Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

I mamy marzec, pierwszy z wiosennych miesięcy. Serce się raduje bo do końca zimy już naprawdę niewiele zostało.
Zaczęłam powoli porządki w ogrodzie. Powoli, po dwie godzinki, kiedy to jest najcieplej i prace idą do przodu. Wydaje mi się że bardzo dużo już zrobiłam, ale gdy spojrzeć na ogród to wcale tego nie widać.
Niestety stoję z przycinaniem hortensji drzewiastych, bo sekator przepadł jak kamień w wodę. Mam tylko teraz taki mały do dłoni a nim tylko najcieńsze patyczki, suche byliny czy powojniki. Tnę więc co mogę, trochę czyszczę rabaty, trochę grabię trawnik, byle by coś robić i nie siedzieć bezczynnie.
Sekator najpewniej zawieruszył mój M jak był ostatnim razem, a teraz sam nie pamięta gdzie odłożył. Obszukałam wszystko i nie ma. Chyba czeka mnie więc nowy wydatek :roll:

Ewelinka, ochłodziło się, zwłaszcza w nocy, ale chyba takie spadki temperatur nie zaszkodzą naszym roślinom. Wszystko jeszcze w powijakach. Wolę nawet żeby wymroziło się teraz niż np w maju, no ale na to już nie mamy wpływu.
Wysiewy i u mnie wreszcie się gramolą. Chyba za zimno mam na parapetach i dlatego to tak długo trwa.

Tereniu, chyba każdy już coś tam sobie działa z wysiewami. :D

Moni, czasami uda mi się komponować coś ładnego, ale często jest i tak że przesadzam kilka razy zanim mi spasuje. Lubię taką delikatną kolorystykę i staram się jej trzymać, ale nie powiem, czasem robię odstępstwa . Z różnym skutkiem :lol:

Justynko polecam bardzo szałwie. To moje jedne z ulubionych bylin. Jak przytniesz je zaraz po pierwszym kwitnieniu, to zakwitają jeszcze raz. Są naprawdę wspaniałe.

Mariusz, życzę Ci już w tym roku pięknych powojnikowych kwitnień.
Ranniki, to taki pierwszy radosny zwiastun wiosny i niezmiennie co roku bardzo mnie cieszą kiedy pokazują swoje kwiaty w słonecznym kolorze.

Obiektów do fotografowania nie ma jeszcze dużo.

Mam bardzo mało krokusów i jesienią będę musiała coś z tym zrobić.
Zrezygnuję chyba jednak z tulipanów, bo zaczęły ładnie wschodzić i wydaje mi sie że same ośle uszy :( Zobaczymy czy moje obawy się potwierdzą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalina
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Ostatnio pogoda nie zachęcała do prac przynajmniej u mnie bo jak nie zimno to mega wiatr ;:222 . Jutro prognozy są optymistyczne więc mam plany . W ogrodzie zawsze znajdzie się zajęcie więc trzeba korzystać ;:108 . Może sekator gdzieś jeszcze się znajdzie ?? Ja ostatnio kupiłam taki właśnie do większych gałęzi z dłuższymi rączkami i jakąś piłę ręczną, której do tej pory nie potrzebowałam . Wiesz ja myślę, że moje tulipany tego roku też gorzej będą się prezentowały . Ta piękna ścieżka z trzech kolorów , którą dwa lata temu stworzyłam będzie tego roku słabsza ;:222 . Już widzę sporo luk w cebulowych. Jesienią posadziłam trochę krokusów i widzę gdzieniegdzie szczypiorki więc może doczekam się kwiatów o ile Cola mi wszystkiego nie zmaltretuje bo czasem biega jak głupia :roll: . Iryski żyłkowane też mi poznikały ;:222 . Zobaczymy co będzie dalej. Mam nadzieję, że mrozów w maju nie będzie bo rzeczywiście to jest gorsze niż mróz o tej porze. Mamy dopiero marzec więc nawet śniegi jeszcze możliwe. Trzymam kciuki za wysiewy i pozdrawiam :wit .
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Wiolu!
Piekna wiosna juz u Ciebie, ranniki masz obledne, jak przychodzi jesien jakos nigdy nie moge trafic na ich bulwki, a jak juz uda mi sie kupic to jakies zmurszale mi sie trafiają
Wiolu czy hortensje bukietowe juz mozna przycinac?
Pozdrawiam cieplutko
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne krokusy, śliczny kolor :D Zdecydowanie jestem za zwiększeniem ich pogłowia, są przepiękne ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ciągle jestem chora, to nawet nie myślę o wyjściu do ogrodu. Było kilka ciepłych dni, to wtedy aż trudno było wysiedzieć w domu. Teraz znowu zrobiło się zimno, to aż tak nie ciągnie. Podejrzewam, że na działkę pojadę dopiero pod koniec marca, bo wtedy mam kilka dni wolnych.
Łączka z ranników szczególnie mnie uradowała, są prześliczne ;:oj Mam dopiero kilka sztuk, a i tak mnie cieszą. Jak się rozsieją, to przeniosę sobie pod balkon, bo w marcu na działce bywam sporadycznie i prawie ich nie widzę. Krokusy mają fajny kolor, taki "przydymiony" :tan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łąka ranników przepiękna, a mnie chyba trafiło nie ma żadnego.
Ty szukasz sekatora, a mój tępy jak diabli. Co drugi sezon kupuję nowy, mam ich skład, jakieś dziadostwo produkują.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wiolu, piękne łany ranników ;:138 Robiłam dwa podejścia do ich uprawy zakończone klęską.
Widziałam je w lutym w sklepie ogrodniczym, ale było za wcześnie, żeby cokolwiek sadzić.
Rozgarniasz już kopczyki :?:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie.
Od poniedziałku pełną parą działam w ogrodzie i nawet jak jest chłodniej to chociaż na chwileczkę wyjdę coś porobić. Pracy mam na tyle, że już nie ma na co czekać.
Pożyczyłam na kilka dni większy sekator i właśnie dziś skończyłam ciąć hortensje :heja
Teraz zajmę się drobniejszymi patykami, grabieniem i ogólnym sprzątaniem rabat. Pewnie zejdzie mi z tym trochę i zanim będę chciała zająć się cięciem róż, to M przyjedzie i odnajdzie ten zagubiony sekator :lol:

Ewelinka, mam nadzieję, że sekator się znajdzie, bo to był z takich lepszych i na drugi taki ciężko było by wysupłać pieniążki. Mi jest taki właśnie większy bardzo potrzebny. Bez odpowiedniego sprzętu ani rusz w ogrodzie.
Co do cebulowych to na dzień dzisiejszy wydaje mi się ze będzie dużo słabiej. Dwa lata tulipany nawet ładnie kwitły a teraz nie dość że wzeszły rzadziej to w większości ośle uszy :( Jeżeli moje obawy się sprawdzą, to chyba już zaprzestanę je dokupywać i sadzić. Żeby chociaż z pięć lat kwitły :roll:
Zamiast nich dosadzę sobie krokusów, czosnków - one tak szybko się nie wyradzają.

Bożenko, ranniki mam już tak długo że nie pamiętam gdzie je kupowałam. Ale na pewno było to kilka bulwek i przez lata tak ładnie się rozrosły. Cieszą mnie co roku coraz większą kępą :D
Hortensje bukietowe czy drzewiaste właśnie dziś skończyłam ciąć. Myślę, ze pogoda jest odpowiednia i można bez obaw to zrobić.

Natalko, jak nie zapomnę, to posadzę jesienią więcej różnych krokusów. :wink:

Iwonko, ja też byłam chora gdy nadeszła ta pierwsza fala ocieplenia. Aż mnie skręcało gdy musiałam siedzieć w domu a wszyscy w ogródkach, tak że wiem co czujesz.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i obyś jak najszybciej mogła cieszyć się działeczką. :D

Dorotko, ja miałam jeden sekator, ale porządny. Miał już chyba z 6 lat i byłam z niego bardzo zadowolona. Szkoda mi go, ale mam nadzieję, że jak M przyjedzie, to go odnajdzie :wink:
Ranniki już powinny być na wierzchu. Nawet jak by nie kwitły, to kępka listków powinna się pokazać. Popatrz dobrze, może jednak są.

Aniu, mi jakoś tak udało się rannikami za pierwszym podejściem. Widać im spasowało, bo rozrastają się chętnie.
Kopczyków nie rozgarniam, bo i nie mam za bardzo co. Zostawiłam moje biedne róże na pastwę losu, ale chyba dzielnie to zniosły, bo wyglądają dobrze. Teraz pozostają jeszcze wiosenne przymrozki, które załatwiają mi całe zielone pędy. Oby w tym roku takich niespodzianek nie było ;:185

Są bratki - jest wiosna !

Obrazek

Obrazek
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Wiolu ja swoich kilka hortensji dzis wlasnie przyjęłam, piekny dzien dzis mamy i staram sie go wykorzystac, bo jutro ma ponoc padać.
Chce Cie jeszcze podpytac ktora hortensje bardzoej polecasz Bella Anna czy Invicibella, podobaja mi sie obie, ale ze wzgledu na ograniczone miejsce musze kupic jedna.W ubieglym roku kupilam Invicibelle, ale niestety nia nie jest- jakies byle co mi wyrosło.
Bratki fajnie spogladaja z doniczek:)
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Wiolu u Ciebie już wiosna na całego, zazdroszczę Ci troszkę, że możesz sobie codziennie wyjść na działeczkę i popracować :)
A o sekator się nie martw, znajdzie się na pewno, przecież nie zniknął :) zapewne jest w najmniej oczekiwanym miejscu.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Wiolu:)

Bratki już masz u siebie i w jakiej super donicy, pomalowałaś sama?
Wczoraj w Brico widziałam na paletach ,ale się spieszyłam i nie kupiłam. Pewnie jutro polecę na bazar zobaczyć, czy już mają? Pogoda się psuje i ma cały najbliższy tydzień padać ;:222
Ze dwa tygodnie temu kupiłam starą misę niebieską, pomaluję trochę i będzie na kwiatki.Jak ja lubię skupywać starocie, a potem je przerabiać .Tylko brak mi czasu, teraz pracuję na etat i po prostu czasem nie wiem gdzie jestem i w jakim miejscu ;:306
Jak tam Majesty? Moja dopiero od kilku dni w pojemniku siedzi.Na razie jej się nie spieszy ;:170
Lobelię wysiałaś? Mi papryczki wschodzą jedne, ale się cieszę ;:215

Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Wiolu :wit

Przede wszystkim życzę Ci dużo zdrówka, bo wyobrażam sobie, jaką przeżyłaś katorgę siedząc uziemiona w domu.
Nie ma jednak tego złego, skoro uchroniło to rośliny przed zbyt wczesnym przycięciem i mrozem, który później przyszedł.

Kompozycje z bylin i jednorocznych w moich ulubionych kolorach absolutnie mnie ujęły, masz talent do tworzenia pięknych kompozycji.
Piękna kolekcja powojników i tak obficie kwitnące ;:oj
Szałwie uwielbiam i nigdy nie mam ich dość ;:167

Ja też mam obawy co do tulipanów - co prawda wyszły, ale też mi wygląda na to, że nie będzie dużo kwiatów ;:222 No i tam gdzie rosły upstary prawie puste placki - to chyba jedna z najbardziej krótkowiecznych odmian ;:222
Jeśli moje obawy się potwierdzą, to ograniczę się do jednej reprezentacyjnej rabatki i na tym koniec. Te parę sztuk można co dwa lata wymieniać, ale więcej nie mam zamiaru - nie lubię sadzenia tulipanów. Jesienią, kiedy jest już zimno i nieprzyjemnie, wolę spędzać czas na przyjemniejszych rzeczach niż kopanie w zimnej, mokrej ziemi... Wywalanie pieniędzy w błoto to swoją drogą.
Ja moje planuję zastąpić liliami i czosnkami właśnie.

To Twój tunel (a raczej folię) też po zimie trafiło? Myślałam, że tylko ja o moim zapomniałam ;:131
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam.
Pogoda jaka jest, chyba każdy widzi. Człowiek aż rwie się do ogrodu a tu się nie da. Do południa jeszcze coś tam można podziałać, ale z każdą godziną wiatr przybiera na sile i po południu już nie da rady nic porobić.
Codziennie, choćby na chwilę wychodzę do ogrodu, żeby choć odrobinę pchnąć prace do przodu. Teraz wzięłam się za czyszczenie, takie porządne, najdłuższej rabaty.
Na parapetach papryki wschodzą. Pokazały się już wszystkie 6 odmian (2 ostre i 4 słodkie).
Posiałam jeszcze trawę MAjesty, jeżówkę cytrynową i pomidory. Po kilkukrotnej selekcji i tak zostało 15 odmian. Większość planuję posadzić pod gołym niebem.

Bożenko, z tego co kojarzę to Bella Anna jest mniejsza, taka bardziej delikatna i ma też tendencję do pokładania pędów. Ta druga jest bardziej sztywna, nie pokłada się tak i trochę większa rośnie. Wybarwienie kwiatów bardziej podoba mi się u Bella Anna. Jest intensywniejszy. :D

Mariusz, wykorzystuję teraz każdą chwilę aby porobić coś w ogrodzie, bo pracy ogrom i teraz już tak będzie. Jak uporam się z jednym, to następne czeka i tak przez cały czas aż do jesieni.

Aniu, na ryneczku pierwsi sprzedawcy mieli już bratki. Kupiłam tylko kilka sztuk tak na początek, ale mam zamiar jeszcze dokupić, żeby troszkę rozweselić otoczenie.
Donica już ma z 10 lat. Już się przetarła i teraz wydaje się że malowana. Nawet w takim wydaniu bardziej mi się podoba niż jak była nowa. Miałam je dwie, ale swojego czasu fachowcy od ocieplenia potłukli jedną ;:222
Z siewek dopiero papryka na wierzchu. Lobelii jeszcze nie posiałam i chyba wstrzymam się z siewami w tym tygodniu.

Aniu, jednoroczne pięknie wpisują się w rabaty, ale roboty z nimi dużo, zwłaszcza z tymi, które trzeba trzymać w cieple, pikować. Co roku powtarzam sobie że ograniczę ich ilość i słabo mi to wychodzi. Kiedyś jednak będę musiała przystopować, bo latek nie ubywa a samej coraz ciężej mi to wszystko ogarnąć.
Z tunelem foliowym u mnie taka sama sytuacja jak u Ciebie. Zapomniałam jesienią ściągnąć i teraz nadaje się do wywalenia. Nie wiem, czy w ogóle uda mi się postawić tunel w tym roku. Sama nie dam rady a M jak już się pojawi to nigdy na nic nie ma czasu :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Wiolu :wit
Piękne te cytrynowe krokusy.
A te ranniki takie łany, robią duże wrażenie ;:108 ;:108
Aja miałam kilka i żadnego nie widzę :(
Bratki z ptaszkami wyglądają ślicznie ;:333
pozdrawiam wiosennie :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

To fakt, pogoda nie dopisuje, ale na Twoich zdjęciach wcale tego nie widać - przepiękna wiosna ;:3
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”