Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
Re: Łubin ozdobny
W zeszłym roku wysiałam swoje końcem lutego i całość z tej doniczki wraz z bryłą korzeniową (po zimnej Zośce) do gruntu przeniosłam i nic im nie było,wcale tego nie odchorowały a nawet jeszcze zdążyły zakwitnąć.
Pozdrawiam Bożena
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Łubin nie lubi wykopywania i sadzenia z odkrytym korzeniem. Ma korzeń palowy, podatny na uszkodzenia. Jeżeli sadzimy/siejemy do doniczki i później przesadzamy z całą bryłą korzeniową, nie ingerujemy w system korzeniowy. Nawet nie zauważy przesadzania.
Pozdrawiam. Beata.
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadziłam łubin z biedrowych kapersów, a więc korzeń. I też było ok.
Może nie taki on jednak straszny, jakim go malują? 

- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Bez przesadySoniaR pisze:Tia, tylko łubin nie lubi przesadzania.

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też swój łubin sadziłam z biedrnokowych kampersów, goły korzeń i pięknie się przyjął, ale przesadzany padł...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiałam i zobaczymy, strata jeśli coś pójdzie nie tak niewielka, do gruntu też sporo nasion mi zostało.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Ja w ubiegłym roku posiałam łubin prosto do gruntu w kwietniu, wyrósł i nawet zakwitł latem:)kilka sadzonek przesadziłam w inne miejsce ,przyjęły się ale odchorowały.
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
W tamtym roku posiałam do doniczek, na jesieni przesadziłam do gruntu. Inne okazy, które już w gruncie rosły przesadzałam i nie zauważyłam żeby jakoś ciężko to zniosły.

A w czwartym pewnie wcale, bo marnie wyglądał po upałach. kilka liści z ziemi wystawało

Za mały ogród, za dużo marzeń...
Mój rośnie w pełnym słońcu niemal cały dzień, więc myślę, że nie przeszkadza mu upał. Niemniej jednak zeszłoroczne lato (u mnie półtorej miesiąca bez kropli deszczu i pochmurnych dni) spowodowało, że łubin bardzo marnie wyglądał jesienią.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Kilka liści to zawsze coś, mógłby z tego odbić.
Pocieszyłaś mnie, będę próbować
Pocieszyłaś mnie, będę próbować

Kraj migdałów i oliwek.
-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
Ja w lutym eksperymentalnie wysiałam łubin i miałam 6 ładnych siewek, ale zauważyłam, ze 3 zwiędły i zaginęły z czasem, z wilgoci i braku słońca zmarniały. Pewnie czują że za wcześnie... Ale dopóki czegoś nie spróbujemy to nie wiemy jak to jest. Siewki wypuściły trzeci liść ale jakby stały w oczekiwaniu na słońce, plus zauważyłam, że wschodzą lepiej tuż przy krawędzi doniczki, gdy ziemia zasycha i między doniczkę a ziemią robi się mały odstęp... Może zbyt głęboko wysiałam...
Łubin ma liście pokryte delikatnymi włoskami które zapobiegają nadmiernemu parowaniu wody, na dodatek ma liść w kształcie rozetki i każde ramię w liściu ma możliwość oddzielnego zamknięcia się jak mimoza w czasie suszy co również zapobiega parowaniu wody, więc łubin jest podwójnie zabezpieczony i bardzo lubi słońce. Po trzecie przy małym deszczyku z ramionek liścia na środku rozetki liść gromadzi dużą krople deszczu, którą się ratuje gdy mu brakuje wody.
Łubin ma liście pokryte delikatnymi włoskami które zapobiegają nadmiernemu parowaniu wody, na dodatek ma liść w kształcie rozetki i każde ramię w liściu ma możliwość oddzielnego zamknięcia się jak mimoza w czasie suszy co również zapobiega parowaniu wody, więc łubin jest podwójnie zabezpieczony i bardzo lubi słońce. Po trzecie przy małym deszczyku z ramionek liścia na środku rozetki liść gromadzi dużą krople deszczu, którą się ratuje gdy mu brakuje wody.
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Dobrze wiedzieć. Ja planuję łubin wysiać na dwa rzuty, trochę od razu do gruntu, trochę w doniczce.
Na razie posiałam do doniczki 6 nasionek z mixu, nie moczyłam wcześniej ale mam nadzieję, że coś wzejdzie...
Na razie posiałam do doniczki 6 nasionek z mixu, nie moczyłam wcześniej ale mam nadzieję, że coś wzejdzie...
Kraj migdałów i oliwek.