Kasiu -
Igo -
Justynko -
Grażynko -
Sauromatum -
Basiu
Gościć Was w moim wątku to czysta przyjemność i jeszcze większa radość

Dziękuję bardzo za odwiedziny jak również za bardzo miłe w treści posty
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam ponownie
Tradycyjnie już aby przeglądaniem całej fotorelacji nie wprowadzać Was w monotonię proponuję obejrzenie drugiej części z Ogrodu Japońskiego w Przesiece w następnym poście.
W dzisiejszym dla odmiany zapraszam do przeglądu moich parapetów i nowości,których jest dwie ale,żeby za bardzo Was nie rozpieszczać
dzisiaj pochwalę się jedną

a przy okazji drugą
Ta nowość to kroton pstry a dokładniej to
Trójskrzyn pstry -
Cadiaeum variegatum
Jest to już drugi w mojej karierze hodowcy ale pierwszy tej odmiany.Poprzednik przed laty zakończył wegetację po przekwitnieniu.
Mam nadzieję,że pstry nie zrobi mi takiej niespodzianki i pozwoli cieszyć oko swoim wyglądem o wiele dłużej?
Zakwitł po dwóch tygodniach od nabycia go w markecie.
Na zdjęciu widoczny jest już pęd kwiatowy.
Na kolejnych zdjęciach zrobionych ad hoc na parapecie widoczne dojrzałe pąki kwiatowe.
Zdjęcie makro rozwiniętych bardzo drobnych kwiatów.
Kroton tuż po przekwitnięciu.
Nie sposób nie pokazać mojego krasnoluda,który znów poczynił postępy a mianowicie wypuszcza kolejny ósmy już liść!
Poprzedni siódmy ma już mierząc go od jego podstawy 28cm!!! i przerósł wszystkie pozostałe.Można by zadać sobie pytanie ileż można mieć centymetrów? ale bez skojarzeń proszę
Sansewieria cylindryczna krasnolud -
Sansevieria cylindrica Boncellensis
Na zdjęciu zaznaczony kółkiem zawiązek kolejnego ósmego liścia.
Młody krasnolud jeszcze razem z mamusią rośnie jak na drożdżach w przeciwieństwie do odciętego i przesadzonego już do doniczki z ziemią-co znaczy matczyne dokarmianie
To już jego braciszek na swoim
Jociec popisał się jeszcze bardziej bo młody pęd ukorzeniany w czasie naszego urlopu zakwitł dwoma kwiatami będąc jeszcze w wodzie,aktualnie jest już w doniczce z ziemią i zakwitł sześcioma kwiatami!
Jociec wspaniały -
Aeschynantus speciosus
Pokrzywka też nie pozostaje w tyle bo nie chwaląc się dobrze karmiona bardziej się rozkrzewiła i nabrała żywszych barw.
Pokrzywka -
Koleus
Grudnik o narodowych barwach wcale nie zamierzał czekać z kwitnieniem do grudnia i zaczął kwitnąć tydzień temu.
Grudnik zygokaktus -
Schlumbergera
Pozdrawiam raz jeszcze