Działka na Kaszubach - amba 19 cz.2
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam bardzo serdecznie, przepiekne kolorowe kwiaty. Musi byc u Ciebie bajecznie. Proszę o odpowiedz, co to za fioletowe kwiatki z 1-go zdjęcia z dnia 7.08. bardzo ciekawy dodatek do lilii, pozdrawiam ;:54
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Marysiu, że do mnie czasem zaglądasz
! Ta fotka z zawilcami jest niesamowita! Pomysł na monochromatyczne rabaty fajny, ale chyba lepiej sprawdza się na dużych działkach...Moja biała rabata troszkę mnie rozczarowała...może w przyszłym roku będzie lepiej się prezentowała...Twoje obie wyglądają super!
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Gosiejko!
Trudno mi powiedzieć co tam rośnie na tych moich rabatkach. Staram się żeby kwitły na nich kwiaty od wczesnej wiosny do jesieni. Na tej różowej sadzę, a raczej staram się sadzić kwiaty w kolorach od bieli do delikatnego wrzosowego fioletu. Sam róż byłby chyba nie do wytrzymania
Ponieważ rabata jest przedzielona wzdłuż bukszpanem formowanym w kształt kulek - to przed nim sadzę rośliny niskie, a za nim wysokie. Ot i cała filozofia rabaty różowej
Aktualnie kończą kwitnienie lilie(miały być w różnych odcieniach różu, a większość jest morelowa
), gladiole, floksy, lwie paszcze (czyli wyżlin), ślazowiec, drobnokwiatowa pnąca różyczka na pergoli, firletka, jeżówka (szt. 1) róża wielkokwiatowa no i trzykrotka. W strefie roślin niskich panoszy się aktualnie rdest, kwitną dzwonki i o dziwo miniaturowy rododendronik powtarza kwitnienie
Są tam jeszcze wrzosy, chryzantemy i astry - michałki, ale ich czas dopiero nastąpi.......
Ewo!
Takie zestawienia kolorystyczne - to baaardzo fajna zabawa
Nigdy do końca nie wiadomo jak to będzie wyglądało, no i trafiają się kwiaty w zupełnie innym kolorze niż wersja zaplanowana - jak moje tegoroczne lilie na przykład, które całą koncepcję wywracają do góry nogami i należy podchodzić do takich niespodzianek ze stoickim spokojem
Jadziu!
Dzięki za życzenia wypoczynku, ale przecież wiesz że ja preferuję czynny wypoczynek. W związku z tym - mam wymalowaną bramę i furtkę na działkę
Stasia109!
Witam Cię serdecznie, Chyba pierwszy raz do mnie zawitałaś do mnie
Kwiatek, o który pytasz to zawilec japoński. Bylina. Uprzedzam że dosyć ekspansywna, wytwarza podziemne kłącza. Jeśli jesteś zainteresowana to mogę Ci wysłać, bo widzę że mam małolaty do usunięcia. To za mała rabata na kilka takich roślin.
Grażynko!
Życzę Ci miłego wypoczynku i wspaniałej pogody
Foggio!
Witam! I ty jesteś nowym gościem. Bardzo mi miło, że spodobało Ci się u mnie na Kaszubach. Zapraszam serdecznie - kiedy tylko będziesz miała ochotę
Tujko!
Poczekaj do przyszłego roku, na pewno efekt będzie lepszy gdy rośliny się rozrosną. Twoja biała rabata na pewno Cię zaskoczy swoją urodą. Moje rabaty wcale nie są duże, zwłaszcza ta żółta. To taki trójkąt pomiędzy tarasem a ścianą domu. Może z czasem ją powiększę. Tym bardziej że z All idą zółte irysy, a na balkonie przechodzi reanimację irys żółto-brązowy no i trzeba im wyszykować miejsce do życia
Róża biała
Róża różowa
Trudno mi powiedzieć co tam rośnie na tych moich rabatkach. Staram się żeby kwitły na nich kwiaty od wczesnej wiosny do jesieni. Na tej różowej sadzę, a raczej staram się sadzić kwiaty w kolorach od bieli do delikatnego wrzosowego fioletu. Sam róż byłby chyba nie do wytrzymania
Aktualnie kończą kwitnienie lilie(miały być w różnych odcieniach różu, a większość jest morelowa
Ewo!
Takie zestawienia kolorystyczne - to baaardzo fajna zabawa
Nigdy do końca nie wiadomo jak to będzie wyglądało, no i trafiają się kwiaty w zupełnie innym kolorze niż wersja zaplanowana - jak moje tegoroczne lilie na przykład, które całą koncepcję wywracają do góry nogami i należy podchodzić do takich niespodzianek ze stoickim spokojem
Jadziu!
Dzięki za życzenia wypoczynku, ale przecież wiesz że ja preferuję czynny wypoczynek. W związku z tym - mam wymalowaną bramę i furtkę na działkę
Stasia109!
Witam Cię serdecznie, Chyba pierwszy raz do mnie zawitałaś do mnie
Kwiatek, o który pytasz to zawilec japoński. Bylina. Uprzedzam że dosyć ekspansywna, wytwarza podziemne kłącza. Jeśli jesteś zainteresowana to mogę Ci wysłać, bo widzę że mam małolaty do usunięcia. To za mała rabata na kilka takich roślin.
Grażynko!
Życzę Ci miłego wypoczynku i wspaniałej pogody
Foggio!
Witam! I ty jesteś nowym gościem. Bardzo mi miło, że spodobało Ci się u mnie na Kaszubach. Zapraszam serdecznie - kiedy tylko będziesz miała ochotę
Tujko!
Poczekaj do przyszłego roku, na pewno efekt będzie lepszy gdy rośliny się rozrosną. Twoja biała rabata na pewno Cię zaskoczy swoją urodą. Moje rabaty wcale nie są duże, zwłaszcza ta żółta. To taki trójkąt pomiędzy tarasem a ścianą domu. Może z czasem ją powiększę. Tym bardziej że z All idą zółte irysy, a na balkonie przechodzi reanimację irys żółto-brązowy no i trzeba im wyszykować miejsce do życia
Róża biała
Róża różowaAmbusiu! Cudowna różowa rabata! Moje wiejskie klimaty a to za sprawą chyba goździków.I wszystkich pozostałych kwiatów! Ech, pięknie!
Niedawno też zwróciłam uwagę na tę dziko rosnącą i kwitnącą roślinkę o której pisałaś wcześniej. Całe takie jej poletko rośnie na Świętokrzyskiej. Szukałam nazwy - niestety nie znalazłam a w planie mam zamiar wprowadzić ją do Ogrodu, jako dodatek do łąkowych.
Niedawno też zwróciłam uwagę na tę dziko rosnącą i kwitnącą roślinkę o której pisałaś wcześniej. Całe takie jej poletko rośnie na Świętokrzyskiej. Szukałam nazwy - niestety nie znalazłam a w planie mam zamiar wprowadzić ją do Ogrodu, jako dodatek do łąkowych.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Z miłością do Ogrodu - Orania
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Oranio a rośnie rośnie! Codziennie je mijam w drodze do pracy. Ja też chciałam je "przeflancować" na działkę ale ostatnio zauważyłam że mają liście porażone mączniakiem. No i klapa - boję się że mi mączniak przelezie na inne zielska. Tak że na razie zrezygnowałam
Roslynn dzięki za uznanie. Aparat mam taki sobie - najprostszą lustrzankę Nikon D 40. I właśnie dzisiaj poszedł do naprawy na dwa tygodnie
Ale i tak zachował się taktownie ponieważ zepsuł się 9 dni przed upływem gwarancji
Jadziu i jak tam połowy Twojego brata? Złapał jakąś pyszną rybkę?

Roslynn dzięki za uznanie. Aparat mam taki sobie - najprostszą lustrzankę Nikon D 40. I właśnie dzisiaj poszedł do naprawy na dwa tygodnie
Ale i tak zachował się taktownie ponieważ zepsuł się 9 dni przed upływem gwarancji
Jadziu i jak tam połowy Twojego brata? Złapał jakąś pyszną rybkę?