Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

No tak, pomidoromania jest zaraźliwa i to bardzo, ja już jestem po szczycie choroby, pomału wraca racjonalność :wink:
Kilka odmian wysokich pójdzie do tunelu, a te samokończące do gruntu, maluchy do donic. Dyniowisko powiększyłam :D
Pietruszka tylko naciowa, wystarczy prób z korzeniową, marchewka też u mnie nie powala plonem, ostatni rok daję jej szansę i zmienię miejsce siania, za to buraczki OK, choć w tym roku były mniejsze niż zawsze, ale to pewnie przez suszę. No i w tym roku zamiast bobu ;:222 fasolę na suche ziarno. W niedziele stoję przy garach, robię słoiki dla słoika, to sobie będę planować :D
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko,u mnie korzeniowe też nie idą. Seler w tym roku będzie też tylko naciowy,dwa rodzaje. Jeden grubo łodygowy do spożycia na bieżąco, drugi łodygę ma cieńkąi będzie do suszenia.
Agata
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Skoro mowa o pomidorach to może podpowiecie mi(ze swoich doświadczeń) które najlepiej sprawdzają się w gruncie ? ;:108
Jestem totalnie zielona w tym temacie :oops: . Zawsze kupuję gotowe sadzonki, ale tak kusicie tym sianiem, że i ja się zarażam ;:306
Chcę spróbować w tym roku wyhodować swoje ,ale nie mam zielonego pojęcia które nasionka kupić ;:145 ;:185
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Agatko, raz jeden jedyny miałam piękny seler korzeniowy, wielki ;:333 marchewka i pietruszka to jakaś porażka u mnie. Seler wraca na miejsce gdzie tak ładnie mi wyrósł, zobaczymy, ale naciowy mam co roku, zamrażam. Do pietruszki korzeniowej już nie podchodzę, do marchewki ostatni raz. Szkoda miejsca na coś co nie chce rosnąć na danej glebie, lepiej siać/sadzić to co rośnie ładnie i nie przysparzać sobie stresu patrząc na rachityczne roślinki.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Co racja to racja, ja zamierzam też posadzić z warzyw tylko to, co się na pewno uda, będzie to fasola, ogórki, pomidory, groszek, pietruszka naciowa i seler naciowy, koperek ładnie sam się wysiewa, a resztę to sobie dokupimy, pomidorki Marysiu jakie w polu chcesz posadzić, co by się udały?
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naczytałam się o tej Amorfie, Marysiu czy można kilka patyczków lub nasion. ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, możesz zdradzić, jakie odmiany pomidorów dostały zielone światło w Twoim tunelu?
Przyrzekłam sobie, że nawet nie zajrzę do moich Pomidoromaniaków, ale oko same ucieka, niestety :;230
Czy hibiskus, o którym gdzieś skrycie podczytywałam, to ketmia południowa, której nasionka dostałam od Ciebie?
Czy to ją już wysiewaliście?

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Ja tez muszę poczytać, bo nie wiem, co to jest.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dobry wieczór, Marysiu. ;:196
Ależ dyskusja się rozwinęła. ;:63
Na temat pomidorów nie będę się mądrzyć, bo nie wysiewam. Kilka razy próbowałam, ale szkoda mi miejsca na parapecie, odkąd znalazłam fantastyczną panią na ryneczku, która zawsze ma wiele rozmaitych odmian zarówno do tunelu i na zewnątrz. Fachowo doradza i sama proponuje odmiany najlepiej się sprawdzające na konkretnym typie gleby. Trzy lata z kolei miałam sadzonki od niej i na żadnej odmianie się nie zawiodłam. Ten problem mam z głowy.
Natomiast dużym kłopotem dla mnie są warzywa korzeniowe. Zresztą widzę, że nie tylko u mnie. Dlatego w tym roku oprócz buraczków i selerów, które zawsze się udają, nie będę siała żadnych innych. Zyskam nieco wolnego miejsca na to, co lubimy najbardziej, np. na fasolkę szparagową.

Ten hibiskus, o który pyta 'Rzepka' to najprawdopodobniej 'ketmia syryjska'.

Udanego wieczoru, Marysiu. ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Swego czasu zgłębiałam na forum uprawę pietruszki i marchewki, bo u mnie rosły też tylko marne ośmiorniczki.
Dowiedziałam się, że korzeniowe najlepiej sadzić w wysokich redlinach, ziemia ma być przepuszczalna, dobrze nawieziona, nie można siać w pierwszym roku po oborniku.
W ubiegłym roku miałam trochę lepsze plony korzeniowych, tzn. ośmiorniczki były grubsze. :;230

Lucynko to chyba nie ten hibiskus, ja mam opisane na dilerce " ketmia południowa"

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko racjonalna to ja już byłam i pewnie wrócę do racjonalności jak znowu pogoda będzie kiepska i wróci ZZ. Na razie jak wszystko się udaje to chciałoby się więcej ;:306 Marchewka i pietruszka to strata miejsca, bo rządek wysiany w nim parę sztuk a plewienia więcej. Buraczki u mnie też się udają no nie wiem zobaczę. Na pewno groszek zielony, fasolka szparagowa. U Małgosi namówili mnie na sianie cebuli i już zakupiłam nasiona. jakaś sałata ta kapustka stożkowa. W tym roku wyszły melony to może jeszcze raz spróbuję....no i zaczynam się zapędzać a miejsca niewiele ;:223

Agatko a u mnie od paru lat rosną ładne selery korzeniowe, chociaż dwa lata temu te największe wygryzły mysiory ;:14 Zawsze parę przynajmniej sadzę Obrazek

Aniu chcesz w gruncie pomidory ? teraz Ci nie wymienię ale mam szczegółową rozpiskę i chętnie poślę Ci różne nasiona, nie kupuj ;:185 Zrobię wstępną listę i wyślę na pw!

Iwonko dostałam sporo nasion różnych i z netu wypisałam co gdzie, jak chcesz poślę Ci nasiona różne to sobie sprawdzisz co Ci rośnie i smakuje najlepiej Obrazek Oj żeby mnie ktoś tak przytrzymał za rękę jak się biorę za siewy :shock:

Irenko oczywiście wyślę amorfę ! patyczki bo nasiona to chyba ma maluśkie nie wiem nie zbierałam, ale z patyków wyrośnie a jak nie to na wiosnę z korzeniem wyślę. Obrazek

Irenko nie jestem w stanie wymienić. Nasiona, które dostałam od Was (a sporo ich jest) wszystkie wysiewam, bo przecież polecane najlepsze ;:306 Sporo mam z zeszłego roku, poza tym te amerykańskie i uzbierało się z 80 odmian po 2 nasionka ;:oj ;:oj do tego papryki, cebula, kwiatów w pireneje, no na święta Wielkanocne rzeżuchy nie muszę siać ;:306
Irenko ode mnie dostałaś ketmie południową jednoroczną, a siałyśmy hibiskus biały i niebieski z nasion od Lucynki Obrazek

Asiu o czym musisz poczytać o amorfie?

Lucynko dobry wieczór!
Pewnie gdybym miała posadzić parę sadzonek ....chociaż nie jednak wyprodukowałabym własne Obrazek
Już tak dawno sieję pomidory, że bez tego ambarasu nie czułabym że idzie wiosna ;:306 A mój plac i targ w Krzeszowicach jest zawalony sadzonkami różnego rodzaju tylko, że sadzonka kosztuje więcej niż torebka nasion ;:222 Poza tym sianiu pomidorów towarzyszy niezwykła otoczka przez kilka miesięcy ;:306 nie odmówię sobie tego póki mam siłę Obrazek

Muszę Wam się pochwalić poruszałam się w ogrodzie przez półtorej godziny, bo pogoda zrobiła się ładna i było ciepło (bezwietrznie). Wypuściłam ptactwo i razem porozrabialiśmy w ogrodzie ;:306 Wycięłam sporo zbędnych gałęzi i nacięłam patyczków z krzaków jakby tak zima przyszła sroga ;:oj

Ja wyszłam słońce było takie zimowe

Obrazek

zadowolone kury!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a potem był piękny zachód słońca i dzień już jest dłuższy!

Obrazek

Obrazek

Nacięte patyki poszły do piasku na ganku i dołożyłam patyczusiek od Karoliny i zobaczymy czy coś z niego będzie bo z jednego patyczka to nawet boję sobie robić nadzieję ;:oj

Dalej jesteśmy w czerwcu :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dostałam katalog Lilypolu i próbowałam namówić M żeby sobie kupił lilie ;:306 ;:306

Obrazek

Miłego wieczoru!

-- 15 sty 2016, o 17:31 --

Irenko na glinie korzeniowe nie wychodzą dobrze chociaż na dobrze uprawionej jak piszesz nawiezionej odpowiednio udają się. Dostałam od Michała Darmokota tak wspaniała marchew a też ma ciężką glebę> Warzywnik był nawieziony ziemią kompostową lekką i marchewy były ogromne. Zresztą ja pamiętam też jednego roku miałam udane zbiory, że w piachu musiałam przechowywać ale tylko raz ;:222 Wszystko miałam czasem cebulę, bób, marchewkę raz miałam rzodkiewek chyba więcej niż posiała nasion, ogórki znosiłam koszami jedynie pomidory udają się częściej i lepiej Obrazek
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Marysiu kochana kobieto o dobrym serduszku ;:196
U mnie wszystkie warzywa rosną super.
Do tej pory mam swoja marchewkę, pietruszkę,selery, pory i buraczki.
Zawsze sieję sporo bo pije soki warzywne.
Ale zawsze mam problem z pomidorami właśnie.
Uparłam się ,że w tym roku będzie inaczej ;:306 .
Kurki super, a niosą się teraz? Pani u której kupuje narzeka.
O, mistrzyni wschodów i zachodów słońca ;:180
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Musisz nad eM popracować... wizualizować aby mu się śniły lilie nocą :D . Maryś Twoje kurecki jak tylko je widzę na fotkach od razu humor mam lepszy no nie wiem dlaczego... może coś w podświadomości z dzieciństwa zostało? zawsze szukałam babci jajec w krzakach i znalezienie ich było jak wygrana w lotto :D /oczywiście jajca były kurze nie babcine hi ;:306 /
Cudowne kurecki ;:167
Katalog też mam i już przeglądam codziennie .....
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

No tak. O amforze :).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

A siej sobie wszystko, co sprawia Ci przyjemność. ;:108
U mnie sadzonki pomidorów tanie są, wobec czego nawet mi się nie kalkuluje wysiewanie i drżenie o to, czy dobrze wyrosną.
Kiedy kupuję sadzonki, to niektóre już kwitną. A pomidorki wszystkie kobitka smaczne uprawia.
Aaa... zapomniałabym. U mnie muszą być tylko czerwioniutkie, bo innych M nie chce jeść, a jest nas tylko dwoje do wyżerki na co dzień. ;:131
Ty to masz dobrze. Wyjdziesz za próg i już jesteś w ogrodzie.
Fajne te kurecki! ;:138 A jakie szczęśliwe na wolnym wybiegu ....
Zarówno czerwiec w szaliczku, jak i zdjęcia ze słoneczkiem śliczniutkie. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”