Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
- jola1010
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
A teraz kilka fotek doniczkowych z przed domu. Tu wysokie kwietniki jeszcze czekają na obcięcie... i w planie nowa aranżacja

- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lubie doniczki, lubie doniczki
Jolu a powiedz z czego masz zrobiony ten bialawo-zolty rzadek? ladnie to wyglada 
- jola1010

Jule... z bratków , które od wczesnej wiosny jeszcze przed Wielkanocą zdobiły donice... wyczytałam , żeby wsadzić je do gruntu i obciąć , a one ponownie zakwitną
Wsadziłam ale jeszcze nie obcinałam, bo one całkiem dobrze się wciąż mają ... i mam nadzieję , że się nasieją już jest wiele nasionek ale jeszcze muszą troszeczkę dojrzeć - bardzo je lubię są jasno-cytrynowe:

- jola1010

... i jeszcze kilka widoczków zrobionych w dzisiejszym deszczu:

Pozdrawiam Jola.
Pozdrawiam Jola.
- jola1010

W Waszych wątkach oglądam już piękne rozkwitnięte lilie , a moje dopiero mają nabrzmiałe pąki. Jednak u mnie wszystko zakwita później... a za to jesień przychodzi szybko
Kilka fotek na lilijki "gigantki" jeszcze w pąkach:
Pozdrawiam Jola.
Witaj Jolu, pokazuj pokazuj zdjęcia, bo masz się czym szczycić
Już myślałam że nie masz tylko trawnika, ale dojrzałam przed domem
Lilie masz ogromne, ja nie mam dobrego doświadczenia z nimi, jakieś karłowe mi rosną ;/ A u Ciebie takie piękne. Każdy zakącik taki dopieszczony, a pomysł z kieszonkami i roślinkami na ścieżkach, jedyne co że trzeba pewnie będzie kontrolować wzrost, bo nie maja swobody ukorzeniania się i rozrastania i mogą podsychać, prawda?
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu,bajecznie jest u ciebie,tak chciałabym kiedyś zobaczyć w realu twoje królestwo.Dobrze,że wyczytałam,żeby obciąć bratki,bo mam przesadzone wielkie kępy z cmentarza od rodziców.Na razie jeszcze kwitną,ale musze spróbować jak mówiłas.Czy praktykowałaś już to?
- jola1010

snowflake
dziękuję...a co do trawnika... to właściwie go nie mam... Nie mamy czasu na trawnik , bo o trawnik trzeba dbać szczególnie i systematycznie , by cieszył i był ozdobą , a nie szpecił. Ten widoczny na fotce to jest nasz ale na drugiej posesji i nie jest on wielką ozdobą. Na nowym mamy duuuży trawnik ale łąkę tylko za ogrodzeniem gdzie teraz szykuje się wybieg dla kurek
tak , tak - zakupiliśmy kurki i będą własne jajeczka...
Lilie mam różne i wysokie , dorodne i niziutkie - jakieś wypierdki. Myślę, że ich wzrost zależy od gatunku.
Karmnik i inne niziutkie skalniaki rosną bez problemu w kieszonkach i żwirku. Przy studni, tam gdzie dużą powierzchnię oddzieliłam włókniną rosną bukszpanowe kulki i żurawki, które świetnie sobie radzą. Tam jest dużo ziemi , bo moja "włókninowa donica" jest szeroka i głęboka. Rosła też tam wierzba, która niestety jak kilka innych wierzb w tym roku poległa na mrozie. Podsychać to u mnie nic nie będzie, bo tam wszędzie mokradło
i ja właśnie w ten sposób bronię się przed zarastaniem roślinnością strefy mokrej i bagiennej
malgocha1960
cieszę się Gosiu , że dostrzegasz u nas bajeczne widoczki... Jedno wiem na pewno, że nasz ogród jest troszeczkę inny niż wszystkie ze względu na to jakie zastosowaliśmy u siebie rozwiązania
Robimy wszystko , by jakoś to ogarnąć, bo ciężko tutaj dbać o estetykę kiedy same strome góry i doliny do tego zalane wodą i zarastające w piorunującym tempie trudnymi do wypielenia chaszczami strefy bagiennej
Wiele wciąż do zrobienia i są miejsca , do których prowadzą ścieżki ale szlaban i zakaz wstępu na nich stoi
ale na wszystko trzeba czasu i kasy więc myślę , że "codziennie po godzince... " i jakoś damy radę. Co do odwiedzin to jeśli będziesz kiedyś na naszym terenie zapraszam na kawkę w realu. Brać ogrodnicza zawsze jest u mnie mile widziana
Co do braciszków to jeszcze ich nie obcinałam ale tu na forum chyba u Wandzi? wyczytałam , że to się sprawdza.
Pozdrawiam Jola.
Lilie mam różne i wysokie , dorodne i niziutkie - jakieś wypierdki. Myślę, że ich wzrost zależy od gatunku.
Karmnik i inne niziutkie skalniaki rosną bez problemu w kieszonkach i żwirku. Przy studni, tam gdzie dużą powierzchnię oddzieliłam włókniną rosną bukszpanowe kulki i żurawki, które świetnie sobie radzą. Tam jest dużo ziemi , bo moja "włókninowa donica" jest szeroka i głęboka. Rosła też tam wierzba, która niestety jak kilka innych wierzb w tym roku poległa na mrozie. Podsychać to u mnie nic nie będzie, bo tam wszędzie mokradło
malgocha1960
Wiele wciąż do zrobienia i są miejsca , do których prowadzą ścieżki ale szlaban i zakaz wstępu na nich stoi
Co do braciszków to jeszcze ich nie obcinałam ale tu na forum chyba u Wandzi? wyczytałam , że to się sprawdza.
Pozdrawiam Jola.
Jolu, no nie mogę... oglądam ogrody na FO i po kilku sesjach, takich jak u Ciebie, przestaje mi się podobać własny ogród... ciągle myślę nad zmianami - szalenie mnie inspirujesz 
- jola1010

Aga
dziękuję ... inspirować właścicielkę tak pięknego i starannie zaplanowanego ogrodu jak Twój - to brzmi dumnie
Takie słowa bardzo motywują, a prawda jest taka, że wątki forumowe podpowiadają co można zastosować i zmienić we własnym raju... ja też wciąż szukam nowych rozwiązań w Waszych pięknych ogrodach, by nie przestał mi się podobać własny... też mam czasami takie odczucia , że wszystko mam "takie sobie"
Pozdrawiam Jola
Pozdrawiam Jola
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, widoki z Twojego ogrodu mogę oglądać nieskończoną ilość razy, coś wspaniałego i za każdym razem odkrywam nowe interesujące detale
Super wyglądają te metalowe stojaki - zaplatane kosze, świetna ozdoba pod kwiaty
Altana wygląda obłędnie, nawet w deszczowym ogrodzie..
Lilie-giganty
Jeszcze takich olbrzymów nie widziałam, cóż to będzie za widok, gdy zakwitną
Ja pierwszy raz sadziłam w tym roku lilie, czekam na pierwsze kwiaty..ehh...kiedy będą z nich takie dorodne kępy..
Cały Twój ogród jest taki dojrzały, roślinki dorodne - widać wiele lat Waszej ciężkiej pracy i ogrom wkładanego serca, a efekty powalające!
- jacekopole71

- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Jolu kłaniam się z rewizytą...to co widzę to ogrodowy zawrót głowy.Wyczucie,gust i pracowitość... to da się patrząc na Wasze zdjęcia zauważyć.Ooooo,widzę,że często będę tu gościem.
- jola1010

robaczek_Poznan Kasiu
bardzo Ci dziękuję
sama pewnie wiesz jak takie słowa są budujące i energetyzujące... i jak bardzo cieszą
Stojaków kutych w moim ogrodzie wiele, bo lubię doniczkowe, i jak prezentują się na wzniesieniu. Lilie mam w kilku odmianach i wcale nie są to kępy wieloletnie. Kilka jest 3- 4 letnich i kilka ubiegłorocznych, część jeszcze nigdy nie kwitła tym bardziej też jestem ciekawa jak się zaprezentują...
jacekopole71 witaj Jacku ... Cieszę się z Twojej wizyty w naszym ogrodzie i zapraszam ponownie
Pozdrawiam Jola
Stojaków kutych w moim ogrodzie wiele, bo lubię doniczkowe, i jak prezentują się na wzniesieniu. Lilie mam w kilku odmianach i wcale nie są to kępy wieloletnie. Kilka jest 3- 4 letnich i kilka ubiegłorocznych, część jeszcze nigdy nie kwitła tym bardziej też jestem ciekawa jak się zaprezentują...
jacekopole71 witaj Jacku ... Cieszę się z Twojej wizyty w naszym ogrodzie i zapraszam ponownie
Pozdrawiam Jola
Ja to juz nie wiem co powiedzieć, w ciszy popatrzę sobie po prostu 
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Fantastyczny ogród pięknie zaprezentowany na super fotkach-kolażach/kolaże moja pasja/
Pozdrawiam
Pozdrawiam