Taki - sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród

Post »

Faktycznie canny już masz w gruncie ... ;:138 za odwagę.
Ja jeszcze sie wstrzymam bliżej końca tygodnia zdecyduję choc tez uważam,ze mrozy mamy za sobą.
Sadzisz wszystkie na jednej rabacie czy w rożnych miejscach ?
A tak przy okazji ile masz odmian ?
ja byłabym chętna na więcej ale to pędzenie przeraża mnie. Całe szczęście,że dalii nie trzeba podpędzać bo i tak dość szybko zakwitają. Owszem podpędzamy jak wszyscy kilka a reszta do gruntu.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Mam 11 odmian. W zeszłym roku miałam chyba 5 albo 6. Czy Ty mi czasami też nie przysyłałaś czegoś? Tak mi się jarzy :-)
Ale liczba będzie zmienna, bo zależy ile przetrwa przez okres zimy. Raz coś dokupię, raz coś dostanę :-)

Pokażę Wam cannę, ktora była jedną z ładniejszych i niestety poległa zimą :-(

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładny i subtelny kolor. Ja gdzieś widziałam do zamówienia z czerwono zielonymi liśćmi ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jedenaście odmian to tez sporo.
Czy wszystkie pędzisz w pojemnikach bo widziałam,że już mają ładne liście ?
Faktycznie ode mnie dostałaś Cannę 'Yellow King Humbert"
Ja chyba w tej chwili mam 6 odmian.
Kupiłam z 10 dni temu 2 odmiany w sklepie ogrodniczym. Miały już kiełki i skusiłam sie.
Jedna z nich ma mieć właśnie taki jasny kolor kwiatów.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Miłeczko wybaczysz? :oops: :roll:
nie miałem czasu i podeschły chyba zbyt bardzo
ciągle chodzi mi to po głowie
moich kilka podmarzło :evil: ale chyba odbiją?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grześ! Wybaczam! :-) Czasami tak bywa, nie przejmuj się! Zresztą nadrobisz! Te canny co podmarzły pewnie odbiją, ale później zakwitną :-(
Krysiu! Czyli dobrze pamiętałam! :heja A myślałam, że coś mi się pomieszało! Te canny co kupiłaś w ogrodniczym pewnie późno będą kwitły, ale jak pogoda będzie sprzyjać - nadgonią!

Piękna pogoda, ale strasznie sucho! Nie wiem już co wolę. Całe szczęście mam studnię i podlewamy.
Nie powiem, ze przydałby się deszcz, bo po zeszłorocznych majowych deszczach była plaga ślimaków. Wolę suszę i podlewanie.

Wczorajszy wieczór spędziłam na ... sadzeniu!!!! Dziękuję Majka za wszystkie piękne, ciekawe rośliny. Jeszcze 4 sztuki muszę posadzić, ale dobrze je podlałam i wsadziłam do cienia. Do teraz jestem oszołomiona po spacerze w wiosennym ogrodzie Majki!

Dalie wychodzą nowymi listkami po przymrozku. :heja
Niestety niektóre z krzaczków zakupionych w szkółce okazały się fiaskiem. Z ogników nic nie będzie i jakieś jeszcze 3 krzaczki okazały się suchelcami. Może ja coś nie tak zrobiłam, może mrozy je dobiły. Niby podlewałam i oglądałam... Trudno... Ale kasy szkoda :-(
Miłka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Teraz już się wyleczyłam z chęci wyjazdu do Krzyżownik.
Pokaż coś tak sadziła. Zrobiłaś Majce miejsce na nowe roślinki :?:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola! Nie jest tak źle! Na 19 sztuk nie przyjęły mi się 4. Ogniki są fanaberyczne, już nie chcę ich mieć! Teraz poszukuję derenia jadalnego. Zdjęcia porobię po południu. Muszę resztę wsadzić i porobię wszystko po kolei, żeby Majka potwierdziła nazwy, które zapamiętałam (albo i nie) :-)
Jeszcze mnie czekają rododendrony - sieroty. Majka zaszczepiła we mnie nadzieję, że jak zrobię im dobrze - będą żyć. Toteż nabyłam kilka worów kwaśnego podłoża i wybrałam im miejsce ocienione po południu, ale słoneczne od rana. Jak sie z tym wszystkim uporam - porobię fotki i podam!
Miłka
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Miłko!
Pospacerowałam w Twoim ogrodzie i bardzo mi się spodobał! Też lubię dalie, ale mam tylko kilka odmian (źle u mnie zimują). Już je posadziłam w ogrodzie. Czy Ty już też posadziłaś swoje dalie w ogrodzie? Ile w tym roku masz odmian? Będę do Ciebie zaglądała!:D
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Miłeczko pewnie, ze rh będą żyć, a jeszcze jak posadzisz kilka w swoim towarzystwie, to wytworzą swoisty mikroklimat i będzie im jak w bajce :lol:
Ogniki bardzo mi się podobają, ale też jednak nie sadzę, bo u mnie na bank wymarzną :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Łana! Ciekawe imię, to zdrobnienie? Cieszę się, że odwiedziłaś mój ogród! Odwiedzaj mnie proszę zawsze, kiedy zechcesz. Będzie okazja poplotkować o daliach :wit Nie mam pojęcia ile mam odmian dalii :-) Posadziłam z 50 sztuk, ale pewnych odmian mam ponad połowę, reszta to niewiadoma, bo dostałam bezimienne z zieleni miejskiej.

Agness! Pocieszyłaś mnie! Właśnie całe popołudnie mąż wsadzał rododendrony przed domem. Zdjęcie mniej więcej z połowy prac, bo jeszcze została naniesiona warstwa ziemi do wysokości torfu. Zastanawiam się, czy 4 worki pod sztukę to wystarczy. Najwyżej potem dosypię. Mam w ogóle kwaśną ziemię więc nie powinna im zaszkodzić.

Obrazek

Wiekszość roślin od Majki już w gruncie, jeszcze 2 sztuki : ciemiernik, cieszynianka (?) i coś jeszcze (?) czeka na wsadzenie. Kilka fotek, ale nazwy musi podać mi Majka :-) No może oprócz konwalii :-)

1.Obrazek 2.Obrazek
3.Obrazek 4.Obrazek
5.Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś miałam siłę tylko podlać. Sikałam ponad godzinę i co z tego! Powinnam z godzinę w każdym miejscu podlać :-)
Miłą wiadomość dziś usłyszałam, że niedaleko mnie otwiera się nowe centrom ogrodnicze, a właścicielem będzie sąsiad 2 numery dalej.
A jeden sklepik otworzył się parę dni temu, ale nie miałam kiedy zajść. Już się nie mogę doczekać ;:65

I jeszcze parę fotek!
Obrazek Obrazek
A to płomyk (ten bledszy) i dąbrówka od Majki:
Obrazek Obrazek
Świerk srebrny wypuszcza, czyli żyje oraz jedyna kolorowa żurawka (od Ani "AnniaJ")
Obrazek Obrazek
Mój piękny, odurzająco pachnący bez i dowód, że będzie wiśnia (choć jedna) w tym roku :;230(czyli jest co wrzucić w spirytus)
Obrazek Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Pięknie u Ciebie kwitnie, czy na pierwszym zdjęciu to chaber górski? U to będziesz szaleć w tym ogrodniczym :tan
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

To na wiśnióweczkę przyjadę :!: :!:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aleksandra odwazna pisze:To na wiśnióweczkę przyjadę :!: :!:
Ola! Jedno drugie wyklucza! :;230 Albo przyjedziesz, albo na wiśniówkę!!! No chyba, że Cię ktoś przywiezie, albo zostaniesz na dłużej :-)

Paula!To chaber górski! Przed laty sama robiłam rozsadę i miałam cały łan, ale teraz zostały 2 okazałe kępy. I dobrze! Mam miejsce na co innego :-)
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”