Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Aniu wiedziałaś jakie zdjęcia zamieścić ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotruś- ta wierzba płoży się i ma arcyśmieszne, duże kwiaty pręcikowe sterczące w górę ( to świadczy o jej dwupienności; mój osobnik to chłopczyk ;:108 ). Popatrzę w sieci- może to rzeczywiście ten gatunek, o którym wspominasz :D
Wawrzynki, które pokazałam , rosną u mnie ponad 5 lat. Były kupione jako małe sadzonki. Ja też nabyłam ostatnio kilka nowych maluszków ale jeszcze mi nie kwitły.

Zbyszku- koniecznie posadź w swoim ogrodzie piwonie drzewiaste. Ja- mimo braku miejsca-nabyłam w ubiegłym roku pięć nowych. Nie mogę im się oprzeć ;:31
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Aniu-ale widoczki :tan już chciałabym żeby tak było....
cudne piwonie,lilaki, i cud magnolie....ja mojej nie okryłam...przemarzła :?: :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jedną piwonię drzewiastą mam trochę sie męczyła, zakwitła pierwszy raz teraz czekam na powtórkę od tego zależą dalsze plany ;:7
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - ja swoich magnolii też w tym roku nie okryłam ( tylko tę najmłodszą, pełną owinęłam włókniną i zabezpieczyłam korzenie korą i igliwiem) i mam nadzieję, że nic im nie będzie. Okrywać powinno się jedynie młode lub dopiero posadzone osobniki; starsze powinny sobie dać radę jeśli mają zabezpieczone korzenie. Zobaczymy, czy ta teoria się sprawdzi :D

Zbyszku- one, jak tylko się zadomowią, ładnie rosną i wypuszczają sporo nowych pędów. Z pewnością Twoja pierwsza piwonia drzewiasta w tym roku zakwitnie wiekszą ilością kwiatów :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aniu uwielbiam piwonie, ale mam tylko te bylinowe. Nie wiem dlaczego, ale jakoś boję się tych drzewiastych. Moją skrytą miłością jest Cornus Kousa ;:167 mam słabość do jego delikatnych, pastelowych kwiatów...niestety jego też nie mam, ale w końcu zawsze mogę powzdychać do Twojego :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Większość pytań dotyczy uprawy, pielęgnacji czy "gdzie to zdobyć". Mnie natomiast baaardzo ciekawi, jak potrafisz tyle rożnych bylin, szczególnie podatnych na zachwaszczenie, utrzymać w czystości. Wszędzie widać kępki bez chwastów, elegancko utrzymane i wypielęgnowane. Do tego masz tych roślin - gatunków i odmian, mnóstwo.
Wprawdzie ja mam gliniastą glebę co szczególnie sprzyja chwastom ale i na lżejszych, problem nie znika, tylko łatwiej wyrywać chwasty. Moje "ulubione" to pięciornik rozłogowy, podagrycznik, mniszek czy co roczny dar od sąsiadów - ostrożeń polny. Już nie mówię o drobniejszych i nawet ziarnopłon wiosenny ostatnio mi się panoszy.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - nie trzeba się bać piwonii drzewiastych. Pamiętam moje pierwsze, które kupiłam cudem prawie dwadzieścia lat temu ( wtedy były unikatem na polskim rynku ) i uszyłam dla nich na zimę takie specjalne kaptury z wielu warstw włókniny ;:112 Dopiero po kilku latach takiego ogacania przekonałam się, że jest to niepotrzebne. Młode piwonie drzewiaste potrzebują tylko zabezpieczenia korzeni-ściółkuję ( a właściwie kopczykuję) więc je na zimę grubą warstwą kory. Myślę, że warto spróbować tym bardziej, że w sklepach jest już możliwość kupienia ładnych sadzonek za około 40-50 zł a przekonasz się, że są urocze i nietrudne w uprawie ;:108

Jean - chwasty to jeden z moich największych problemów. Na szczęście nie mam podagrycznika ( sprowadził się raz do mnie z kupioną rośliną ale szybko go zauważyłam i zamordowałam; niestety rundopem) ale wiatr przynosi mi z przydroży i sąsiednich niezagospodarowanych pól wiele nasion chwastów. Sieje się u mnie w strasznych ilościach Poa annua, gwiazdnica, mniszek, taka roczna trawa, której nazwy nie znam ale bardzo trudno ją wyrwać ( pojawia się masowo latem i jest moją prawdziwą zmorą); w jednym z kątów ogrodu mam powój a w dwóch miejscach skrzyp polny, którego nie mogę sie pozbyć. Na wilgotnych rabatach panoszą się wątrobowce - druga moja zmora.
Lubię pracę w ogrodzie i jestem dość systematyczna więc wyrywam te chwasty po prostu, poświęcając w sezonie wegetacyjnym wszystek wolny czas ogrodowi. Najgorzej, gdy potworzą się zaległości z powodu długotrwałych opadów lub koszmarnych upałów- tak było w ostatnim roku. Trudno wtedy mieć wszystko zrobione.
Ale przecież nie będę robiła zdjęć zachwaszczonym roślinom :;230
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam fragment ogrodu z niezmiernie piaszczystą glebą. Idealne miejsce dla niektórych grup irysów. Wysokie jakoś nie bardzo chciały u mnie kwitnąć ale I. media i I. pumila czują się bardzo dobrze. Niestety, w czasie przenoszenia starszych odmian zabałaganiłam etykietki z nazwami ;:110 Ale najważniejsze, żeby cudnie wyglądały ;:108

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu iryski - prawdziwe perełki ;:138 ;:138 wracając do piwonii drzewiastych to moją pierwszą zdobyłem 30 lat temu(sam nie wierzę że to tak dawno) widziałem kwitnący oryginał ale dostałem siewkę czekałem 4 lata na pierwszy kwiat i natychmiast ją wyrzuciłem na kompostownik

tej już nie wyrzucę
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, piękne zbiory irysków pumila. Zachęciłaś mnie do zakupu, bo piszesz, że masz fragment całkiem piaszczystej ziemi,. gdzie one dobrze się czują. Ja niestety mam większą część ogrodu piaszczystą, więc chętnie zasadzę właśnie te niskie iryski, tym bardziej, że w ostatnich dniach oglądam je w najnowszych katalogach i bardzo mi się podobają. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Urokliwe maluchy i masz już całkiem piękna kolekcję ;:138 Jak już zrobię skalniak, to czuję,że je też sobie kupię :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit Aniu, Ty to potrafisz podnieść humor w dżdżysty i pochmurny dzień : tyle kwitnących perełek pokazałaś i od razu zrobiło się weselej! :D ;:138 ;:3 ;:3 ;:3 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”