Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Też jestem ciekaw. ;:65
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

No to czekamy i kciuki trzymamy.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj upiekłam chleb jaglany. Ponieważ gryczany z kaszy mi wyszedł i smakowo był niezły zaryzykowałam jagły czyli proso, też bezglutenowe, też nie zakwaszające i bez drożdży. Zakwas użyłam ten z mąki gryczanej.
Obrazek
Tak wyglądał, bo już go nie ma. Bardzo wszystkim smakował i był niesamowicie sycący. Moi panowie po zjedzeniu 2 kromek odpadali ( normalnie na kolację zjadają cały chleb)
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to podam przepis.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra,nie daj się długo prosić ;:173
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Powiem szczerze, że ja bezglutenowych nie jadam. Zainteresowana jestem dobrym, w miare smacznym wypiekiem bezglutenowym tylko i wyłącznie ze względu na dziecko mojej koleżanki. I jak na razie, jako namiastka pieczywa, po dodaniu odrobiny skrobi, wygrywa pieróg biłgorajski.

whitedame czy ten chleb jest klejący w środku? I jaki smak? kwaskowaty?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No i upiekłam gryczany chleb. Jestem zadowolona. Dobry i klapnął tylko trochę, w granicach przyzwoitości.

Składniki: 0,4kg mąki gryczanej, 0,1kg kaszy gryczanej niepalonej zmielonej (dodałam, bo państwo, co pieką tatarczucha wspomnieli, ze troche musi chrupać, jak z piaskiem), ok 300ml mleka ciepłego, 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka soli, łyżka cukru, łyżka miodu, 5dag drożdzy. Wszystko zmieszane, rozpuszczone, wyrobione łychą drewnianą na gładko:

Obrazek

Potem wyrastało w misce do prawie potrojenia objętości:

Obrazek

Przelałam do tortownicy posmarowanej olejem i wysypanym mąką gryczaną, podrosło ładnie:

Obrazek

Potem wstawiłam do zimnego piekarnika, włączyłam termoobieg, jak temperatura wzrosła do 185st, włączyłam timer na 50 min.
Po tym czasie wyglądało to tak:

Obrazek

A po przekrojeniu tak:

Obrazek

Obrazek

Tak, wiem, że jest płaski, ale ciasta na tej powierzchni było niewiele na wysokość. Mniej więcej jest 3x wyższe niż nakładane do tortownicy. Smak nieziemski! Mleko spowodowało, że ma kompletnie inny smak! ;:173

Beata! Aż ślinka cieknie na Twój chlebek! Nie lubię kaszy jaglanej, ale chleb mogę sobie wyobrazić!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Beata, do przepisu proszę dorzuć gdzie kupić składniki.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

A czy ktoś piekł chlebek (ciemny) z orzechami włoskimi ? Miałam ostatnio okazję jeść taki zakupiony w kauflandzie. Pyyyycha :) a orzeszki były równomiernie rozprowadzone w cieście, i były miękkie, jakby uprzednio czymś nasączone. Czy ktoś podpowie przepis na taki chlebek ?
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Podziwiam wszystkich piekących prawdziwy chleb na zakwasie :shock: Ja jestem chyba zbyt leniwa i nie lubię ryzyka w kuchni :oops: :wink:
Zdarza mi się popełnić od czasu do czasu chlebek czosnkowy na drożdżach z mąki pszennej (z żółtym serem na wierzchu)
I chyba upiekę na dniach,ale tym razem spróbuję z suszonymi pomidorami i oliwkami,a do maki pszennej dodam trochę orkiszowej.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Ela, ale upieczenie chleba na zakwasie naprawdę nie jest trudne ani ryzykowne. Może nie trafiłaś na jakiś prosty przepis.
Ja piekę od kilku lat z prostego przepisu, gdzie właściwie sypię składniki, mieszam łyżką i czekam, aż urośnie.
Ważne jest to, by wyrósł do pożądanej wysokości, bo w piekarniku już nie urośnie, i ważna jest temperatura pieczenia.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Bardzo smaczny jest chleb żytni na zakwasie z dodatkiem prażonej cebuli.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja na zakwasie nie piekłam.Ostatnio próbowałam na drożdżach i nie wyszedł. W ogóle piekłam z mąki razowej tylko i wyłącznie, na takim mi zależało. Wydaje mi się, że mój kiepski piekarnik ma znaczenie ogromne. Mało co się w nim udaje. Zamierzam w marcu kupić nowy i będę piekła. Może ktoś wrzuci sprawdzony prosty przepis. :D
x-xm-a

Post »

Sahe nie wiem jaki to chleb w kauflandzie, ale to tego, który opisujesz wystarczy mąka pszenna chlebowa z dodatkiem słodu żytniego fermentowanego (na all jest rosyjski dobry), odrobina melasy no i drożdże. Orzechy moczysz w wodzie przynajmnie godzinę.

Pyszny ten chleb o którym Biotit pisze, też robiłam. Biotit spróbuj z czosnkiem, gdzieś o nim pisałam :roll:

edit

Czosnkowy żytni tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p4044858
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozana chleb z mąki żytniej musi być odpowiednio robiony http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/7.html
monika jak dodałem słodu jęczmiennego (piwnego) do ciasta ,to była całkowita klapa.Pięknie rosło,bo jedne enzymy zamieniły trochę skrobi w cukry proste.Potem pięknie opadło,bo drugie enzymy zajęły się białkami(glutenem)zawartym w mące.Tak więc ostrożnie ze słodem,chyba,że jest to słód prażony w temp powyżej 80 st.i enzymy są zamordowane.
Każdy może sam zrobić trochę słodu.Wystarczy ziarno namoczyć i poczekać aż puści kiełki.Nie mylić z korzonkami.Kiełki nie powinny być dłuższe niż ziarenko.Wtedy trzeba słód wysuszyć w temp.50-60 st,a następnie wyprażyć przez godzinę w 100-120 st.Po wystygnięciu trzeba przetrzeć na sitku,aby usunąć korzonki i kiełki a ziarno zemleć.
x-xm-a

Post »

Jak napisałam dodaję słodu żytniego fermentowanego - gotowca (chleb litewski, albo coś w tym stylu), baardzo udany wypiek za każdym razem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”