspiracją stąd link do albumu ...

semper - Jureczku witam i w takim razie zapraszam na wiosnę.

wanda7 - Wandziu jesień daje więcej luzu i znów odnalazłyśmy się - to dobrze bo zawsze miło Cie wspominam.
Tylko część zdążyłam przenieść i podzielić - reszta wiosną ale przy niektórych faktycznie jest już co uszczknąć więc zapraszam na wiosnę.

Mandragora - Milenko szkoda czyli bedę dalej szukać 'Frosty Morn'
Wolałabym uzupełnić kolekcję od hobbystów na forum bo to pewniejsze zakupy.
Juz nie raz się przekonałam.
Margo2 pisze:Śliczna ta różowa chryzantema. Bardzo lubię kwiaty o takiej budowie. Wszelkie margerytki, marcinki i inne.
Prostota jest czasem najlepsza
Gosiu faktycznie i ja tak uważam choc nie dotyczy to wszystkich kwiatów.
Pewnie dlatego zakochałam się w złocieniach - niby prosty pospolity krój ale ile w nich uroku i dostojeństwa choć mam też te pełne odmiany.
Złocień wielki (Leucanthemum maximum)
Obrazek

------------------------------------------------------------------------------
Na zakończenie dnia troszkę z innej beczki ...... nie kwiaty ale warzywa czyli coś do garnka.
Tylko,ze ja mam ogromny dylemat bo jak takie cudne dynie krajać ... piec... gotować skoro one w tej chwili są główną ozdobą w kuchni ???

Z mojej uprawy i wszystkie odmiany jadalne
Obrazek
Obrazek

dynie od lewej od lewej >>> Hokkaido i prawdopodobnie Lakota
Obrazek

dynie od lewej >> Blue Kuri i Wierzbowe Gruszki
Obrazek

dynie od lewej >> CARNIVAL i SWEET DUMPLING
Obrazek

dynia Buttercup
Obrazek

Chcę upiec chlebek z dodatkiem pieczonej dyni więc która na pierwszy rzut ... ;:145
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Nie piecz chlebka, nie piecz chlebka! ;:306 Ocal wszystkie!
A tak na poważnie, to w pierwszej chwili myślałam, że pokazujesz jakieś sztuczne ozdoby ;:oj Niesamowite, naprawdę ;:180 Rozchodnik łopatkowaty rozłożył mnie na łopatki... Skąd bierzesz takie cuda? ;:303
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”