Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

platynka80 pisze:to co wtedy trzeba zrobić? jeśli mało korzeni?
jeśli korzeni mało, należy storczyka posadzić w korze zmieszanej z mchem i przykryć torebką z paroma dziurkami (może być tulejka foliowa po Phalaenopsis z marketu), jak nie masz mchu to tylko przykryj go torebką. ja ten sposób wypróbowałam już na 3 Phal. (w tym 1 lueddemanianie), wszystkie puszczają nowe korzonki. 2 z tych nie miały korzonków wcale, a teraz puszczają. myślę, że u ciebie też by się ten sposób mógł sprawdzić.

jak storczyk był przelany, to musisz mu obciąć zgnite korzenie i wymienić podłoże, jak było rozłożone. jak przesuszony, to po kilku podlaniach powinien wrócić do normy.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Storczykowa, dziękuję!proszę, powiedz mi jeszcze,co mam nakryć torebką? doniczkę na górze?pod listkami? czy storczyk?
platynka :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

platynka80 pisze:Storczykowa, dziękuję!proszę, powiedz mi jeszcze,co mam nakryć torebką? doniczkę na górze?pod listkami? czy storczyk?
przykryj torebką całego Phalaenopsis. zrób w niej parę dziurek na powietrze. co jakiś czas podnoś ją na chwilę, żeby Phal. miał trochę powietrza.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Re: Storczyki platynkowe

Post »

Platynko co u Twoich podopiecznych?
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

no właśnie jak tam twoje pociechy?
Patrysia
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Dziękuję za troskę ;) Wszystko w jak najlepszym porządku. Nie wiem tylko, gdzie stawiać storczyki, którym już za gorąco na parapetach, a do tego kilka z nich z jednego pędu pusciło np. 4 boczne, te maja około 30 kwiatów i nie mieszczą się ani wzdłuż, ani wszerz na oknach :)
platynka :)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Fotki, fotki Platynko :) Pokaż te cuda :) 30 kwiatków musi wyglądać bardzo okazale ;)
Ja ubolewałam, że w moim nowym mieszkaniu wszystkie okna wychodzą na wschód i storczykom będzie źle.. A tu miła niespodzianka ;) Wszystkim najwyraźniej odpowiadają wschodnie parapety :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”