Kwitnące cudo! cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwitnące cudo! cz.3

Post »

Krzysiu :shock: :shock: :shock: :lol:
Toż to cały elaborat :lol:
Ale przyznam Ci rację... oczywiście są sytuacje, które usprawiedliwiają wycinanie chorych, czy spróchniałych i zagrażających bezpieczeństwu drzew, ale to inna sprawa :roll:
Ja sama z pracy znam sytuacje, kiedy mieszkańcy żądają wycinki drzew... bo się liście jesienią sypią i rynny zatykają. No przepraszam... bierze się wtedy zwyżkę, pana i załatwione :roll: ale nie, prościej będzie wyciąć. Nie dalej niż wczoraj - telefon - że może by drzewo wyciąć, bo wiosną pyłki lecą do domu... :shock: Wydział Ochrony Środowiska nie pozwoli? A czemu?
Ręce opadają :evil:
A zieleń miejska... mam tu już na myśli np. skwer za UM, który właśnie zyskuje nowy wizerunek - jest wizytówką miasta :)
Niestety, wśród pewnych grup społecznych większą aprobatę zyskałby gest bardziej populistyczny - pieniądze, które miałoby się na to przeznaczyć - rozdać :evil:
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Post »

Krzysiu;ale dałeś czadu,oczywiście zgadzam się z Tobą.
Iwonko;piękna seria zdjęć,jeżeli ja zgadnę raz na 10 pytań,to już będę zadowolony.
Gosiu;nie doczytałem do końca,moja wina,z tego co wyczytałem,to zostało po staremu,tak?
Krzysiu;drzewo,drzewem,ale gdybyś dał zbliżenie liścia,było by ułatwieniem.
Wszystkich pozdrawiam. Ryszard
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

NO i tu się z Tobą zgadzam, w pracy co ja się nagadam zanim pozwolą mi na jakieś dodatkowe nasadzenia, ale jak później chwali się kolejna aleję to wtedy wszyscy nagle twierdzą, że to ich pomysł był. Teraz udało mi się obok mojego miejsca pracy wywalczyć małą aleję magnoli, 12 szt może i minialeja, ale już większe drzewa i wiosną będę miał piękny widok z okna :) Poza tym stawiam na klony, jawory, lipy, platany, tulipanowce dla odmiany, buki, brzozy i kilka innych jeszcze, ale zaczyna to mieć ręce i nogi :)
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Krzysiowe drzewko ma delikatne listeczki jak dajmy na to... brzoza ? :roll:
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Krzysiu, ja bym powiedziała, że osika, ale brzoza tyż moze być. W prawdzie kory nei widać (specjalnie, jak się domyśłam) ale chyba jest zbyt chropowata, jak na brzozę, co?

elaborat poczytam jutro
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

Krzysiu, przeczytałam i w pełni Cię popieram. Sama osobiście wycięłabym jeszcze rok temu conajmneij ze 3 drzewa, bo rosły na skraju parku i DOKUMENTNIE zasłaniały słońce. Moze to mało chwalebne, ale jak sięnie ma w domu praktycznie nigdy słońca, to nawet najpiękniejsze drzewo obrzydnie migiem. Na szczęście się wyprowadziliśmy, ale nie ze względu na permanentny cień....
Jełśi zaś chodzi o kasztanowce.. no cóż, w Szczecinie jest dłuuugaśna aleja wysadzana z każdej strony i po środku kasztanowcami. nie powiem, jak fajnie się jedzie tamtędy, jak zaczynają kasztany opadać. Z duszą na ramieniu...
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Hejka.
Gosiu zgadzam się z Tobą. Wycinka chorych drzew i spróchniałych czy zagrażających ludziom jest jak najbardziej na miejscu.
Dobrze by było żeby były sadzone w zamian inne drzewa. A jak wycina się mało znane drzewa to w zamian tego takie samo
powinno zostać posadzone w innym miejscu.( najlepiej nie jedno a wiele ). A o jakim placu pisałaś?
Rysiu no sam jestem w szoku że takiego posta napisałem ale z drugiej strony podzieliłem się z Wami swoją opinią.
Sylwek dzięki wielkie. Zaczyna mnie coraz bardziej interesować Twoja praca. Mogę zapytać czym się zajmujesz :?:
Oczywiście jak nie chcesz nie musisz odpisywać i nie chce abyś mnie za wścibską osobę wziął :roll:
Elu nie to nie brzoza i listki są znacznie większe :roll:
Iwonko widocznie jak sadzili tamte kasztanowce jeszcze nie było odmian bez owoców.Teraz taki problem można łatwo rozwiązać.
A co do okien to powiem że należałoby sadzić takie drzewa które przepuszczają jak największą ilość promieni słonecznych.
Wtedy będzie wilk syty i owca cała :) Ostatnio za sprawą jednej tylko osoby u mnie pod budynkiem wycięto ponad 30 drzew.
Wszystko to były topole. Podobno światło za bardzo zabierały. Szkoda ich ale powiem że nawet dobrze że je wycięto bo jak
przychodziła większa nawałnica szybko się łamały konary i to stawało się coraz bardziej niebezpieczne. Całe szczęście w zamian
zostaną w przyszłym roku posadzone nowe drzewa i to więcej niż ilość wyciętych. A to dobra wiadomość.
Jak widać nie chce być odebrany jak jeden wielki przeciwnik wycinki ale chce zwrócić uwagę na to że można to robić bardziej
rozważnie i przemyślanie. Po co wycinać coś co może dalej spokojnie rosnąć i cieszyć oczy mieszkańcom. Zielone miasto
to ładne i szczęśliwe miasto.

A teraz wracam do zagadki. To nie jest brzoza. Jest to drzewo użytkowe. Ale to chyba za wielka już podpowiedź :uszy :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Zostawię Ci info na PW :)
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

To drzewo jest podobne do mojej szklanki :)
Pod oknami posadziliśmy 2 akacje, moja sąsiadka z parteru koniecznie chciała je wyciąć. Postraszyłam ją, więc tylko co roku podcinała po kryjomu gałęzie. Teraz akacje są bardzo wysokie- dzięki temu a sąsiadka z okna widzi sam pień :D. Ja mam widok na koronę.
I mogę oglądac co się dzieje, bo ptaszki uwiły gniazdko. Jak będzie lepsza pogoda to zrobię zdjęcie.
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Krzysiu chyba odpowiedzi nie ma na twoje pytanie .
Ja też nie znam .
Obrazek
Coś słonecznego
Awatar użytkownika
rydnor
1000p
1000p
Od: 26 maja 2008, o 20:25

Post »

Krzysiu;bez myślne wycinanie drzew,to gwałt na przyrodzie,co do topoli,to ładne drzewa,ale tak jak piszesz są b. słabe i przy większej wichurze
stanowią duże zagrożenie,więc lepiej je usunąć i zastąpić innymi drzewami.Oczywiście w miejscach gdzie mogą być niebezpieczne.
Geniu;piękna canna.
Wszystkich pozdrawiam.Ryszard
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p

Post »

Krzysiu - no to ja nie wiem, bo stawiałam na osikę. Jabłoń?

co do tej wycinki z rozmysłem - popieram. Wyobraź sobei, ze tu rosną olbrzymie drzewa w takeij odległości od budynków, ze aż sięcośrobi. A potrafi tu wiać potęznie. Niektórzy mają dosłownie gałęzie w oknach. I nic z tym nie robią. Z resztą my nie mieliśmy takiego najgorszego miejsca, bo widziałam wieeeeele ciemniejsze. KiedyśCi zrobię fotki, jak to budowniczowie miasta myśleli przyszłościowo planujac nasadzenia :?
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Krzysiu, pisałam o placu za plecami Urzędu Miasta, przedtem były tam kamienne rzeźby kobiet :roll: a w tym roku zegar kwiatowy na skarpce... Kojarzysz? :roll:
Zegar został, ale reszta zyskała nowy "look" :wink:
Maryla przypomniała mi akację sprzed okna w naszym poprzednim mieszkaniu :D , długi badyl z gałązkami na całej długości, wyglądała jak wycior :lol:
Ogoliliśmy jej trochę pień i doprowadziliśmy do przycięcia gałęzi wchodzących aż na parapet... i nabrała fasonu palmy :;230
Zwłaszcza jej cień rzucany na roletę w czasie większego wiatru był sugestywny :wink:
Drzewko zagadkowe, niestety, nie chce mi się przedstawić, choć tak ładnie do monitora prosiłam :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Hejka
Oj widzę że dałem zagadkę :roll: Nawet podpowiedzi nie pomogły. Jak dam odpowiedź to wszyscy
w szoku będziecie :lol: Ale zanim to zrobię jeszcze jedną inną fotkę wstawię.
Sylwek dzięki wielkie :oops: :wink:
Marylko no na pewno to nie jest akacja a robinia akacjowa :roll: Ale wszyscy wiedzą o co chodzi :wink:
Geniu wspaniała fotka aż się cieplej zrobiło :D
Rysiu dokładnie tak samo myślę. To jest gwałt na przyrodzie :uszy
Iwonko oj jabłoń to to nie jest :)
Gosiu już kojarzę. Przechodziłem obok nawet fotkę zrobiłem.
Największe wrażenie zrobiły na mnie jednak palmy w donicach. Wspaniały pomysł :D

I ta fotka do zagadki:

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Krzysiu wpadam żeby dowiedzieć co to za drzewo i nadal nie wiem .
A to ode mnie
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”