Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
- popiolek69
- 500p

- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
Pewnie troje bo i ja pewnie nie wytrzymam i się skuszę
Co do numerka który mieli to ten który pisałem że niby jest u mnie czyli SB397. Co do tego klonu rozpanoszonego to nic niestety nie wiem 
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Czyli pozostaje nam szukać dobrej duszy, która ma doświadczenie w te klocki by ogarnęła zamówienie. W najgorszym wypadku spróbujemy własnych sił 
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli chodzi o nasiona z numerami SB, to lepszego źródła nie ma. W końcu Mesa Garden prowadzi Steven Brack. Zamawiałem już u niego kilka razy więc dla mnie to żadna filozofia, mogę zamówić po raz kolejny. Tylko, że mnie interesuje dosłownie kilka pozycji i was też, więc nie wiem czy gra jest warta świeczki. Duża liczba zamawiających nie wchodzi w grę, bo jestem leniwy i nie mam czasu. Piszcie mi na PW ile $ chcecie przeznaczyć na nasiona, przesyłka 10$ do podziału na max 5 osób. Jeśli wyjdzie z tego sensowna suma, to zrobię zamówienie.
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Wtrącę się w kwestii Escobaria sneedi v leeiMartada pisze:Escobaria sneedi v leei (według strony bodajże Barmona) jest samosterylna a ogromna większość roślin u europejskich kolekcjonerów to ten sam klon czyli na nasionka nadziei raczej nie ma. Mam tegoroczną od Marka i uratowany z paszczy ślimaka odrościk swojej(w końcu się ukorzenił po dwóch sezonach) ale one pewnie też tę samą pulę genetyczną mają... tak przypuszczam.
Gdzie można dopaść jej nasiona albo rośliny z odrostów ale takie co to rokują wymieszanie genów w przyszłości?
Czy będziesz zamawiał (ewentualnie) tę eskobarkę?
Wysiewałem tą Escobarie 4 lata temu i dochowałem się ok 10 roślin, a w zasadzie roślinek bo to maleństwa. Po 4 latach wygląda to tak:

Doniczka ma wymiary 4x4 cm !!!!
Jedynym problemem z nimi jest taki że piekielnie wolno rosną.
- Artur89

Ciekawe jakie tempo by narzuciły po zaszczepieniu na podkładce
Niemniej kępka wygląda okazale
Szybko znalazła się ta dobra dusza
W takim razie leci PW.
Szybko znalazła się ta dobra dusza
- Farel

Już pokazywało tempo ich wzrostu na myrtillo w pierwszej części mojego wątku.
- Artur89

Faktycznie, nie skojarzyłem, że obie to sneedii v. leei 
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak się Sebastian zgodzi mnie wziąć do kompletuArtur89 pisze: Co do MESA to mam rozumieć, że nieoficjalnie jest już nas dwoje
Dziękuję Konradzie za odpowiedźpopiolek69 pisze: Co do numerka który mieli to ten który pisałem że niby jest u mnie czyli SB397.
Marku tempo jej wzrostu znam bo trzy albo cztery lata robiła u mnie dobre wrażenie zanim ją ślimor uchapał a pechowo ją nadgryzł bo tuż przed zimowaniem i zanim się zorientowałam to z zimowiska uratowałam odrościk nie większy niż 3mm
I ten w końcu puścił w tym roku coś o średnicy z pół milimetra- hura
Twoja absolutnie piękna
Artur89 pisze:Ciekawe jakie tempo by narzuciły po zaszczepieniu na podkładce Niemniej kępka wygląda okazale
Sebastian czytałam czemu szczepiłeś ale Twoja ta na własnym jak dla mnie duuużo ładniejszaFarel pisze:Już pokazywało tempo ich wzrostu na myrtillo w pierwszej części mojego wątku.
- Farel

Ta szczepiona już dawno zdjęta z podkładki, podzielona, ukorzeniona, a teraz spędza zimę w tunelu. Już w tym sezonie zaczynają wyglądać jak normalne rośliny, a za rok nie będzie widać różnicy. Z podziału uzyskałem 7 kęp o śr. ~5cm i ~40 pojedynczych członów.
Równie dobre rezultaty uzyskałem przy Echinocereus triglochidiatus v. mojavensis f. intermis RP105 szczepionym na myrtilo - 11 odrostów.
Równie dobre rezultaty uzyskałem przy Echinocereus triglochidiatus v. mojavensis f. intermis RP105 szczepionym na myrtilo - 11 odrostów.
- Martada

Widziałam już tę "rzeź niewiniątek"
i właśnie miałam się zapytać jak długo takie odszczepieńce dochodzą do siebie po zdjęciu z podkładki a tu proszę już zimowanie prawie klasyczne dla tej rośliny
Dadzą radę przetrzymać, jak myślisz?
Ja tą Markową na strych wrzuciłam bo z tego co wiem to jednak troszkę podgrzewania zimą miała a jak na sneedi v leei to duża (ciut ponad 6 cm) a więc pewnie i nie młoda, jakbym ją zmarnowała na zewnętrznym parapecie i to pierwszej zimy to załamka.
Tak docelowo to myślałam żeby eskobarkom korytko zrychtować, a że mam taki parapet pod daszkiem toby sobie tam zimowały a latem na słoneczko na taras- jak mi psi nie zjedzą
Kilka osób z innego forum tak je uprawia to i ja popróbuje
Dadzą radę przetrzymać, jak myślisz?
Ja tą Markową na strych wrzuciłam bo z tego co wiem to jednak troszkę podgrzewania zimą miała a jak na sneedi v leei to duża (ciut ponad 6 cm) a więc pewnie i nie młoda, jakbym ją zmarnowała na zewnętrznym parapecie i to pierwszej zimy to załamka.
Tak docelowo to myślałam żeby eskobarkom korytko zrychtować, a że mam taki parapet pod daszkiem toby sobie tam zimowały a latem na słoneczko na taras- jak mi psi nie zjedzą
Kilka osób z innego forum tak je uprawia to i ja popróbuje
- Farel

Takie zimowanie ukorzenionych już przetestowałem na mniejszą skalę we wcześniejszych zimach, tak więc jestem raczej spokojny.
Escobarie w korytku będą miały dobrze i przetrwają naszą zimę byleby miały sucho.
Escobarie w korytku będą miały dobrze i przetrwają naszą zimę byleby miały sucho.
- Artur89

Jako, że zjechałem do domu na święta to z lekka kopnę ten wątek, może nieco się potoczy
Tak więc dzisiaj trochę potruję wam życie peniocereusami. Zostawiłem sobie kilka siewek na własnym korzeniu z uwagi na ich kaudeksy, których mam nadzieje dochować się w przyszłości. Dwie siewki wyraźnie wystartowały w rywalizacji o wzrost, a dwie kolejne... tak jakby zjechały na boczny tor i chyba kombinują z kierunku inermis
Peniocereus cuixmalensis Lau 767 (Cuixmala, Jalisco, Mexico)

Peniocereus cuixmalensis Lau 767 (Cuixmala, Jalisco, Mexico)
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Ciebie nie ma w domu a kaktusiki same Ci rosną
i na dodatek robią Ci niespodziankę 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada

Artur wyguglałam sobie ten kaudeksiasty kaktus i to pięknieee kwitnie ... tylko troszkę duży
chyba...
No i życzę
tych inermis jeśli ich tak pożądasz 
No i życzę
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
W przyszłości to będą piękne rośliny i ozdoba kolekcji.