Ogród Moni cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jola1010 pisze:Twoje różyczki są śliczne , a różane rabaty zachęcają mnie do sadzenia róż u siebie. Mam też kilka róż ale mało doświadczenia. Może zerkniesz do mnie i podpowiesz?
Pozdrawiam Jola
Joluś, już pędzę i zaraz pomyślę :wink:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moni,bardzo podobają mi się obrzeża z granitu.Solidnie i na lata.No i naturalny kamień :shock:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Moniś masz przepiękne różyczki, kiedy się patrzy na takie piękności, to chciało by się je wszystkie u siebie :roll: tylko skąd brać miejsce :roll: :lol: Uwielbiam połączenie róż z lawendą i widzę, że u Ciebie takie się znajduje :D Maciejka faktycznie pachnie oszałamiająca, a ja w tym roku o niej zapomniałam :roll: Szykuje się u Ciebie kolejny przepiękny zakątek :D świetnie, że masz fotki z prac, ja niestety bardzo żałuję, że nie robiłam zdęć jak zmieniał się mój ogródek, to świetna pamiątka.
tak, robię fotki i już widzę jak wiele się zmieniło :D
gdyby nie stare fotki to wydsawałoby mi się, że wciąż stoję w punkcie wyjścia :lol: :lol:
u mnie niemal każda róza ma za sąsiadkę lawendę, dzwonki lub szałwię omszoną - lubię takie zestawienia, choć spora część jeszcze młodziutka i nie daje efektu, jaki bym chciała. Lawendy dwuletnie są już ładne, rozkrzewione i te ładnie widać na fotkach :wink: Bardzo żałuję, że biała mi zmarzła w zimie, bo też była b.ładna :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszka pisze:Moni,bardzo podobają mi się obrzeża z granitu.Solidnie i na lata.No i naturalny kamień :shock:
Olu, dziękuję :wink: :D Na te granitowe obwódki zdecydowałam się głównie z powodu wrastającej trawy i kłopotów przy koszeniu - teraz jest super, nie przycina się przypadkowo kwiatów, a trawa nie włazi na rabatki. Kupiłam znowu kilkanaście kostek, więc będzie co robić w tym tygodniu - pobawię się w brukarza :lol: :lol: Szkoda tylko, że to takie drogie i nie mogę sobie pozwolić na kednorazowy zakup do całego ogrodu, tylko tak męczę po jednej rabatce :oops: :roll: A zresztą ... co bym robiła, gdybym wszystko na raz zrealizowała jak chcę, prawda :wink: ?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

prawda :P :P :P lepiej powoli a solidnie niż szybko a byle jak.Zresztą nie możesz sobie pozwolić na bylejakość przy Twoim domu :shock:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:oops: no to teraz mi weszłaś na ambicję :lol: :lol:
będę się jeszcze bardziej starała o ładne efekty :wink:
dzisiaj byłam na działce i z bólem serca patrzyłam na wyrastający po deszczach perz i dziki powój z nowo wykonanej rabaty :( Nie mam już do nich siły - ziemia przetrzepana widłami, chwasty wybrane, a tu ... znowu rosną :evil:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak,chwasty rosną bez zasilania,pryskania.Ja w piątek i sobotę pieliłam koło róż ale po deszczach chyba znowu będę musiała.Koło hortensji już nie zdążyłam a tam...szkoda pisać.Zielsko wyrosło bo często podlewane :cry:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Moniko masz podobnie jak ja działkę o wydłużonym kształcie.
Bardzo mi się podoba Twoja koncepcja ogrodu. Czy to Twój projekt, jeśli tak to jestem pod wrażeniem ;:63 brawo!
Pisałaś w wątku dodajże Comy95 że kupiłaś lilie, a otrzymałaś nie te odmiany co zamawiałaś. Ja mam taki sam problem, dlatego chciałam zapytać czy kupowałaś może na Allegro, a jeśli tak to ciekawe u kogo. Może to ten sam sprzedawca?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Co do powoju to już z koleżanką stwierdziłyśmy że wyjątkowo w tym roku się rozrasta.
W zeszłym roku było go trochę i dało się zwalczyć ale to co jest teraz to zgroza :evil:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest już oferta Rosarium :D Można myśleć nad jesiennym zamówieniem :wink:

Póki co kolejne odsłony z moich rabatek:
Aphrodite
Obrazek

Pink Peace - niesamowita żarówa :lol:
Obrazek

Kwitną jedyne dwa liliowce, jakie mam (tzn mam kilka nowych, ale kupione bez kwiatów, więc będą cieszyły dopiero za rok)
Obrazek

Obrazek

Cieszą mnie hortensje ogrodowe, które w tym roku są wyjątkowo hojnie obdarzone kwieciem:
Obrazek

Mieczyki - kupiłam 4 odmiany, a wygląda na to, że są tylko dwie
Obrazek

Zakwitła kolejna lilia, której nazwy niestety nie pamiętam, ale pięknie pachnie i bardzo mi się podoba :D
Obrazek

druga dalia pokazuje swoje wdzięki:

Lubię dalie za ich piękne kwiaty, choć nie lubię wykopywania jesienią :roll: Kwiaty dalii wynagradzają te niedogodności :lol:
Obrazek

Kupiłam też nowego wiciokrzewa Halliana
Obrazek

Pracuję nad otoczeniem kostką okrągłej różanki. Fosa dookoła częściowo wykopana (dzisiaj będzie c.d.kopania), później tylko uzupełnię podsypką piaskowo-cementową i można układać kostkę :wink:
Obrazek

Zamówiłam też łuczki do wykończenia pergoli różanej (tej dużej, nowej), bo mąż za kilka dni będzie na urlopie, więc muszę znaleźć dla Niego zajęcie :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amba19 pisze:Moniko masz podobnie jak ja działkę o wydłużonym kształcie.
Bardzo mi się podoba Twoja koncepcja ogrodu. Czy to Twój projekt, jeśli tak to jestem pod wrażeniem ;:63 brawo!
Pisałaś w wątku dodajże Comy95 że kupiłaś lilie, a otrzymałaś nie te odmiany co zamawiałaś. Ja mam taki sam problem, dlatego chciałam zapytać czy kupowałaś może na Allegro, a jeśli tak to ciekawe u kogo. Może to ten sam sprzedawca?
Witaj :D To w pełni moja osobista koncepcja ogrodu :D :D, więc dziękuję za te pochwały, jest mi niezwykle miło :D :oops: :oops: :D :D
Cebulowe hiacynty, narcyze, tulipany, lilie i mieczyki w większości kupowałam na allegro, ale nie u jednego sprzedawców, więc tych oszukujących jest znacznie więcej. Te, które kupiłam w OBI są jak należy, bez pomyłek, a allegrowe zupełnie inne. To doświadczenie skutecznie wyleczyło mnie z zakupów cebul na allegro :?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko a jak robisz tę podsypkę piaskowo-cementową? Czy to tzw. suchy beton?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Co do powoju to już z koleżanką stwierdziłyśmy że wyjątkowo w tym roku się rozrasta.
W zeszłym roku było go trochę i dało się zwalczyć ale to co jest teraz to zgroza :evil:
chyba przez te obfite deszcze - ja mogłabym codziennie plewić, a i to rośnie od nowa :roll: niestety bliskość pól i łąk nie da mi chyba nigdy spokoju z plewieniem :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vertigo pisze:
amba19 pisze:Moniko masz podobnie jak ja działkę o wydłużonym kształcie.
Witaj :D To w pełni moja osobista koncepcja ogrodu :D :D, więc dziękuję za te pochwały, jest mi niezwykle miło :D :oops: :oops: :D :D
Cebulowe hiacynty, narcyze, tulipany, lilie i mieczyki w większości kupowałam na allegro, ale nie u jednego sprzedawców, więc tych oszukujących jest znacznie więcej. Te, które kupiłam w OBI są jak należy, bez pomyłek, a allegrowe zupełnie inne. To doświadczenie skutecznie wyleczyło mnie z zakupów cebul na allegro :?
Moniko! Ja właśnie dostałam od Kociny linki do wiarygodnych - sprawdzonych przez nią sprzedawców - czy jesteś zainteresowana, bo jeśli tak to mogę Ci przesłać :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amba19 pisze:Moniko a jak robisz tę podsypkę piaskowo-cementową? Czy to tzw. suchy beton?
wykopuję dołek o gł. ok20-30cm, w wiadrze mieszam piasek z cementem (mniej więcej 1/3 cementu, 2/3 piasku), wsypuję do dołka, ubijam za pomocą deski (deskę tłukę łódką kilofa), a na to układam kostkę. Między szczeliny kostki wsypuję sam piasek :D Taka mieszanka daje to, że nie wyrosną chwasty pomiędzy szczelinami kostki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”