Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

;:224 ;:224 ;:224 jaki fajny :heja
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajny dziwoląg! No mówiłam, że Twój ogród jest niezwykle elegancki! A do tego jeszcze sadzisz taakie ciekawostki!
Fantastyczny powojnik 'niebieski anioł' Ależ on bujnie rośnie! Też nabyłam i zastanawiam się, gdzie posadzić :D

Ale ja chcę z innej beczki... Nie wiem, czy mi sie nie zdaje, ale na tym kupionym modrzewiu 'blue dwarf' są chyba białe kłaczki?! Ojojojoj, jak są, to może to być ochojnik :roll: Niedobrze, niedobrze... Trzeba podlać chemią, bo żadna ekologia nie zadziała... Ani opryski. I trzeba jednocześnie chlupnąć wiaderko (rozcieńczonego doglebowego środka przeciw robalom) pod modrzewia i pod okoliczne świerki. Działa - sama sprawdziłam, bo mój modrzew był tak obsiedziany przez ochojniki, że wyglądał jak choinka w śniegu. A teraz - proszę - zdrowiutki.

A trawki zamówiłam gotowe - nie nasionka :D I tez u forumka :D Jutro przyjdzie paczka ;:65
Pozdrówki - Ula
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A co to takiego te dziwoląg? :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Sylwek, no... nie powiem, udał sie ten wyjątkowy egzemplarz :wink: :D

Uleńko, a co Ty stosowałaś? Przyglądnęłam się modrzewiowi, ale kłaczków nie widziałam,ma na sobie natomiast takie przylepione coś jakby kuleczki... Po zgnieceniu- pachniało żywicznie... Czy te robale, o których piszesz- są widoczne?

Lady-r, to jesion Crispa, pisałam o nim stronę-dwie wcześniej ;:3
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Witaj Aneta,wreszcie wpadłem do Ciebie na spacer,pięknie jest w Twoim ogrodzie,wszystko zadbane,tylko podziwiać.
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj :wit

W końcu dotarłam i do Ciebie :D Bardzo podoba mi sie Twój ogród, takie wszystko zadbane, jakby świeżo posprzątane, wypielone :) Ładnie wyglądają rabatki, masz tyle jeszcze przestrzeni dookoła, możesz jeszcze niejedno posadzić :D Ciekawe roślinki przeplatają się z tymi znanymi, super!!!
Twoja rabata z trawami jest dla mnie inspiracją, jeszcze nie mam żadnej trawy, ale mam nadzieję,że kiedyś kilka fajnych uzbieram :)

A tutaj- utknęłam...pięknie to wszystko wyglada. Skąd masz takie białe kamienie? Przydałyby mi sie...
Obrazek[/quote]

Hortensje też pięknie zaprezentowane wśród iglaków, kamieni i innych krzewów ;:138 czym zmieniasz kolor u hortensji? Ja swoje od 2 lat podsypywałam nawozem Niebieska hortensja, nawozem do rh, w tym roku siarczanem amonu i kwaskiem cytrynowym. W ubiegłym roku były różowo fioletowe, myślałam że w tym będą niebieskie...nic bardziej mylnego..są różowe jak nigdy :evil:

Taras i domek bardzo ładny,moje marzenie mieć parterowy domek z duzym tarasem ;:138
Pozdrawiam.Anna
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, witaj! Cieszę się, że dotarłeś do mnie. Dziękuję Ci za miłe słowa. ;:3

Anno, witaj na pierwszej wizycie. Cieszę się z Twoich słów, ale z uwagą obejrzałam Twój ogród, w którym spodobały mi się twoje magnolie ;:108 Do traw Cie namawiam, bo wiele jest odmian jednorocznych, które zapełniają jeszcze puste miejsca

Obrazek

Czytałam też u Ciebie, że podobają Ci się liartisy. Mam też i białego, ładnie się rozrósł (kupiłam go jakieś 3 lata temu w Biedronce)

Obrazek

jeszcze rzut oka na tę rabatkę (wierzba niedługo już będzie po raz trzeci w tym sezonie cięta)

Obrazek

Anno, masz sporo odmian magnolii, a ja do tej pory nie wiem, cóż za odmanę ja mam. Skłaniam się do Susan, ale może to Nigra?

Obrazek

Kamienie- te białe- kupiłam w centrum ogrodniczym: to biały marmur-otoczak. Błąd ja zrobiłam , sadząc wśród nich liściaste i kwitnące rośliny (gdy liście opadają, nie wygląda to najlepiej, a wygrzebywanie ich spośród kamieni to czasem mrówcza praca...)

Hortensje barwie właśnie "Niebieską hortensją"- zakupioną w Castoramie. Efekt: nie jest to kolor czysto niebieski, ale ten mi się podoba i ładnie się komponuje z wrzosami, niedawno z kwitnącymi hostami :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetko bardzo ładne rabata z wierzbą, powiedz co rośnie przy wierzbie po lewej stronie takie dwie kępki złotolistne, jakaś tawuła czy mały berberys?
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tych kępek jest w sumie cztery- to berberys Tiny Gold; piękny o każdej porze roku :D
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Muszę koniecznie takiego poszukać, bardzo ładny. :D
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Anetko, widzę, że też jesteś miłośniczką naturalnego kamienia w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Anetko, wracam jeszcze raz do modrzewia...
Ochojniki, o których pisałam, to białe kłaczki jak miniaturowe waciki na igłach modrzewia. Robaczek (taka mszyca) siedzi w środku kłaczka i go nie widać - dlatego zreszta opryski są mało skuteczne (ten kłaczek chroni robaczka). No i ta gadzina podsysa soki i igiełki się przełamują, a potem odpadają. A larwy żyją sobie w ziemi i na świerkach - mieszkają w galasach, a są to narośle na świerkowych gałązkach, podobne do szyszek. Dlatego trzeba je zwalczać równolegle na modrzewiu i świerkach.
Jedyne co działa, to podlanie korzeni drzewa roztworem chemicznym. Trucizna nie szkodzi drzewom, ale krąży w sokach i igiełkach. Ochojniki wysysają sok i fajt, już ich nie ma!
Stosowałam roztwór środka, kupionego w castoramie - przeciwko ochojnikom i innym szkodnikom ssąco-gryzącym (hmmm, chyba substrala...).

Mówisz, że to coś innego na Twoim modrzewiu? To dobrze :D Ja ślepok, widocznie zobaczyłam coś innego na zdjęciu :D
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Obrazek

Te czerwone krzaczki wyglądają mi na berberysy Th. Bagatella a te żółte to co?? Czytałam o Bagatellach, że jak rosną w cieniu to się tak ładnie nie wybarwiają, a jak jest u ciebie?
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46

Post »

Piękny Twój ogrod Anetko.Też chciałabym mieć takie śliczne trawy.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Anetko, strasznie dużo trawy do koszenia ma Twój mąż... Może go od tej strony podejdź? Użal się, a potem zaproponuj zrobienie kilku rabat( i zakupów), by ulżyć jego doli!
A hortensje kwitną Ci pięknie, moje w tym roku nie raczą :evil: Oczko u Twoich rodziców bardzo urokliwe, a co z oczkiem u Ciebie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”