Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Pyxis. W tym roku tę ziemię testowałem i polecam na przyszły rok. Użyłem do siewu i pikowania. http://www.kronen.com.pl/kronen_do_warzyw/
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, no to sam widzisz, ze zbyt duzo informacji na raz wprowadza metlik w glowie. Musialem cos zle zrozumiec, ale ten BioFlorin kupilem, bo bardzo pozytywnie sie o nim rozpisywales. Dokupie sobie po weekendzie ten do pelargonii + zestaw nawozow do "interwencji" w gruncie (na jesien dam ziemie z warzywnika do analizy jednak, bo mocno przy niej "gmeralem").
Marga sama widzisz. Zero info. Wlacznie z (prawdopodobnym) jego brakiem na opakowaniu.
Darbo, z tym polecaniem ziemi to chyba ostroznie trzeba. Ja 5 lat sialem i pikowalem w podloze BioBella. Jedego roku bylo swietnie, innego fioletowe siewki ktore nie chca rosnac. Warunki uprawy w zasadzie identyczne. Zwracalem uwage, zeby nie bylo pakowane z zeszlego sezonu i kupowalem tuz przed wysiewem. Dlatego chyba z torfem i wlasnym zestawem skladnikow wydaj mi sie rozsadniejsze, aczkolwiek wymaga wiecej uwagi.
Marga sama widzisz. Zero info. Wlacznie z (prawdopodobnym) jego brakiem na opakowaniu.
Darbo, z tym polecaniem ziemi to chyba ostroznie trzeba. Ja 5 lat sialem i pikowalem w podloze BioBella. Jedego roku bylo swietnie, innego fioletowe siewki ktore nie chca rosnac. Warunki uprawy w zasadzie identyczne. Zwracalem uwage, zeby nie bylo pakowane z zeszlego sezonu i kupowalem tuz przed wysiewem. Dlatego chyba z torfem i wlasnym zestawem skladnikow wydaj mi sie rozsadniejsze, aczkolwiek wymaga wiecej uwagi.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam Fruktus do roślin kwitnących to mam dodatkowo wzbogacić tą saletrą.forumowicz pisze: Aktualnie do rozsad używam do fertygacji Fructus do roślin kwitnących wzbogacony saletrą potasową i muszę go wyrobić , bo przecież nie wyleję.
Pozdrawiam Teresa

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja miałam Kronena specjalną do siewu i pikowania i bardzo się zawiodłam (liścienie i liście od spodu fioletowiały). Nie wiem, może trafiła mi się jakaś felerna partia
, chociaż dwa poprzednie lata był OK. Ale w następnym roku chyba do siewu użyję uniwersalną, tylko zmieszam ją z torfem odkwaszonym.

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ziemia do warzyw a ziemia do siewu i pikowania Kronena, to nie to samo. Wcześniej używałem tę drugą. Teraz z pewnością zostanę przy pierwszej. Różnica w samej konsystencji jest widoczna. Zresztą wziąłem ją pod wpływem innych kupujących, którzy wcześniej użytkowali. Wiem, że różnie może być, to jest jedynie moja sugestia.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moja Sterlux do wysiewu była Ok, ale już Sterlux uniwersalna chyba za chuda dla starszej rozsady, bo pomidory od początku, po przesadzeniu z wielodoniczek były blade, więc zaczęłam je fertygować Substralem do pelargonii z dodatkiem saletry potasowej, jak napisałam w poprzednim poście. Niektóre zamierzałam wysadzić do donic na balkonie, więc wysiałam za wcześnie - 5 marca i te męczą się najbardziej. Najlepiej mają się siane 28 marca. Ale chyba nie ten wątek 

Pozdrawiam Eugenia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wniosek z rozważań na temat ziemi do rozsad jest taki, że wiemy,..że nic nie wiemy
. Bo w jednym roku ziemia jednej firmy jest super a w drugim do kitu, a drugiej firmy na odwrót
.
Ebabka, siałam identycznie i potwierdzam. Na drugi rok te z przeznaczeniem do donic też posieję trochę później - 15 marca, wystarczy
.

Ebabka, siałam identycznie i potwierdzam. Na drugi rok te z przeznaczeniem do donic też posieję trochę później - 15 marca, wystarczy

Ten Fructus o którym mowa ma NPK 5;5;7. Do rozsady zwłaszcza w podłożu z nawozem startowym wystarczy, ale do pojemników -nie.tencia pisze:
Też mam Fruktus do roślin kwitnących to mam dodatkowo wzbogacić tą saletrą.
Trzeba dodać do litra nawozu 30 g saletry potasowej i używać 2,5-3 ml/l wody.
Witam.
Coś niepojącego dzieje się z moimi pomidorkami. Jeszcze dwa dni temu wyglądały jak okazy zdrowia. Wczoraj za uwarzyłem że dolne listki żółkną, a na tych wyżej pojawiają się jakby żółte cętki. Co ciekawsze na jednym z tych zdjęć jest truskawka i ma podobnie zrzułkłe liście. Nie wiem czy to wina temperatury, wody, czy jakichś składników. Dlatego proszę o pomoc.

Prosimy o poprawną pisownię.
Dziękujemy.
bab...
Coś niepojącego dzieje się z moimi pomidorkami. Jeszcze dwa dni temu wyglądały jak okazy zdrowia. Wczoraj za uwarzyłem że dolne listki żółkną, a na tych wyżej pojawiają się jakby żółte cętki. Co ciekawsze na jednym z tych zdjęć jest truskawka i ma podobnie zrzułkłe liście. Nie wiem czy to wina temperatury, wody, czy jakichś składników. Dlatego proszę o pomoc.

Prosimy o poprawną pisownię.
Dziękujemy.
bab...
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Jolu masz ciepły balkon, w dużym mieście i w cieplejszym regionie to możesz zaszaleć wcześniej 

Pozdrawiam Eugenia
galek20
To z zimna, jak się zrobi cieplej to przejdzie.
To z zimna, jak się zrobi cieplej to przejdzie.
Uff trochę się uspokoiłem.
Właśnie w nocy znacznie się obniżyła temperatura, spróbuję coś wymyślić żeby im troszkę podgrzać atmosferę bo prognozy nie są zbyt optymistyczne.
Właśnie w nocy znacznie się obniżyła temperatura, spróbuję coś wymyślić żeby im troszkę podgrzać atmosferę bo prognozy nie są zbyt optymistyczne.
ika08
Pogoda się pogorszyła, jest zimno i takie rzeczy mogą się zdarzyć, ważne żebyś nie miała takich liści przy wierzchołku a tak to obserwuj czy to się nie rozprzestrzenia, za jakiś czas oberwiesz ten liść i zapomnisz , że coś im było.
Pogoda się pogorszyła, jest zimno i takie rzeczy mogą się zdarzyć, ważne żebyś nie miała takich liści przy wierzchołku a tak to obserwuj czy to się nie rozprzestrzenia, za jakiś czas oberwiesz ten liść i zapomnisz , że coś im było.