Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

Vitoldo, teraz możesz zrealizować marzenie liściaste bez oglądania się na lenistwo. Liście i tak już masz ;:138 ;:7
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

To Ty nie widziałeś tych drzewek sąsiadów przed kupnem działki? Jak by mi przeszkadzało sąsiedztwo to szukałabym tak długo aż bym znalazła. Mój sąsiad mega hałasuje i smrodzi. Na dodatek postawił kompostownik wręcz przyklejony do płotu. Zapachy latem są nieziemskie i to właśnie tam gdzie mam lasek brzozowy. Jednak staram się być tolerancyjna - cierpię i się w......m w ciszy ...
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Mój kompost nie śmierdzi, widocznie tamten jest źle zarządzany :wink:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Kiedyś zaniosłam na kompost jakieś resztki z obiadu - śmierdziało solidnie, więcej nic takiego nie daję.
Waleria
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Przypomniała mi się właśnie największa wpadka z tego roku. Nakupiłam cebul przepięknych lilii. Każda miała swoje miejsce w ogrodzie, zgodnie z preferencjami i wysokością. Posadziłam je wczesną wiosną wśród krzewów. Tam gdzie było miejsce i tak, żeby lilie się pięknie z tych krzewów wyłaniały. Tylko jednego nie przewidziałam. Miejsce dobierałam wg wielkości krzewów z zeszłego roku. A krzewy w tym roku zupełnie nieoczekiwanie strasznie się rozrosły. Efekt był taki, że sporo lilii kwitło zupełnie niewidocznie za krzakami. ;:223
Agata
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Lorrie pisze:To Ty nie widziałeś tych drzewek sąsiadów przed kupnem działki?(...).
Wiem, czepiam się tych drzew sąsiadów. Moja działka jest najpiększniejsza na świecie i za nic bym z niej nie zrezygnował :heja Tak sobie czasem lubię ponarzekać :wink: Poza tym gdy kupowałem działkę w 2005, drzewa sąsiadów były mniejsze.

Moje wywody o zachowaniu rozsądnej odległości od granicy przy sadzeniu roślin traktuję nadal poważnie. Ostatnio niedaleko mnie jakiś posiadacz miniaturowego ogródka posadził metr od ogrodzenia 2 klony zwyczajne. Zaraz ogrodzeniem są nowe apartamentowce, do których właśnie wprowadzili się ludzie. Jeszcze tego nie wiedzą, ale za kilka lat będą mieli wszystko zasłonięte klonami. Gdybym ja sadził tam drzewa, wybrałbym coś wolniej rosnącego i kolumnowego, Wtedy można metr od granicy, czemu nie.

Pozdrawiam
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z sąsiadowego kompostu daje jak z typowo blokowego zsypu w 30-sto stopniowy upał ...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

No bo traktuje pewnikiem sąsiad ten swój niby kompost jak składowisko śmieci. A jemu to nie śmierdzi?
Waleria
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Bo kompost, a raczej odpadki kuchenne dobrze jest przysypać odrobiną ziemi albo wykopać dołek w kompoście, wrzucać te śmierdzące rzeczy i systematycznie zasypywać :wink:
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A ja mam lasek brzozowy na działce obok. Właściciele pewnie się będą w przyszłym roku budować. Mam nadzieję, że nie wytną wszystkiego w pień. Tam u nich na środku to prawdę powiedziawszy mało mnie obchodzi co zrobią. Ale jest kilka przepięknych drzew rosnących tuż przy płocie. Te mogliby zostawić. :D
Agata
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że z kompostownika tak śmierdzi , bo ludzie wyrzucają odpadki mięsne. Też tak w pierwszym roku robiłam :oops: , i jak na jesień to ruszyliśmy, to nam się paznokcie u nóg powykręcały :;230 . Teraz już nie robimy tego błędu, wyrzucamy tylko resztki roślinne i nie ma " zapaszku".
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Lorrie, a czemu nie szukałaś tak długo aż znajdziesz sąsiada bez śmierdzącego kompostu :;230 :;230 :;230 Nie, to nie złośliwość, tylko z sąsiadami nigdy nie wiadomo, co wymyślą (wypuszczanie wody z basenu z chemią basenową na okoliczne ogródki, parkowanie auta w alejce między działkami na moich hostach, rzucanie do mnie ogryzków, jak swoje jabłka zbierają...). Ale wiecie co, sąsiady i tak są fajne, bo mieszkają tam na działkach cały rok i jeszcze nigdy mi w Szczecinie żadnej rośliny nie ukradziono, no a wady każdy ma, kto jest święty i przyzna, że NIGDY nie zrobił nic fuj (rzucenie ślimaka do sąsiada na przykład). Pozdrawiam.

Natomiast wkurzają mnie bakusie i danonki.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

O rany, ale wtopa, miało być o błędach, a ja na wątku o wkurzaniu byłam to odpisałam na szybko, wybaczcie, tak to jest, jak się próbuje i pracować i pisać naraz. To powiem o tym mięsie na kompoście - hej, co rzucacie na kompost, to potem zjecie, a kto by chciał jeść stare mięso z muchami??? Mięso na kompoście jest błędem!!! I w ogóle wszystko, co przyprawione.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mamba9991 pisze:Lorrie, a czemu nie szukałaś tak długo aż znajdziesz sąsiada bez śmierdzącego kompostu :;230 :;230 :;230 Nie, to nie złośliwość, tylko z sąsiadami nigdy nie wiadomo, co wymyślą (wypuszczanie wody z basenu z chemią basenową na okoliczne ogródki, parkowanie auta w alejce między działkami na moich hostach, rzucanie do mnie ogryzków, jak swoje jabłka zbierają...). Ale wiecie co, sąsiady i tak są fajne, bo mieszkają tam na działkach cały rok i jeszcze nigdy mi w Szczecinie żadnej rośliny nie ukradziono, no a wady każdy ma, kto jest święty i przyzna, że NIGDY nie zrobił nic fuj (rzucenie ślimaka do sąsiada na przykład). Pozdrawiam.

Natomiast wkurzają mnie bakusie i danonki.

No niestety sąsiad postawił kompostownik w 2 miesiące po wprowadzeniu się a ja tam już mieszkałam ... Czekam więc na dalsze jego pomysły. Już wykopał wielki dół, w którym zbiera się woda do podlewania iglaków, a gdy mocniej pada to zalewa mi to wszystko rabaty z liliowcami - woda po prostu wylewa sie na ogród. Teraz wiem że na naszej granicy ma zamiar wybudować wielką wędzarnię ... :? Ciekawe co jeszcze stanie na nasze granicy, podczas gdy na tamtej jest kompletnie pusto ... tylko malutkie tuje posadził ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko malutkie tuje posadził...... :;230 zobaczysz co będzie za kilka lat.
Jak posadził ich z południowej strony to żegnaj słoneczko - no chyba, że będzie ciął systematycznie.
U mnie sąsiadka posadziła winobluszcz, który piął się po śliwce rosnącej pół metra za moim płotem.
Nie powiem dobre były :;230 / owoce oczywiście /, ale os więcej jak śliwek.
Drzwi do domu nie można było otworzyć, bo zaraz okna robiły się pasiasto żółte.
Sąsiadce się zmarło a śliwki z winobluszczem zostały.
Na dodatek dom sprzedano a nowa właścicielka traktuje do dzisiaj działkę jako lokatę i kompletnie nie dba o ogród w którym pokrzywy są dwukrotnie większe ode mnie.
Winobluszcz udusił w międzyczasie śliwki i każdego roku sypał owockami na moją posesję.
Wyobrażcie sobie wiosną jak to wszystko wzeszło.... :shock:
Winobluszcz zawładnął całą sąsiednią posesją i dopiero w tym roku moja nieznana sąsiadka postanowiła zrobić porządek.
Wprawdzie wszystko zostało wykarczowane, ale pędy z nasionami do dzisiaj leżą na niebotycznej stercie.
W przyszłym roku przycięty do ziemi winobluszcz jak wystartuje wraz z nasionami, to nawet boję się myśleć co będzie dalej.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”