Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

dzięki ;:196
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DOMINIKO piękna zielona trawka naprawdę taka soczysta zieleń jak u mojego brata .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Dominika przyszłam powojniki zobaczyć :) hihihihihi
No to takie jak u mnie hihihihih

co się martwisz... z roku na rok będą coraz większe :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

No to cieszysz się z tego gościa co Ci winogrona wyjadł, czy nie? ;:12

Ps. Na pierwszym zdjęciu widać super wypukłość wrzosowiska, i te kolorki - takie mocne! :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Gosiu (gohna) - jeśli moge ci doradzic w sprawie dzdzownic - to zamow sobie wiecej - ten sprzedawca kiedys mial wieksze hmmm.... zestawy :wink: - chyba po 500 szt., a cena nie byla wysoka (ok. 25 zl chyba), wiec moze dopytaj sie. Chodzi o to, ze dopoki jest ich malo, to efekty sa slabe. No chyba ze ci nie zalezy na czasie.

Jadziu - Dzięki!!! Lubie taki kolorek, wlasnie soczysty, nie za ciemny. Ale w przyszlym roku chce sprobowac koszenia z mulczowaniem (od czasu do czasu), zeby nie nawozic trawnika za czesto. Zobaczymy jak to sie sprawdza.

Lisko - no, one sa olbrzymie :lol: Musze dopytac sie sasiadki, ile maja jej powojniki (w tym roku strasznie sie rozrosly - jak dzikie - i mialy mase kwiatow). Ja swoim dalam obornika pod nogi, tak jak Elfom, obok ktorym rosna. Jak widac (zwlaszcza na pierwszym zdjeciu), Elfe oszalaly i rosna jak wsciekle, wiec mam nadzieje, ze powojnikom tez sie spodoba :wink:

Gosiu - (g.kiecko) - z wizyty goscia sie ciesze bardzo. Zwlaszcza, ze mieszkamy kawal drogi od siebie, wiec nie czesto mamy okazje sie spotykac :( Choc w tym roku i tak sie udalo - my pojechalismy do Agi na urlop, potem byl zjazd winoroslowy, i teraz 3-ci raz sie widzialysmy - szkoda ze tak krotko. Oczywiscie nie obylo sie bez wymiany roslin - to juz tradycja :wink:
A ze zbiorem winogron specjalnie czekalam na Age (zostawilam jej nawet 2 jagodki Frumoasy, ze swoich niewielkich plonow :lol: ) Takze ta uczta byla planowa :wink:
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ogródek, a wrzosowisko wprost zachwycające ja chyba oszaleję jak jeszcze parę ogródków obejrzę! No nie wszystko bym chciała mieć u siebie ,ale trzeba mierzyć siły na zamiary i areał mieć odpowiedni :wink:
A ta pergolka pod powojniki hm..... marzenie może jako ozdobę nad furkę sobie wybudować?
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

No wiem przecież :)
Dominiko dałąś obonika to i rosnąc będą... ja niestety nie mam skąd wziąć :(
Czasem sypnęjakiegoś dolomitu.....
a tam... jak to bishop mówi... za 2-3 lata będziemy się zachwycać :)

niech rosną :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Trawki to można tylko pozazdrościć. Taka równiutka, gęsta i soczysto zielona :)
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Śliczny, konkursowy trawniczek a taki piękny kompost to skarb. Mój zdecydowanie wygląda mniej apetycznie, ale ja nie miałam dżdżownic... Czy te dżdżownice zimują normalnie w kompoście? Gdzieś mi dzwoni, że trochę może być im za zimno.
Powojniki przy pergoli super, widzę, że nie odczepiałaś roślin od tyczek, ja też się wahałam i póki co są z tyczką.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O mamo! Nowi goście :shock: :D

Marzenko
- widzę, żeś ty pozytywnie zakręcona :lol: Już przepadłaś z kretesem, Kochana :wink: :lol: Wrzosowisko trochę mnie wkurza, że takie samo stoi - ale jak myślę o posadzeniu wyższych roślin tam, to jeszcze bardziej mi się to nie podoba. Czekam z niecierpliwością, aż sosna urośnie, i mam plany żeby ją wygiąć jakoś fantazyjnie 8)
A pergola jest łatwa do zrobienia, nam totalnym laikom się udało, więc to nie może być skomplikowana operacja :lol: A może założysz swój wątek i pokażesz co tam zamierzasz zadziałać? :wink: :D

Lisiu - obornik kupuję zawsze w drodze powrotnej z urzędu skarbowego :lol: Tak sobie zasmradzam samochód, żeby zapomnieć o przeżytych stresach :;230 :;230 :;230

Nemezjo - trawka jest akurat po koszeniu, a między koszeniami wcale nie jest taka ładna (nierówno rozsypany nawóz spowodował, że jest trochę plam, i w niektórych miejscach rośnie wolniej). Ale co tam, na wiosnę postaram się bardziej :wink:

Asiu - ja od zawsze chciałam mieć dżdżownice (tzn. odkąd przeczytałam o ich zaletach) - jako dziecko zawsze zbierałam te nasze polskie po deszczu z chodników, i przenosiłam na trawę. Hodowlę miałam raz w domu (i nawet dość długo sobie mieszkały w olbrzymiej donicy. Po przeprowadzce do domu niestety zginęły tragicznie - wykończyła je moja mama, dorzucając jakichś kości z mięchem :evil: Nie mieliśmy jeszcze kompostownika, więc mieszkały dalej w donicy, ale nie zaglądałam do nich za często i nie zauważyłam na czas, co się dzieje :cry:
Ale w zeszłym roku w kompostowniku zamieszkały już nowe. Na zimę część przeniosłam do garażu (na wszelki wypadek), a reszta została. Kompostownik owinęłam agrowłókniną (niezbyt dokładnie, bo tam strasznie wieje i wszystko fruwało), a od góry nakryłam kartonami. Byłam przekonana, że nic z nich nie będzie, bo są podobno wrażliwe na mróz, ale przeżyły świetnie. W tym roku napakuję im sporo trawy przed zimą, może troche papieru na wierzch i powinno być dobrze :D
Powojników nie odczepiałam, bo i tak są do przycięcia wiosną, to po co zawijać na kratkę :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - ja mam trochę mieszane uczucia co do dżdżownic, są to bardzo sympatyczne i pożyteczne zwierzątka - ale jako dziecko zawsze marzyłam o posiadaniu jakiegoś futrzastego zwierzątka, a moja mama pozwalała mi tylko na hodowlę patyczaków i dżdżownic... i jakoś straciłam serce do dżdżownic..
W każdym razie, skoro piszesz, że całkiem dobrze zimują (a zima przecież była całkiem ostra), to w przyszłym roku spróbuję, bo kompost zdecydowanie za wolno się sam przerabia :roll:

U mnie część powojników jest takich co się ich w ogóle nie tnie i trochę mam dylemat, czy nie odczepiać ich od tyczki czy czekać aż podrosną. Jak odczepię to ryzykuję, że będę miała powojniki płożące, jak nie odczepię to może być potem problem z rozplątywaniem ich cieniutkich i wiotkich gałązek (mogą się połamać).
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, biedaku :lol: Rozumiem więc twoje rozterki, ale nie musisz się z nimi bawić :lol: Wystarczy, że tam będą :wink:
Co do powojników to nie mam pojęcia, ale myślałam, że te które się tnie słabo również w pierwszym roku się przycina :roll: Muszę obadać sprawę :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słuchajcie, wizyta w wątku Marioli (coma95) przypomniała mi o moim śnie, który miałam w zeszłym roku, i który opisywałam na forum winogronowym (bo dotycznył winorośli) :D Kopiuję więc z FW w ramach rozrywki :wink:

Dziś mi się śniło, że zawiozłam swoją znajomą do szpitala położniczego :wink: (a w rzeczywistości w ogóle nie znam kobity :lol: ), siedzę sobie w poczekalni, a tam takich przegródkach płóciennych na ścianie widzą sztobry winorośli, w każdej przegródce inna odmiana :shock: Było tego naprawdę sporo, przebieram, dobieram, nagle zagaduje mnie jakaś pani w średnim wieku, mówiąc coś o Akadii - pyta czy z forum jestem :lol:
Pamiętam, ze wzięłam sobie Regenta i tą Arkadię (to był jakiś klon w dodatku - ale szczegółów nie pamiętam :wink: ), i coś tam jeszcze....

Z tego wszystkiego chyba zapomniałam o tej znajomej :oops:

Ech.... piękny sen :D nawet się nie przejmowałam, że nie mam za bardzo gdzie tego posadzić

I wiecie co? Sprawdziło się :shock: Jednak dosadziłam na wiosnę, i znów będę dosadzać ;:183
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powojniki tnie się na trzy sposoby:
1. w ogóle (te najwcześniej kwitnące wiosną np. Francis Rivis, Markaham's Pink itp.)
2. mało (kwitnące wiosną i latem np. Niobe, Generał Sikorski, The President itp.)
3. mocno (kwitnące latem i jesienią np. Błękitny Anioł, powojnik tangucki, cała grupa viticela i powojniki bylinowe)
Ja mam powojniki z wszystkich trzech grup - więc opracowałam sobie już ściągawkę, co kiedy ciąć.

To bardzo ogólne info, wiem, że więcej informacji znajdziesz na stronie Pana Marczyńskiego, ale dziś mi się ta strona trochę "krzaczy".
linki Lesi
aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Domiś... długi ten Twój pas startowy :lol: brnę... i brnę... jak dobrnę do stanu bieżącego... to się pochwalę :roll:
Ale jestem na dobrej drodze... tylko noc taka krótka :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”