Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Dzięki Tomaszu ,strzał w 10
masz oko to może być to, na pierwszym zdjęciu wygląda na białą na drugim trochę lepiej, moja po wypuszczeniu listków jest żółta póżniej bieleje do kremowego , nigdy nie dochodzi jednak do czystej bieli jak np.: Patriot.
Młode liście ma lancetowate ale póżniej trochę sie zaokrąglą , za kilka dni rozwinie kwiaty, na razie pękówki są jasnofioletowe.
Twoje zdjęcia są robione teraz czy na początku lata?
dziękuję
Pozdrawiam Jola

Młode liście ma lancetowate ale póżniej trochę sie zaokrąglą , za kilka dni rozwinie kwiaty, na razie pękówki są jasnofioletowe.
Twoje zdjęcia są robione teraz czy na początku lata?
dziękuję

Pozdrawiam Jola
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Co to za funkie?
Witam!
Mam kilka funkii ale gubię się w ich nazewnictwie. Moje próby przypasowania ich do znajdowanych nazw okazują się błędne. Czy może ktoś mógłby mi pomóc?
Myślałem, że funkia Fortune'a 'Aureomaculata' (?)
Ta funkia wcześnie kwitnie i łatwo sie rozsiewa (mam ją z takiej siewki)
To myślałem, ze jest funkia Siebolda, ale podobno Siebolda ma bardziej falujące liście
Tej nie mam dobrego zdjęcia więc nie wiem, czy da się zidentyfikować. Kwitnie na biało i też jest z samosiejek

I cztery moje funkie obok siebie. Ta druga z lewej , czy to funkia falista 'Univittata'?
Mam kilka funkii ale gubię się w ich nazewnictwie. Moje próby przypasowania ich do znajdowanych nazw okazują się błędne. Czy może ktoś mógłby mi pomóc?

Myślałem, że funkia Fortune'a 'Aureomaculata' (?)

Ta funkia wcześnie kwitnie i łatwo sie rozsiewa (mam ją z takiej siewki)

To myślałem, ze jest funkia Siebolda, ale podobno Siebolda ma bardziej falujące liście

Tej nie mam dobrego zdjęcia więc nie wiem, czy da się zidentyfikować. Kwitnie na biało i też jest z samosiejek

I cztery moje funkie obok siebie. Ta druga z lewej , czy to funkia falista 'Univittata'?