Chleb żytni domowy na zakwasie
-
Pani Bestia
- 200p

- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A co myślicie o krajalnicy do chleba i wędlin?
-
Pani Bestia
- 200p

- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że u Ciebie się sprawdzi (duży przerób masz, z tego co widzę
). Ja mam krajalnicę do chleba i używam jej tylko wtedy gdy mam gości i muszę dużo nakroić, czasami używam noża elektrycznego. O krajalnicy do wędlin nie marzę, bo wędliny goszczą na moim stole sporadycznie 
"Na początku był Smok."
Axel ja bez maszyny to sobie nawet nie wyobrażam kroić mojego 'pumpernikla'. Poza tym kroję bardzo cienko i mrożę, więc baaardzo sobie chwalę maszynę.
I jako że robisz pół na pół pszenno-żytni to wg mnie warto po dodaniu wody do mąk bardzo starannie wymieszać najlepiej ręką (żeby nie było ani odrobiny suchej mąki) i zostawić na jakieś pół godziny. No i uważam, że ciasto z dużą ilością pszennej mąki trzeba b. dobrze wyrobić, więc może rzeczywiście za krótko wyrabiasz.
Jeszcze tak sobie pomyślałam..czy Ty mieszasz mąki na sucho a potem dodajesz wodę? czy jak leci?
I jako że robisz pół na pół pszenno-żytni to wg mnie warto po dodaniu wody do mąk bardzo starannie wymieszać najlepiej ręką (żeby nie było ani odrobiny suchej mąki) i zostawić na jakieś pół godziny. No i uważam, że ciasto z dużą ilością pszennej mąki trzeba b. dobrze wyrobić, więc może rzeczywiście za krótko wyrabiasz.
Jeszcze tak sobie pomyślałam..czy Ty mieszasz mąki na sucho a potem dodajesz wodę? czy jak leci?
Ciasto odpoczywa po wyrobieniu,ale może rzeczywiście trza się przyłożyć z zegarkiem w reku do tego.
Mieszam na sucho aczkolwiek ostatnio to było niezbyt dokładnie.
Jakie maszyny używacie? Proste czy jakieś droższe? pasowała by mi taka także do wędliny.
Mieszam na sucho aczkolwiek ostatnio to było niezbyt dokładnie.
Jakie maszyny używacie? Proste czy jakieś droższe? pasowała by mi taka także do wędliny.
TeBe w dwa miesiące żeśmy tyle natłukli
...ale jest ok, trochę już wiemy o zakwasie i pieczeniu chleba nie tylko żytniego
Wszyscy pieką ,czy maja napieczone na tydzień
W Tesco jest mąka żytnia pełnoziarnista (drobna) 2000 po 2,59zł z Młynów Gdańskich.Termin ważności do maja. ZAkupiłem 10kg.Jeszcze nie otwarte,bo trza wnieść do domu ,a mnie sie nie chce.
Poglądałem krajalnice ,ale nic szczególnego w sklepach.
W Tesco jest mąka żytnia pełnoziarnista (drobna) 2000 po 2,59zł z Młynów Gdańskich.Termin ważności do maja. ZAkupiłem 10kg.Jeszcze nie otwarte,bo trza wnieść do domu ,a mnie sie nie chce.
Poglądałem krajalnice ,ale nic szczególnego w sklepach.
No to ty dość drogie młócisz te chleby
Mnie nie chciało się uzupełnić maki w młynie gdzie płacę po 3złocisze za kg mąki pełnoziarnistej,tylko przy okazji podłapałem w Tesco.
No dobra,idę zobaczyć co kupiłem.Najwyżej zamiast chleba zytniego zrobię żytnią
Mnie nie chciało się uzupełnić maki w młynie gdzie płacę po 3złocisze za kg mąki pełnoziarnistej,tylko przy okazji podłapałem w Tesco.
No dobra,idę zobaczyć co kupiłem.Najwyżej zamiast chleba zytniego zrobię żytnią
Nastawiam zaczyn i ta nowa mąka jest rzeczywiście drobniejsza niż poprzednia z młyna ,ale od razu informacja na opakowaniu,że z tego powodu posiada lepsze wlasciwości wypiekowe niż inne tradycyjne mąki razowe. Zobaczymy co ztego wyrośnie.Jeszcze nie wiem jaki będzie skład i co mi się urodzi w głowie 
Axel a gdzie relacja?
Właśnie wrzuciłem do foremek i z zegarkiem w ręku 10minut wyrabiania !!!
Ale zaczyn tylko ze 6-7 godzin się przygotowywał do działania.W sumie znow chleb mieszany o skladzie bliżęj nie określonym
Końcówki mąk pszenno-żytnich wykorzystany całkowicie.Także grahamki 1850 już brak i 2000 z młyna również.
A jutro znowu nastawiam ,bo muszę 2 podarować
No i wkrótce będe robił pite.
Ale zaczyn tylko ze 6-7 godzin się przygotowywał do działania.W sumie znow chleb mieszany o skladzie bliżęj nie określonym
A jutro znowu nastawiam ,bo muszę 2 podarować
No i wkrótce będe robił pite.
to ja czekam
Poduszeczki chcesz robić? na drożdżach?
Poduszeczki chcesz robić? na drożdżach?
Tak.Będą na drożdżach.
chleb Ci super wyszedł, a co z tym kruszeniem?
Ech nie mam jeszcze tej maszyny do wędliny