Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, poza nowym kwitnącym nabytkiem, reszta, to wszystko moje kwitnienia. Cytrynek już niestety przekwita, został mu tylko jeden mały pączuś. Ale .... radocha, bo jedna z Miltonopsis, chyba biała wypuszcza pęd kwiatowy. Kupiona była za 15 zł po kwitnieniu, a tu taka niespodzianka! Mam jeszcze jedną radochę. Młodziutkie Dendrobium /podobno o pomarańczowych kwiatach/ z wymiany z Koralinką ma maciupeńkie zgrubienie na psb - nie wiem, czy będzie to kwiatuszek, czy keiki, ale radocha jest. Dodatkowo od dołu zaczyna wypuszczać nowe maleństwo. Białe nobile ma chyba z 8 nowych przyrostów, a to mi daje nadzieję na kwiaty. Dendrobium białe z bordowym środeczkiem ma przyrościk i wygląda, jakby na starych 3 miało zamiar coś wypuścić. Drugie, Anna Bell wypuszcza pęd kwiatowy. Cieszy mnie, że pan małżonek pokochał moje kwiatki, podchodzi, gada z nimi i prosi, aby jak najdłużej kwitły, bo są piękne. Bardzo pilnuje rosiczek, aby nie przeschły i martwi się, że Sabotki i Cymbidia nie wypuszczają pędów kwiatowych. Niecierpliwy jest bardziej, niż ja. A ja się cieszę, że mają dużo młodych psb. Na kwitnienie przyjedzie jeszcze pora.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu to fajnie, że Twojemu mężowi tak podobają się kwiatki, to zaleta, która występuje u niewielu mężczyzn. Masz sporo nowinek, jak zakwitną pokaż na forum. Ja mam dendrobium nobile o pachnących kwiatach i jak wystawiłam na balkon to szaleje-kwitnie i pokazują się nowe zalążki pączków, aż jestem zdziwiona, że tak ruszyło. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wandziu zazdroszczę takiego Pana Małżonka ! Mój to się już nie daje namawiać na kolejnego storczyka, no ostatnio zakupił mi - po mojej prośbie - miniaturkę.
Ale u Ciebie kolorowo. Cieszę się wraz z Tobą z kolejnych przyrostów na Dendrobiach i Miltonopsis.
A cymbidia to JUŻ powinny wypuszczać pędy kwiatowe ?
Ale u Ciebie kolorowo. Cieszę się wraz z Tobą z kolejnych przyrostów na Dendrobiach i Miltonopsis.
A cymbidia to JUŻ powinny wypuszczać pędy kwiatowe ?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Wanda
Kolejny Phalaenopsis rozwinął dziś pierwszy kwiat. Ma bordową warżkę, dwa boczne płatki są białe w delikatne różowe żyłki, a dolne i górne są żółtawe w żyłeczki. Kwiat nie jest zbyt wielki, ale za to bardzo ładny. 
I jeszcze się pochwalę. Dziś upiekłam po raz pierwszy chlebki.
Pychotka! Będę piekła częściej.

I jeszcze się pochwalę. Dziś upiekłam po raz pierwszy chlebki.

Pychotka! Będę piekła częściej.
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Brakuje mi słów(wyrazów) 

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Wspaniałe nowe nabytki. Cudne !
ech kiedy moje oncidium tak pięknie zakwitnie ?
ech kiedy moje oncidium tak pięknie zakwitnie ?

Pozdrawiam, Justyna
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne. Chyba pójdę jutro "zapolować" na właśnie te dwa egzemplarze, bo mi moje właśnie takie obydwa zgniły, a ja nie umiem godzić się ze stratami. Starałam się podlewać, gdy doniczka lekka (ale pytanie, co to znaczy lekka).
Po zajrzeniu do doniczki okazało się, że na dnie miały zieloną gąbkę ogrodową - trzymały więc wodę bardzo długo.
Żółte to - Cambria - Oncidium Sweet Sugar
Czerwone - Cambria - Burrageara Nelly Isler
Po zajrzeniu do doniczki okazało się, że na dnie miały zieloną gąbkę ogrodową - trzymały więc wodę bardzo długo.

Żółte to - Cambria - Oncidium Sweet Sugar
Czerwone - Cambria - Burrageara Nelly Isler
- Wanda
Coś mi się widzi, że wkrótce moje stadko jeszcze sie powiększy, bo właśnie sobie przypomniałam o hurtowni kwiatów, która znajduje się ok. 3-4 km od mojego domu. Kiedyś tam kupowałam kwiaty balkonowe i do domu, ale w tamtych latach storczyków nie było. Teraz są z pewnością. Jeśli więc facet na targowisku sprzedał mi je po 20 zł, to w hurtowni są zapewne jeszcze tańsze. Na dodatek właściciel hurtowni jest moim dalekim krewnym. Koniecznie muszę się tam wybrać. Koniecznie! 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31