Joluś, już pędzę i zaraz pomyślęjola1010 pisze:Twoje różyczki są śliczne , a różane rabaty zachęcają mnie do sadzenia róż u siebie. Mam też kilka róż ale mało doświadczenia. Może zerkniesz do mnie i podpowiesz?
Pozdrawiam Jola
Ogród Moni cz.2
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak, robię fotki i już widzę jak wiele się zmieniłoAGNESS pisze:Moniś masz przepiękne różyczki, kiedy się patrzy na takie piękności, to chciało by się je wszystkie u siebietylko skąd brać miejsce
![]()
Uwielbiam połączenie róż z lawendą i widzę, że u Ciebie takie się znajduje
Maciejka faktycznie pachnie oszałamiająca, a ja w tym roku o niej zapomniałam
Szykuje się u Ciebie kolejny przepiękny zakątek
świetnie, że masz fotki z prac, ja niestety bardzo żałuję, że nie robiłam zdęć jak zmieniał się mój ogródek, to świetna pamiątka.
gdyby nie stare fotki to wydsawałoby mi się, że wciąż stoję w punkcie wyjścia
u mnie niemal każda róza ma za sąsiadkę lawendę, dzwonki lub szałwię omszoną - lubię takie zestawienia, choć spora część jeszcze młodziutka i nie daje efektu, jaki bym chciała. Lawendy dwuletnie są już ładne, rozkrzewione i te ładnie widać na fotkach
- Alania

Olu, dziękujęAszka pisze:Moni,bardzo podobają mi się obrzeża z granitu.Solidnie i na lata.No i naturalny kamień
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko masz podobnie jak ja działkę o wydłużonym kształcie.
Bardzo mi się podoba Twoja koncepcja ogrodu. Czy to Twój projekt, jeśli tak to jestem pod wrażeniem
brawo!
Pisałaś w wątku dodajże Comy95 że kupiłaś lilie, a otrzymałaś nie te odmiany co zamawiałaś. Ja mam taki sam problem, dlatego chciałam zapytać czy kupowałaś może na Allegro, a jeśli tak to ciekawe u kogo. Może to ten sam sprzedawca?
Bardzo mi się podoba Twoja koncepcja ogrodu. Czy to Twój projekt, jeśli tak to jestem pod wrażeniem
Pisałaś w wątku dodajże Comy95 że kupiłaś lilie, a otrzymałaś nie te odmiany co zamawiałaś. Ja mam taki sam problem, dlatego chciałam zapytać czy kupowałaś może na Allegro, a jeśli tak to ciekawe u kogo. Może to ten sam sprzedawca?
- Alania

Jest już oferta Rosarium
Można myśleć nad jesiennym zamówieniem
Póki co kolejne odsłony z moich rabatek:
Aphrodite

Pink Peace - niesamowita żarówa

Kwitną jedyne dwa liliowce, jakie mam (tzn mam kilka nowych, ale kupione bez kwiatów, więc będą cieszyły dopiero za rok)

Cieszą mnie hortensje ogrodowe, które w tym roku są wyjątkowo hojnie obdarzone kwieciem:

Mieczyki - kupiłam 4 odmiany, a wygląda na to, że są tylko dwie

Zakwitła kolejna lilia, której nazwy niestety nie pamiętam, ale pięknie pachnie i bardzo mi się podoba

druga dalia pokazuje swoje wdzięki:
Lubię dalie za ich piękne kwiaty, choć nie lubię wykopywania jesienią
Kwiaty dalii wynagradzają te niedogodności

Kupiłam też nowego wiciokrzewa Halliana

Pracuję nad otoczeniem kostką okrągłej różanki. Fosa dookoła częściowo wykopana (dzisiaj będzie c.d.kopania), później tylko uzupełnię podsypką piaskowo-cementową i można układać kostkę

Zamówiłam też łuczki do wykończenia pergoli różanej (tej dużej, nowej), bo mąż za kilka dni będzie na urlopie, więc muszę znaleźć dla Niego zajęcie

Póki co kolejne odsłony z moich rabatek:
Aphrodite

Pink Peace - niesamowita żarówa

Kwitną jedyne dwa liliowce, jakie mam (tzn mam kilka nowych, ale kupione bez kwiatów, więc będą cieszyły dopiero za rok)

Cieszą mnie hortensje ogrodowe, które w tym roku są wyjątkowo hojnie obdarzone kwieciem:

Mieczyki - kupiłam 4 odmiany, a wygląda na to, że są tylko dwie

Zakwitła kolejna lilia, której nazwy niestety nie pamiętam, ale pięknie pachnie i bardzo mi się podoba

druga dalia pokazuje swoje wdzięki:
Lubię dalie za ich piękne kwiaty, choć nie lubię wykopywania jesienią

Kupiłam też nowego wiciokrzewa Halliana

Pracuję nad otoczeniem kostką okrągłej różanki. Fosa dookoła częściowo wykopana (dzisiaj będzie c.d.kopania), później tylko uzupełnię podsypką piaskowo-cementową i można układać kostkę

Zamówiłam też łuczki do wykończenia pergoli różanej (tej dużej, nowej), bo mąż za kilka dni będzie na urlopie, więc muszę znaleźć dla Niego zajęcie
- Alania

Witajamba19 pisze:Moniko masz podobnie jak ja działkę o wydłużonym kształcie.
Bardzo mi się podoba Twoja koncepcja ogrodu. Czy to Twój projekt, jeśli tak to jestem pod wrażeniembrawo!
Cebulowe hiacynty, narcyze, tulipany, lilie i mieczyki w większości kupowałam na allegro, ale nie u jednego sprzedawców, więc tych oszukujących jest znacznie więcej. Te, które kupiłam w OBI są jak należy, bez pomyłek, a allegrowe zupełnie inne. To doświadczenie skutecznie wyleczyło mnie z zakupów cebul na allegro
- Alania

chyba przez te obfite deszcze - ja mogłabym codziennie plewić, a i to rośnie od nowacoma95 pisze:Co do powoju to już z koleżanką stwierdziłyśmy że wyjątkowo w tym roku się rozrasta.
W zeszłym roku było go trochę i dało się zwalczyć ale to co jest teraz to zgroza
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko! Ja właśnie dostałam od Kociny linki do wiarygodnych - sprawdzonych przez nią sprzedawców - czy jesteś zainteresowana, bo jeśli tak to mogę Ci przesłaćvertigo pisze:Witajamba19 pisze:Moniko masz podobnie jak ja działkę o wydłużonym kształcie.
Bardzo mi się podoba Twoja koncepcja ogrodu. Czy to Twój projekt, jeśli tak to jestem pod wrażeniembrawo!
Pisałaś w wątku dodajże Comy95 że kupiłaś lilie, a otrzymałaś nie te odmiany co zamawiałaś. Ja mam taki sam problem, dlatego chciałam zapytać czy kupowałaś może na Allegro, a jeśli tak to ciekawe u kogo. Może to ten sam sprzedawca?To w pełni moja osobista koncepcja ogrodu
![]()
, więc dziękuję za te pochwały, jest mi niezwykle miło
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Cebulowe hiacynty, narcyze, tulipany, lilie i mieczyki w większości kupowałam na allegro, ale nie u jednego sprzedawców, więc tych oszukujących jest znacznie więcej. Te, które kupiłam w OBI są jak należy, bez pomyłek, a allegrowe zupełnie inne. To doświadczenie skutecznie wyleczyło mnie z zakupów cebul na allegro
- Alania

wykopuję dołek o gł. ok20-30cm, w wiadrze mieszam piasek z cementem (mniej więcej 1/3 cementu, 2/3 piasku), wsypuję do dołka, ubijam za pomocą deski (deskę tłukę łódką kilofa), a na to układam kostkę. Między szczeliny kostki wsypuję sam piasekamba19 pisze:Moniko a jak robisz tę podsypkę piaskowo-cementową? Czy to tzw. suchy beton?