Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
- ursulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Ale fajny dziwoląg! No mówiłam, że Twój ogród jest niezwykle elegancki! A do tego jeszcze sadzisz taakie ciekawostki!
Fantastyczny powojnik 'niebieski anioł' Ależ on bujnie rośnie! Też nabyłam i zastanawiam się, gdzie posadzić
Ale ja chcę z innej beczki... Nie wiem, czy mi sie nie zdaje, ale na tym kupionym modrzewiu 'blue dwarf' są chyba białe kłaczki?! Ojojojoj, jak są, to może to być ochojnik
Niedobrze, niedobrze... Trzeba podlać chemią, bo żadna ekologia nie zadziała... Ani opryski. I trzeba jednocześnie chlupnąć wiaderko (rozcieńczonego doglebowego środka przeciw robalom) pod modrzewia i pod okoliczne świerki. Działa - sama sprawdziłam, bo mój modrzew był tak obsiedziany przez ochojniki, że wyglądał jak choinka w śniegu. A teraz - proszę - zdrowiutki.
A trawki zamówiłam gotowe - nie nasionka
I tez u forumka
Jutro przyjdzie paczka
Pozdrówki - Ula
Fantastyczny powojnik 'niebieski anioł' Ależ on bujnie rośnie! Też nabyłam i zastanawiam się, gdzie posadzić
Ale ja chcę z innej beczki... Nie wiem, czy mi sie nie zdaje, ale na tym kupionym modrzewiu 'blue dwarf' są chyba białe kłaczki?! Ojojojoj, jak są, to może to być ochojnik
A trawki zamówiłam gotowe - nie nasionka
Pozdrówki - Ula
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
A co to takiego te dziwoląg? 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Sylwek, no... nie powiem, udał sie ten wyjątkowy egzemplarz
Uleńko, a co Ty stosowałaś? Przyglądnęłam się modrzewiowi, ale kłaczków nie widziałam,ma na sobie natomiast takie przylepione coś jakby kuleczki... Po zgnieceniu- pachniało żywicznie... Czy te robale, o których piszesz- są widoczne?
Lady-r, to jesion Crispa, pisałam o nim stronę-dwie wcześniej
Uleńko, a co Ty stosowałaś? Przyglądnęłam się modrzewiowi, ale kłaczków nie widziałam,ma na sobie natomiast takie przylepione coś jakby kuleczki... Po zgnieceniu- pachniało żywicznie... Czy te robale, o których piszesz- są widoczne?
Lady-r, to jesion Crispa, pisałam o nim stronę-dwie wcześniej
Witaj Aneta,wreszcie wpadłem do Ciebie na spacer,pięknie jest w Twoim ogrodzie,wszystko zadbane,tylko podziwiać.
-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
W końcu dotarłam i do Ciebie
Bardzo podoba mi sie Twój ogród, takie wszystko zadbane, jakby świeżo posprzątane, wypielone
Ładnie wyglądają rabatki, masz tyle jeszcze przestrzeni dookoła, możesz jeszcze niejedno posadzić
Ciekawe roślinki przeplatają się z tymi znanymi, super!!!
Twoja rabata z trawami jest dla mnie inspiracją, jeszcze nie mam żadnej trawy, ale mam nadzieję,że kiedyś kilka fajnych uzbieram
A tutaj- utknęłam...pięknie to wszystko wyglada. Skąd masz takie białe kamienie? Przydałyby mi sie...
[/quote]
Hortensje też pięknie zaprezentowane wśród iglaków, kamieni i innych krzewów
czym zmieniasz kolor u hortensji? Ja swoje od 2 lat podsypywałam nawozem Niebieska hortensja, nawozem do rh, w tym roku siarczanem amonu i kwaskiem cytrynowym. W ubiegłym roku były różowo fioletowe, myślałam że w tym będą niebieskie...nic bardziej mylnego..są różowe jak nigdy
Taras i domek bardzo ładny,moje marzenie mieć parterowy domek z duzym tarasem
Pozdrawiam.Anna
W końcu dotarłam i do Ciebie
Twoja rabata z trawami jest dla mnie inspiracją, jeszcze nie mam żadnej trawy, ale mam nadzieję,że kiedyś kilka fajnych uzbieram
A tutaj- utknęłam...pięknie to wszystko wyglada. Skąd masz takie białe kamienie? Przydałyby mi sie...
[/quote]Hortensje też pięknie zaprezentowane wśród iglaków, kamieni i innych krzewów
Taras i domek bardzo ładny,moje marzenie mieć parterowy domek z duzym tarasem
Pozdrawiam.Anna
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
Tomku, witaj! Cieszę się, że dotarłeś do mnie. Dziękuję Ci za miłe słowa.
Anno, witaj na pierwszej wizycie. Cieszę się z Twoich słów, ale z uwagą obejrzałam Twój ogród, w którym spodobały mi się twoje magnolie
Do traw Cie namawiam, bo wiele jest odmian jednorocznych, które zapełniają jeszcze puste miejsca

Czytałam też u Ciebie, że podobają Ci się liartisy. Mam też i białego, ładnie się rozrósł (kupiłam go jakieś 3 lata temu w Biedronce)

jeszcze rzut oka na tę rabatkę (wierzba niedługo już będzie po raz trzeci w tym sezonie cięta)

Anno, masz sporo odmian magnolii, a ja do tej pory nie wiem, cóż za odmanę ja mam. Skłaniam się do Susan, ale może to Nigra?

Kamienie- te białe- kupiłam w centrum ogrodniczym: to biały marmur-otoczak. Błąd ja zrobiłam , sadząc wśród nich liściaste i kwitnące rośliny (gdy liście opadają, nie wygląda to najlepiej, a wygrzebywanie ich spośród kamieni to czasem mrówcza praca...)
Hortensje barwie właśnie "Niebieską hortensją"- zakupioną w Castoramie. Efekt: nie jest to kolor czysto niebieski, ale ten mi się podoba i ładnie się komponuje z wrzosami, niedawno z kwitnącymi hostami

Anno, witaj na pierwszej wizycie. Cieszę się z Twoich słów, ale z uwagą obejrzałam Twój ogród, w którym spodobały mi się twoje magnolie

Czytałam też u Ciebie, że podobają Ci się liartisy. Mam też i białego, ładnie się rozrósł (kupiłam go jakieś 3 lata temu w Biedronce)

jeszcze rzut oka na tę rabatkę (wierzba niedługo już będzie po raz trzeci w tym sezonie cięta)

Anno, masz sporo odmian magnolii, a ja do tej pory nie wiem, cóż za odmanę ja mam. Skłaniam się do Susan, ale może to Nigra?

Kamienie- te białe- kupiłam w centrum ogrodniczym: to biały marmur-otoczak. Błąd ja zrobiłam , sadząc wśród nich liściaste i kwitnące rośliny (gdy liście opadają, nie wygląda to najlepiej, a wygrzebywanie ich spośród kamieni to czasem mrówcza praca...)
Hortensje barwie właśnie "Niebieską hortensją"- zakupioną w Castoramie. Efekt: nie jest to kolor czysto niebieski, ale ten mi się podoba i ładnie się komponuje z wrzosami, niedawno z kwitnącymi hostami

- Kasia_Tomek
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anetko bardzo ładne rabata z wierzbą, powiedz co rośnie przy wierzbie po lewej stronie takie dwie kępki złotolistne, jakaś tawuła czy mały berberys?
Tych kępek jest w sumie cztery- to berberys Tiny Gold; piękny o każdej porze roku 
- Kasia_Tomek
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 08:32
Muszę koniecznie takiego poszukać, bardzo ładny. 
Anetko, widzę, że też jesteś miłośniczką naturalnego kamienia w ogrodzie 
- ursulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Anetko, wracam jeszcze raz do modrzewia...
Ochojniki, o których pisałam, to białe kłaczki jak miniaturowe waciki na igłach modrzewia. Robaczek (taka mszyca) siedzi w środku kłaczka i go nie widać - dlatego zreszta opryski są mało skuteczne (ten kłaczek chroni robaczka). No i ta gadzina podsysa soki i igiełki się przełamują, a potem odpadają. A larwy żyją sobie w ziemi i na świerkach - mieszkają w galasach, a są to narośle na świerkowych gałązkach, podobne do szyszek. Dlatego trzeba je zwalczać równolegle na modrzewiu i świerkach.
Jedyne co działa, to podlanie korzeni drzewa roztworem chemicznym. Trucizna nie szkodzi drzewom, ale krąży w sokach i igiełkach. Ochojniki wysysają sok i fajt, już ich nie ma!
Stosowałam roztwór środka, kupionego w castoramie - przeciwko ochojnikom i innym szkodnikom ssąco-gryzącym (hmmm, chyba substrala...).
Mówisz, że to coś innego na Twoim modrzewiu? To dobrze
Ja ślepok, widocznie zobaczyłam coś innego na zdjęciu 
Ochojniki, o których pisałam, to białe kłaczki jak miniaturowe waciki na igłach modrzewia. Robaczek (taka mszyca) siedzi w środku kłaczka i go nie widać - dlatego zreszta opryski są mało skuteczne (ten kłaczek chroni robaczka). No i ta gadzina podsysa soki i igiełki się przełamują, a potem odpadają. A larwy żyją sobie w ziemi i na świerkach - mieszkają w galasach, a są to narośle na świerkowych gałązkach, podobne do szyszek. Dlatego trzeba je zwalczać równolegle na modrzewiu i świerkach.
Jedyne co działa, to podlanie korzeni drzewa roztworem chemicznym. Trucizna nie szkodzi drzewom, ale krąży w sokach i igiełkach. Ochojniki wysysają sok i fajt, już ich nie ma!
Stosowałam roztwór środka, kupionego w castoramie - przeciwko ochojnikom i innym szkodnikom ssąco-gryzącym (hmmm, chyba substrala...).
Mówisz, że to coś innego na Twoim modrzewiu? To dobrze
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59

Te czerwone krzaczki wyglądają mi na berberysy Th. Bagatella a te żółte to co?? Czytałam o Bagatellach, że jak rosną w cieniu to się tak ładnie nie wybarwiają, a jak jest u ciebie?
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
stokrotka6
- 200p

- Od: 24 sie 2009, o 21:46
Piękny Twój ogrod Anetko.Też chciałabym mieć takie śliczne trawy.
Sześciolistna koniczynka - stokrotka6 
Pozdrawiam. Krystyna
Pozdrawiam. Krystyna
Anetko, strasznie dużo trawy do koszenia ma Twój mąż... Może go od tej strony podejdź? Użal się, a potem zaproponuj zrobienie kilku rabat( i zakupów), by ulżyć jego doli!
A hortensje kwitną Ci pięknie, moje w tym roku nie raczą
Oczko u Twoich rodziców bardzo urokliwe, a co z oczkiem u Ciebie?
A hortensje kwitną Ci pięknie, moje w tym roku nie raczą