Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Post »

Pyxis. W tym roku tę ziemię testowałem i polecam na przyszły rok. Użyłem do siewu i pikowania. http://www.kronen.com.pl/kronen_do_warzyw/
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz, no to sam widzisz, ze zbyt duzo informacji na raz wprowadza metlik w glowie. Musialem cos zle zrozumiec, ale ten BioFlorin kupilem, bo bardzo pozytywnie sie o nim rozpisywales. Dokupie sobie po weekendzie ten do pelargonii + zestaw nawozow do "interwencji" w gruncie (na jesien dam ziemie z warzywnika do analizy jednak, bo mocno przy niej "gmeralem").

Marga sama widzisz. Zero info. Wlacznie z (prawdopodobnym) jego brakiem na opakowaniu.

Darbo, z tym polecaniem ziemi to chyba ostroznie trzeba. Ja 5 lat sialem i pikowalem w podloze BioBella. Jedego roku bylo swietnie, innego fioletowe siewki ktore nie chca rosnac. Warunki uprawy w zasadzie identyczne. Zwracalem uwage, zeby nie bylo pakowane z zeszlego sezonu i kupowalem tuz przed wysiewem. Dlatego chyba z torfem i wlasnym zestawem skladnikow wydaj mi sie rozsadniejsze, aczkolwiek wymaga wiecej uwagi.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forumowicz pisze: Aktualnie do rozsad używam do fertygacji Fructus do roślin kwitnących wzbogacony saletrą potasową i muszę go wyrobić , bo przecież nie wyleję.
Też mam Fruktus do roślin kwitnących to mam dodatkowo wzbogacić tą saletrą.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja miałam Kronena specjalną do siewu i pikowania i bardzo się zawiodłam (liścienie i liście od spodu fioletowiały). Nie wiem, może trafiła mi się jakaś felerna partia ;:oj , chociaż dwa poprzednie lata był OK. Ale w następnym roku chyba do siewu użyję uniwersalną, tylko zmieszam ją z torfem odkwaszonym.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Ziemia do warzyw a ziemia do siewu i pikowania Kronena, to nie to samo. Wcześniej używałem tę drugą. Teraz z pewnością zostanę przy pierwszej. Różnica w samej konsystencji jest widoczna. Zresztą wziąłem ją pod wpływem innych kupujących, którzy wcześniej użytkowali. Wiem, że różnie może być, to jest jedynie moja sugestia.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Moja Sterlux do wysiewu była Ok, ale już Sterlux uniwersalna chyba za chuda dla starszej rozsady, bo pomidory od początku, po przesadzeniu z wielodoniczek były blade, więc zaczęłam je fertygować Substralem do pelargonii z dodatkiem saletry potasowej, jak napisałam w poprzednim poście. Niektóre zamierzałam wysadzić do donic na balkonie, więc wysiałam za wcześnie - 5 marca i te męczą się najbardziej. Najlepiej mają się siane 28 marca. Ale chyba nie ten wątek ;:oj
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wniosek z rozważań na temat ziemi do rozsad jest taki, że wiemy,..że nic nie wiemy ;:224 . Bo w jednym roku ziemia jednej firmy jest super a w drugim do kitu, a drugiej firmy na odwrót ;:oj .
Ebabka, siałam identycznie i potwierdzam. Na drugi rok te z przeznaczeniem do donic też posieję trochę później - 15 marca, wystarczy ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tencia pisze:
Też mam Fruktus do roślin kwitnących to mam dodatkowo wzbogacić tą saletrą.
Ten Fructus o którym mowa ma NPK 5;5;7. Do rozsady zwłaszcza w podłożu z nawozem startowym wystarczy, ale do pojemników -nie.
Trzeba dodać do litra nawozu 30 g saletry potasowej i używać 2,5-3 ml/l wody.
galek20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 11:56

Post »

Witam.
Coś niepojącego dzieje się z moimi pomidorkami. Jeszcze dwa dni temu wyglądały jak okazy zdrowia. Wczoraj za uwarzyłem że dolne listki żółkną, a na tych wyżej pojawiają się jakby żółte cętki. Co ciekawsze na jednym z tych zdjęć jest truskawka i ma podobnie zrzułkłe liście. Nie wiem czy to wina temperatury, wody, czy jakichś składników. Dlatego proszę o pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prosimy o poprawną pisownię.
Dziękujemy.
bab...
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Jolu masz ciepły balkon, w dużym mieście i w cieplejszym regionie to możesz zaszaleć wcześniej ;:224
Pozdrawiam Eugenia
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

galek20
To z zimna, jak się zrobi cieplej to przejdzie.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2012, o 11:20

Post »

co dolega moim pomidorka, na początku po wysadzeniu do szklarni (po 20 kwietnia) poparzyło je słonce ale się opamiętały i ładnie rosły ale wczoraj na jednym z nich zauważyłam plamki są one nie tylko na starych liściach (poparzonych) ale i nowych czy to jakaś choroba?

Obrazek
galek20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 11:56

Post »

Uff trochę się uspokoiłem.
Właśnie w nocy znacznie się obniżyła temperatura, spróbuję coś wymyślić żeby im troszkę podgrzać atmosferę bo prognozy nie są zbyt optymistyczne.
tomano20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2014, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomidory - czy da sie je uratowac?

Post »

Witam
W tym roku zrobiłem tunel i posadziłem pomidory. Po duzej ulewie woda wlala sie do tunelu i pomidory stały w wodzie. Teraz wygladaja tak jak na zdjęciach. Czy da sie coś z nimi jeszcze zrobic? Obrazek Obrazek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

ika08
Pogoda się pogorszyła, jest zimno i takie rzeczy mogą się zdarzyć, ważne żebyś nie miała takich liści przy wierzchołku a tak to obserwuj czy to się nie rozprzestrzenia, za jakiś czas oberwiesz ten liść i zapomnisz , że coś im było.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”