Roślinki Nolinki
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Roślinki Nolinki
Ale śmiesznie wypuścił pędy storczyk
, a skrętnik Jessica 
- IkaD
- 1000p

- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Ślicznie kwitnie skrętnik i hibiskusy a ja mam pytanie...Haniu czy nasionka hibiskusa dojrzeją jeśli opadły te gugułki nie zaschnięte ale już żółte?
Niezły twój storczyś;).
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Iwonko a czy twój hibiskus stał w domu, czy na podwórku? Bo jeśli w domu, to raczej nie będzie nasionek zdolnych do wykiełkowania. U mnie przez ok. 5-6 lat raz jeden udało się dochowac dojrzałą torebkę nasienną. Żeby doszło do zawiązania nasion kwiat musi być zapylony, a pyłek musi pochodzić od drugiego hibiskusa. Tak mi się wydaje. U mnie doszło do zapylenia ketmią syryjską i dlatego nie mam pojęcia co to będzie za krzyżówka.
Tak więc Iwonko na wiosnę wynosimy nasze hibki na dwór i może nam owady zapylą kwiatuszki i będziemy mieć nasionka
Tak więc Iwonko na wiosnę wynosimy nasze hibki na dwór i może nam owady zapylą kwiatuszki i będziemy mieć nasionka
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- IkaD
- 1000p

- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Haniu moje 2 hibiskusy te urodzinowe ;różowy i kremowy stały obok siebie na parapecie w domu , jeden i drugi miały po kilka zapylonych nasienników ale nie wszystkie.Myślę,że jakaś mucha albo coś innego je zapyliło bo te gugułki rosły i wypełniały całe wnętrze tej zielonej szypułki.Odpadły jednak chyba za wcześnie bo nie są jeszcze uschnięte i dlatego pytałam czy dojrzeją nasionka w nich po odpadnięciu od rośliny bo pamiętam,że Ty wysiewałaś i wiesz jak było z Twoimi nasiennikami.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
- Nolinka

U mnie strączek dojrzał na krzaczku i gdy go zauważyłam, był już pęknięty i widać było dojrzałe nasiona. Takie, które nie zostały zapylone pędzelkiem, lub przez owady zazwyczaj same opadają i nie dojrzewają. Tak mi się wydaje, ale nie jestem w 100% pewna 
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Super będzie wyglądał Twój storczyk jak rozkwitnie

- maja79

- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Mój Storczyk nie mam pojęcia dlaczego nie kwitnie listki ma zielone,ale dwa sterczące badylki na których nic się nie pojawia
przestawiłam go na południowym parapecie,bo cały czas stał na północym...nie wiem w czym tkwi przyczyna 
-- środa, 17 października 2012, 19:30 --

-- środa, 17 października 2012, 19:30 --
Nolinko kochana jak postępjesz ze swoim storczykiem??? Twój jest piękny,czekamy na kwiatkiNolinka pisze:Aga to u ciebie był przymrozek? U mnie jeszcze nie było i nic nie przymarzło. Begonie wyglądają kwitnąco![]()
Paulinko ale chyba poczekamy do wiosny, bo moja jedna sadzonka też wygląda nieciekawie![]()
Zobaczcie jak mnie nabrał mój storczyk, byłam święcie przekonana, że to keiki, a tu proszę
a tak pięknie kwitnie Szarotkowy skrętnik Jessica. Na jednej gałązce jest aż pięć kwiatów![]()
- Nolinka

O tak Tesiu, ja też nie mogę się doczekać. Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby storczyk miał jednocześnie 7 pędów kwiatowych. Muszę go potraktować nawozem, żeby nie wyzionął ducha po takim wysiłku
Maju w swojej mądrej książce o roślinkach wyczytałam, że falki lubią kilkustopniową różnicę temperatury między dniem a nocą. Jest tam napisane, że uprawiane w jednakowej temperaturze przestają kwitnąć. Nie wiem ile w tym prawdy, ale może coś w tym jest
Maju w swojej mądrej książce o roślinkach wyczytałam, że falki lubią kilkustopniową różnicę temperatury między dniem a nocą. Jest tam napisane, że uprawiane w jednakowej temperaturze przestają kwitnąć. Nie wiem ile w tym prawdy, ale może coś w tym jest
- maja79

- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Może teraz będzie jakiś z tego efekt jak go przestawiłam 
-- środa, 17 października 2012, 19:38 --
A i nawóz mile widziany,więc go podleję,a woli podlewanie od góry czy do spodka Nolinko??
-- środa, 17 października 2012, 19:38 --
A i nawóz mile widziany,więc go podleję,a woli podlewanie od góry czy do spodka Nolinko??
- Nolinka

Nawozu nie za dużo. Ja podlewam z lenistwa od góry, chociaż wszyscy zalecają przez namaczanie. W sumie niewielka różnica, tylko trzeba uważać, żeby nie zalać stożka wzrostu.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawie pokazane nasienniki hibiskusa a skrętniki Szarotki pięknie prezentujące się o delikatnym kolorku.Pozdrawiam 
- Nolinka

- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poproszę przepis kochana ..wygląda bardzo smakowicie..