Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

Majeczko róże u mnie będą miały bardziej chłodne i wietrzne miejsce, tu mają zacisznie. W czerwcu je posadzę do ogrodu i zobaczę, co z nimi będzie.

Heniu róże przyszły słabe, bo to już końcówki. Moje róże z Floribundy choć jeszcze małe, szybko wystartowały. W tym poście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3000955 są zdjęcia róż z tej szkółki (wszystkie poza Wolletron Old Hall) robione w sobotę. Nie przejmuj się tym, że róże jeszcze śpią. Mają jeszcze czas, na pewno ruszą. W ubiegłym roku miałam taki przypadek: posadziłam Piano wiosną, cała zielona ale bez nowych przyrostów siedziała do lipca tak, jak ją wsadziłam. Pod koniec lipca ruszyła, nawet jeszcze mi zakwitła. Tak więc pozostaje czekać... :uszy
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, pomimo, że wietrznie, ale w gruncie. zobaczysz jak Ci ruszą.
Heniu i ja mam od nich róże. Stały jakiś czas, a teraz ładnie mi przyrastają.
Muszę się pewnie zaklimatyzować. :D
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękna ta uniwesytecka różanka. Ty pewnie jesteś jedyną osobą, która odwiedza ją tak często o tej porze roku hihi :)
Ta Variegata di Bologna ma dziwne (piękne) i nietypowe dla róż liście. Takie podłużne :)
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko ja myślałam, że to w donicach róże szybciej startują. Z resztą mam na to dowód - moje róże w ogrodzie nie są jeszcze tak rozrośnięte jak te na parapecie.

Agnieszko właściwie to byłam tam dopiero pierwszy raz w tym roku. Zastanawiam się, czy nie pojechać tam jutro (może jakieś pąki się rozwinęły?) bo w piątek jadę do domu, wracam w niedzielę. Nie chcę niczego przegapić. Póki mieszkam w Warszawie mam zamiar z tego korzystać ;:108 Przez różankę przechadzało się trochę osób w niedzielę ale raczej nie oglądali krzewów. Ktoś tylko grymasił, że powymarzały :?
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

A to i tak dobrze, że w ogóle zauważył ;)
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Asiu wyznaczasz trasy moich spacerów. Mieszkam w Warszawaie a nigdy nie byłam w OB w Al.Ujazdowskich. Zawsze wolałam na rower i do Powsina. Teraz widzę, że trzeba włożyć "warszawski strój" i ruszyć w kierunku centrum.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dziś znów byłam na różance, pustki, choć w ogrodzie było trochę ludzi. Tylko ja jedna biegałam z aparatem wśród róż :lol:

Ewo Powsin to dla mnie absolutny nr 1 jeśli chodzi o róże i ogród w ogóle, w Warszawie. Ale są też inne miejsca, które warto odwiedzić i takim miejscem jest właśnie OB UW. Jeśli jeszcze znajdę coś ciekawego, na pewno będę pokazywać na forum.

Dzisiejsze fotki z OB UW - Rosa hugonis w większym rozkwicie. Zrobiłam jej sesję zdjęciową, coraz bardziej podoba mi się ta róża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawda, że piękna? Bardzo przyjemnie pachnie, choć zapach nie jest silny.
Później pokażę kolejne róże.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

ATak tak...ty znowu na różance....wcale się nie dziwię. Tęsknię za różanym zapachem :) Ależ świeża ta róża :) Piękny kolor.
Mam do Ciebie pytanko. Czy mogę już lać róże magiczną siłą? W kwietniu na start dostały azofoskę i nie wiem, czy nie przesadzę. Obornika w tym roku róże nie dostały. Tzn tylko te, które były sadzone, ale na sam spód.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko oczywiście, jak mogłoby mnie nie być na różance, mogłabym coś przegapić, następną okazję będę miała dopiero w poniedziałek. Długo już w Warszawie sobie nie pomieszkam, więc chcę to wykorzystać na maksa ;:172
Ekspertem od nawożenia nie jestem (sama nie dałam swoim różom azotu, z braku czasu). Teraz planuję kupić właśnie magiczną siłę. Najlepiej przeczytać, co tam jest napisane na opakowaniu. Ale tak logicznie - róże właśnie tworzą pąki, więc chyba już można, bo przecież nawóz ma spowodować tworzenie się dużej ilości pąków, tak?

Rosa pendulina - róża alpejska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ja jeszcze nie nawoziłam swoich róż ale muszę to zrobić tylko te w donicach podlałam raz z magiczną siłą .Gnojówka nastawiona dla najmłodszych tym dam tylko to :D
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Camelia No dokładnie tak samo sobie pomyślałam, ale to nawozy sztuczne i nie chcę przesadzić :roll: Boję się, że wyrosną im za miękkie pędy a u mnie wiatr potrafi być dokuczliwy i mógłby je połamać. Sama nie wiem.

Gosia ja też tak dokarmiam tylko te najmłodsze. Niestety u mnie to towar limitowany ;)
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ja nie nawożę róż nowo posadzonych, niech lepiej idą w korzenie. Tylko przy sadzeniu do dołka dodaję rozłożony obornik a do donic niczego nie dałam. Nawożę róże, które są u mnie drugi rok i więcej.

Agnieszko ja też się boję, aby nie przenawozić, lepiej dać mniej niż za dużo.

Pędzę teraz z kolejnymi fotkami bo jutro jadę do domu a po weekendzie będą nowe. Róża na starym kampusie, podobna do Nevady. Jest już więcej kwiatów a dwa z nich są trochę pełniejsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit Ładna ta różyczka. Szkoda, że bez nazwy.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Według mnie to na pewno Nevada. Ona ma właśnie też tendencję do przechodzenia z kolorem płatków w lekki róż.
Na mojej też trafiały się kwiaty o płatkach pojedynczych i pełniejszych.
Asiu ;:196 dzięki za kolejną porcję pięknych widoków.
:wit
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Hm - to może być Nevada - u mnie zaczęła już kwitnąć, poza tym ma odpowiedni wygląd kwiatów.
Dziękuje za wstawienie zdjęć na R.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”