Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Basia.....jeszcze raz się wracałam kilka stron....i widziałam cudne serduszki....jakbyś dzieliła albo znalazła siewki-to ja chętnie z sercem je przygarnę i chwalic Cię bedę ;:196 ;:167
Co zrobiłaś z pelargonią ?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Szczawik Cudo - z chęcią bym takiego kupiła... gdzie można go dostać?
Mam też pytanie o enikanta: on tak wysoko rośnie? ja myślałam że to taki w miarę niski krzak [taki do metra]
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
amadea
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj

przypołudnik już kwitnie???? :shock: :shock: :shock: kiedy wysiewałaś?
swojego dopiero wczoraj siałam.

śliczne tulipanki :D :D :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też się doczekałam liści na bukach,to chyba najpóźniej rozwijające się drzewka.
Śliczna biel tego RH, szkoda tego drugiego. Mimo wszystko to są trudne krzaczki do uprawy a jak dopadnie je coś to potem są łyse albo mają dziurawe liści. Lepsze są azalie wielkokwiatowe bo każdego roku mają nowe liście.
Omiegi wciąż kwitną aż dziw bierze. :roll:
A co z kotem, udało się dowieźć go do weterynarza. :?:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu - ja tez pracuję dzielnie na swoich rabatkach ale jakoś do satysfakcji daleko...biegam z rabatki na rabatkę ciągle coś dosadzam bo nazbierało mi się trochę roślin do posadzenia i co chwilę ujawniam,że czegoś co miałam nie ma... :? te zawilce ,miałam przez lata i zniknęły ,kupiłam małą sadzonkę dzisiaj na ryneczku ,zniknęły omiegi ,też kupiłam dzisiaj, nie mam kuklika szkarłatnego,szałwii omszonej,lekarskiej,tricolor,umarzły trzmieliny , tamaryszek , jeżówka biała,
gailardia , pełnik żółty i pomarańczowy no i nie wiem co jeszcze a wydawało mi się,że nic nie umarzło...no i miejsca wolnego też nie widzę :;230 więc nie rozpaczam ... :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Basiu czy ten zmarznięty różanecznik w cieniu rośnie?
Jeśli na słońcu, musisz go przesadzić, gdyż co zimę będzie przemarzał.
Powinien wypuścić nowe listki.
Ja także nie znoszę koszenia trawiastych ścieżek i kręcenia kasiarką wokół rabat.
Nie mniej jednak rośliny na tle zielonej trawy ładnie wyglądają.
Wszystko wcześniej u Ciebie kwitnie.
Szczawiki moje jeszcze pąków nie mają, a zawilce wielkokwiatowe dopiero w pąkach. :)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Basiu, ja proponuję scieżki zrobić na szerokość kosiarki. Obrzeża położyć równo z trawnikiem. Tak jak u mnie. Ja teraz koszę pół godziny. Nie latam już z nożyczkami, aby poobcinać przy obrzeżach. Wpadni do mnie na 2 ostatnie stronki!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Basiu po obejrzeniu Ice Cream,doznałam ślinotoku...zachciało mi się loda ze śmietaną...jak to oczy potrafią jeść... :;230
Zawilec rzeczywiście cudny tak jak zapewniałaś... ;:108
A zdechulec Rh...nie do pozazdroszczenia... :cry: Trzeba by było go zreanimować ,ale z tym już do specjalnego wątku...Może sadziłaś w samym torfie...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Basiu! Piękne te Ice Cream i do tego długo kwitną i jeszcze apetyczne :D W jakim miejscu rosną ci te zawilce :?: u mnie wcale się nie rozrastały a po tej zimie zniknęły :(
O wizycie w w szkółce będę pamiętać ;:108
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Basiu, na buczku już iście masz :lol: a ja na swoim miłorzębie wciąż ich szukam ;:196
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Basieńko, piękne te lodowe tulipany. Buczek z listeczkami aachh... Też mam w końcu te zawilce ;:138 i jeszcze serduszki :shock: ile i jakie, muszę koniecznie się rozejrzeć ;:196
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dorotko ten rhto Scarlet Wonder. Nie zmarzł zimą, w lutym był pięknie zielony, a na każdym pędzie miał pąk kwiatowy. Załatwił go dopiero marcowy mróz. Temperatury były bardzo niskie, zero śniegu i wiatrzysko. W ogródkach działkowych woda jest odcinana na okres zimy, więc i podlewany również nie był.

Iwonko ja już mam trochę wyżwirowanych miejsc :) poza tym chodzi mi po głowie zmiana granic rabatek :idea: a żwir łatwo nasypać, a pozbyć się już trudniej.

Grażynko drugi raz pytasz o pelargonię, a ja nie wiem, o co chodzi :roll:
Wszystkie serduszki, prócz okazałej, to zakupy sprzed miesiąca. Sadziłam kłącza, które natychmiast ruszyły i zakwitły w rekordowym tempie. Kupowałam na All od podstolecmarek. Na razie nie ma mowy o podziale.

Jagusia szczawik też pochodzi z All (cleome), malutkie cudeńko :D
Mój enkiant ma około metra i jest obsypany pąkami. Mam nadzieję, że wszystkie się rozwiną. Rok wyglądał podobnie i w ogóle nie zakwitł. Wszystkie pąki zmrozili majowi ogrodnicy ;:14

Amadea witam Cię :D przypołudniki kupiłam w Auchanie, już kwitnące. Nie mam ręki do wysiewów.

Majka w końcu zrobiłam porządek z tym rh. Wyskubałam, co się dało, trochę poobcinałam. Widzę malusie nowe przyrosty, może jeszcze coś z niego będzie? Na pewno nie będę już kupować nowych. Masz rację, azalie wytrzymalsze, a kwiaty równie atrakcyjne.
Kot przebywa u siostry w domu. Nie ma czucia w łapie, prawdopodobnie wpadł w sidła i ma uszkodzone nerwy. Może jednak uda się go wyleczyć...a w ostateczności grozi mu amputacja łapy.

Marynia u mnie też sporo wymarzło w zimie. Została tylko jedna ostróżka, a jesienią posadziłam kilka odmian, pożegnałam się z trzema różami, pierisami, janowcami, szczodrzeńcami itd. Najbardziej żal mi niebieskiego lnu, padł po raz drugi. Na szczęście zawilec żyje, i to nawet w kilku miejscach :D Też wciąż dokupuję, a jutro wystawa w Chorzowie i pewnie nie grozi mi powrót z pustymi rękami.

Tajko ten rododendron rósł w całkowitym cieniu, dopiero teraz ma półcień-ściełam jabłonkę. Właściwie przyzwyczaiłam się już do myśli, że trzeba będzie się go pozbyć. Na razie jednak dam mu szansę, chociażby dlatego, że postanowiłam dopiero jesienią przeprowadzic na to miejsce magnolię.
Moje trawiaste ścieżki są tak wąskie, że nie ma mowy o koszeniu kosiarką. Doszłam do wniosku, że najskuteczniejsze i najszybsze jest ręczne zrywanie trawy :;230

Tosia to byłby najprostszy sposób, ale wpierw musiałabym poszerzyć ścieżki, a to raczej niemożliwe. W tym roku sobie odpuszczę i jeszcze trochę się pomęczę. Później będę kombinować.

Nela ziemię pod rh przygotowywałam zgodnie z wszelkimi zasadami. Narobiłam się, jak osioł :) rododendrony to jednak kapryśniki i dam sobie z nimi spokój...znajdą się inne kwasoluby, które mnie polubią :)
Ice Cream pokazuje swoją krasę już trzeci tydzień :roll:
Zawilce czekają już na balkonie, do jutra :wit

Ala mam zawilce w kilku miejscach. Sąsiadka rok temu postanowiła wyrzucić całe ich kępy. Pozbierałam wszystkie, trochę się rozeszło, resztę posadziłam i chyba wszystkie się przyjęły. Część pojedzie jutro do Pszczyny :) mamy spotkanie forumnowe na wystawie kwiatów w Chorzowie :D

Ania mój miłorząb już ma spore liście. Najpóźniej z krzewów ruszyły hibiskusy, ale też już widać w nich życie.

Aniu polecam Ci zakupy u podstolecmarek. dostałam piękne kłącza wszystkich zamawianych roślin, a większość nawet w dwóch egzemplarzach. Prawie wszystkie serduszki są z tego źródła.
Obecnie kwitnące zawilce, to jedyna ich odmiana, która mnie zachwyca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I balkonowa petunia Phantom
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Basiu pięknie Ci kwitną azalie...a z zawilca już się cieszę,wart nawet braku miejsca w ogrodzie... :lol:
A co mam Ci przywieźć ,może kocimiętkę ,albo kawałek bodziszka...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Nela, dzięki :) bodziszka już mi ofiarowałaś, a kocimiętkę mam. Może czegoś Ci uskubnę przy najbliższej wizycie :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Basiu! Pięknie i kolorowo.....miłorząb już taki zieloniutki,zakwitły azalie i RH,irysy.....przyjemnie posiedzieć pod czereśnią i cieszyć oczy tymi widokami :D
Ten twój powojnik ma szerokie płatki,zachodzące na siebie,a mój bardziej szpiczaste i rozdzielone....porównałam dokładnie :D
a co to jest na fotce pod powojnikiem?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”