Grubosz - Crassula Cz.1
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz
Dużo więcej pomaga wyniesienie takiego grubosza na świeże powietrze, np. na balkon. Oczywiście należy go stopniowo przyzwyczajać do słońca ale może też stać w tzw. półcieniu. Można wtedy zdecydowanie więcej podlewać i przyrost masy liściowej jest zdecydowanie szybszy. 
W donicy widać twardawą, zasklepioną ziemię - tutaj także może być przyczyna słabego wzrostu.

W donicy widać twardawą, zasklepioną ziemię - tutaj także może być przyczyna słabego wzrostu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,

Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jestem żadnym autorytetem w sprawie hobbita, ale nieśmiało doradzę, by jednak przesadzić go już teraz. Rzadko kupuję coś w marketach, jednak na tegoż samego się skusiłam i poza tym, że wizualnie wygląda ok, to miał parę problemów. Bryła korzeniowa mocna zalana (czego z wierzchu nie było widać) i częściowo podgniła. Ponadto wełnowce. Mój, po zabiegach na robale, suszył się 2 dni, zanim go posadziłam (ziemia do kaktusów + żwirek). Cały czas jest odizolowany od innych roślinek, ponieważ nie mam pewności, czy wszystko wytępiłam. I od razu podzieliłam na dwie części, żeby za ciasno nie miał. Poza tym, tak łatwiej mi go doglądać.Agnes93 pisze:Jolu bardzo ładny hobbitJa się tyle naszukałam, chodziłam po kwiaciarniach, szukałam u znajomych na parapecie...
i nic, wczoraj wchodzę do biedronki i oczom nie wierzę, Grubosz Hobbit
Są 4 w jednej doniczce, jak się zaklimatyzują, albo w przyszłym roku na wiosnę, to poprzesadzam.

Co do ziemi tego grubosza to nie wiem dlaczego tak się robi... jak go przywiozłam (odratowany, znalazłam go w piwnicy u cioci ) miał zwykłą ziemię, była zbita i miała biały nalot, przesadziłam go do trochę większej doniczki i zmieniłam ziemię na tą dla kaktusów, starałam się oczyścić korzenie ze starej ziemi, ale nie tak mocno, żeby go nie zniszczyć, teraz ta ziemia robi się zbita  O wyniesieniu go na balkon myślałam, czekam teraz na słońce.
  O wyniesieniu go na balkon myślałam, czekam teraz na słońce.
Nawóz mam z firmy biopon do kaktusów, NPK 2,5 : 6,2 : 6,3
Hobbita postaram się jak najszybciej przesadzić i dokładnie go obejrzeć

O wyniesieniu go na balkon myślałam, czekam teraz na słońce.
  O wyniesieniu go na balkon myślałam, czekam teraz na słońce.Nawóz mam z firmy biopon do kaktusów, NPK 2,5 : 6,2 : 6,3
Hobbita postaram się jak najszybciej przesadzić i dokładnie go obejrzeć

No właśnie identycznego kupiłam. Czy mam go rozdzielić przed posadzeniem do nowej doniczki, czy te cztery razem???sokolica pisze:Nie jestem żadnym autorytetem w sprawie hobbita, ale nieśmiało doradzę, by jednak przesadzić go już teraz. Rzadko kupuję coś w marketach, jednak na tegoż samego się skusiłam i poza tym, że wizualnie wygląda ok, to miał parę problemów. Bryła korzeniowa mocna zalana (czego z wierzchu nie było widać) i częściowo podgniła. Ponadto wełnowce. Mój, po zabiegach na robale, suszył się 2 dni, zanim go posadziłam (ziemia do kaktusów + żwirek). Cały czas jest odizolowany od innych roślinek, ponieważ nie mam pewności, czy wszystko wytępiłam. I od razu podzieliłam na dwie części, żeby za ciasno nie miał. Poza tym, tak łatwiej mi go doglądać.Agnes93 pisze:Jolu bardzo ładny hobbitJa się tyle naszukałam, chodziłam po kwiaciarniach, szukałam u znajomych na parapecie...
i nic, wczoraj wchodzę do biedronki i oczom nie wierzę, Grubosz Hobbit
Są 4 w jednej doniczce, jak się zaklimatyzują, albo w przyszłym roku na wiosnę, to poprzesadzam.
/972/0c204830c9ed86e3med.jpg[/img][/url]

- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
wedle uznania  jak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.
 jak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.

jak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.
 jak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.Re: Grubosz
Dziękuję iguanax.iguanax pisze:wedle uznaniajak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.
 Teoretycznie to wiem. Zastanawiałam się bardziej, czy wsadzone razem nie będą się za szybko "dusić" i jak będą dalej rosły. Na podstawie różnych zdjęć widzę, że z jednej sadzonki wyrosnąć może spore drzewko, tak jak w przypadku innych gruboszy. Mam kilka pięknych gruboszy jajowatych. Z Hobbitem dopiero zaczynam eksperymentować.
  Teoretycznie to wiem. Zastanawiałam się bardziej, czy wsadzone razem nie będą się za szybko "dusić" i jak będą dalej rosły. Na podstawie różnych zdjęć widzę, że z jednej sadzonki wyrosnąć może spore drzewko, tak jak w przypadku innych gruboszy. Mam kilka pięknych gruboszy jajowatych. Z Hobbitem dopiero zaczynam eksperymentować. 
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Re: Grubosz jak uformowac?
Witajcie,
no więc wczoraj zakupiłam hobbita, w związku z tym mam kilka pytań.
Czy jest konieczna ziemia do kaktusów, czy może być zwykła(widziałam u niektórych tylko zwykłą) ?
Słyszałam, że hobbity lubią mieć płaskie i szerokie doniczki, mam zamiar go rozsadzić, czy jeśli posadzę je w takich filiżankach, to będzie mu dobrze (są bez dziurki, ale mogę wykombinować jakiś wkład) ?

Czy po prostu kupić do nich zwykłe małe doniczki r. 11 ?

Czy jest konieczna ziemia do kaktusów, czy może być zwykła(widziałam u niektórych tylko zwykłą) ?
Słyszałam, że hobbity lubią mieć płaskie i szerokie doniczki, mam zamiar go rozsadzić, czy jeśli posadzę je w takich filiżankach, to będzie mu dobrze (są bez dziurki, ale mogę wykombinować jakiś wkład) ?

- ARHIZ
- 500p 
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Mi tam się grubosze nigdy nie "dusiły", za to miałem problemy, kiedy rosły samotnie.

- fera64
- 500p 
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Ziemia nie może być uniwersalna. Musi być bardziej przepuszczalna ( z dodatkiem żwirku i piasku) Doniczka musi  mieć odpływ bo inaczej roślina zgnije. Lepsza będzie jakaś płaska doniczka niż ta filiżanka.

Fanka Mammillarii  Pozdrawiam Kasia.
 Pozdrawiam Kasia.

Pozdrawiam Kasia.
 Pozdrawiam Kasia.Re: Grubosz
Tak, a jakie to były problemy?ARHIZ pisze:Mi tam się grubosze nigdy nie "dusiły", za to miałem problemy, kiedy rosły samotnie.
Widzę, że koleżanka też ma nowy zakup i zastanawia się co zrobić.Stokrotkania pisze:Witajcie,
Ja tymczasem wsadziłam jednego hobbita tak jak kupiłam, bez rozdzielania do większej doniczki. Ziemię zastosowałam uniwersalną, więc zobaczę co będzie.

Nie wiem na razie, co zrobić z drugim.
- Stokrotkania
- Kontakt:
Kupie nowe doniczki, a taka ziemia do kaktusów, to kosztuje tyle samo co zwykła ?

Może odrobinę drożej. Zwróć jednak uwagę na skład przy kupowaniu, ja kupiłam ostatnio niby ziemię dobrej jakości, pani w kwiaciarni mi poleciła, a jak podlałam roślinkę to ziemia przez bardzo długi czas była mokra, jakby w ogóle wody nie przepuszczała... I korzenie u 3 roślinek mi zgniły 

- Stokrotkania
- Kontakt:
A możecie mi podać jaki musi być ten skład ?