Ogródek AGNESS cz.3
- LILA 51
- 1000p

- Od: 14 maja 2008, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, nasionka dotarły do mnie dzisiaj, dziękuję. Jeśli coś wypatrzysz u mnie czego nie masz, to proszę napisz chętnie sie podzielę.
Bardzo ładny kolor mają Twoje floksy, hibiskus też .
Bardzo ładny kolor mają Twoje floksy, hibiskus też .
pozdrawiam Lila
Zapraszam
Zapraszam
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Mam nadzieję Agnieszko, że czujesz się coraz lepiej?
Z roślinami kwitnącymi w sierpniu nie będziesz miała problemu, bo jest ich sporo. Czytam, że szykujesz się do posadzenia dalii w donicach więc już masz zapewniony kalejdoskop sierpniowych barw. Szałwie też teraz kwitną nieustająco, a na skalniak macierzanki. I jeszcze rudbekie, bo chyba ich u Ciebie nie widziałem? Polecam zwłaszcza błyszczącą, bo tworzy zgrabną kępę.
Lilie i róże masz nieustająco piękne
Z roślinami kwitnącymi w sierpniu nie będziesz miała problemu, bo jest ich sporo. Czytam, że szykujesz się do posadzenia dalii w donicach więc już masz zapewniony kalejdoskop sierpniowych barw. Szałwie też teraz kwitną nieustająco, a na skalniak macierzanki. I jeszcze rudbekie, bo chyba ich u Ciebie nie widziałem? Polecam zwłaszcza błyszczącą, bo tworzy zgrabną kępę.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku, dziękujęJacek P.... pisze:Mam nadzieję Agnieszko, że czujesz się coraz lepiej?
Chciałabym posadzić między innymi te roślinki o których piszesz , i liliowce, liliowce i liliowce
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś piękne masz storczyki, ja z nimi tak jakość bez wzajemnych względów.
Listonosz mnie dziś odwiedził i pozdrowił od Ciebie, Dziękuję i zdrówka życzę.
Listonosz mnie dziś odwiedził i pozdrowił od Ciebie, Dziękuję i zdrówka życzę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aguś, roślinkami w konternerach się nie martw, bo one i tak stałyby sobie w szkółce
i rosły w doniczkach, bogowie wiedzą ile jeszcze czasu, gdybyś ich nie kupiła.
U Ciebie, jesień długa i ciepła, więc zdążą zapuścić korzenie nawet we wrześniu.
A jeśli chcesz sadzić później, to doniczki możesz na zimę zadołować.
Tak lepiej zniosa mrozy, a wiosną lepiej wystartują w docelowych miejscach.
Na anginę nie lody u słabeuszy ( mnie przechodzą lody anginowe w zapalenie oskrzeli- raz próbowałam tej kuracji i nie polecam).
Natomiast najstarszy domowy sposób to pędzlowanie migdałów wodnym roztworem Pyoctaninum coeruleum, czyli pioktaniny/ fioletu ( ca 2,5zł/ buteleczka w każdej aptece, bez recepty).
Angina - bakteryjna, a miejscowe odkażenie żródeł, wydłubanie czopów,
zabija chorobę w miejscu jej powstania i ściąga rany.
I zwykle nie wymaga, żadnych OGÓLNOUSTROJOWYCH, antybiotyków.
"Fiolet gencjanowy wywiera silne działanie bakteriobójcze, zwłaszcza w stosunku do drobnoustrojów Gram-dodatnich. Działa także grzybobójczo, przeciwropnie, osuszająco. Wiąże się z białkiem wywierając efekt ściągający. W obecności surowicy wykazuje słabszą aktywność. (...)
Fiolet gencjanowy jest stosowany miejscowo jako środek antyseptyczny do odkażania ran, skóry i błon śluzowych. Znalazł także zastosowanie pomocnicze w leczeniu oparzeń (combustio), odleżyn (decubitus), liszajów (lichen), figówki (sycosis), kandydoz jamy ustnej, aphtosis, dermatitis, przewlekłych stanów zapalnych skóry, grzybicy. Ponadto może być stosowany w urologii, ginekologii i otorynolaryngologii.(...)
Pyoctaninum coeruleum jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Sporządza się roztwory wodne (solutiones aquosae) – stabilizowane małymi ilościami etanolu, roztwory spirytusowe (solutiones spitrituosae), roztwory kolodionowe (in collodium 4 %) w zakresie stężeń 0,01 % - 0,1 % (do płukań i przemywań); 0,5 % - 2 % (do pędzlowań). Ponadto sporządza się rzadziej inne postacie leku recepturowego: maści dermatologiczne, kremy dopochwowe, żele (unguenta, cremores vaginal., gelata) w zakresie stężeń do 2 % i inne.(...)"
http://www.pharma-cosmetic.com.pl/?stro ... 0,ant.html
To tak na przyszłośc, bys w 24 godziny, pozbyła się choróbska,
bez obciązania całego organizmu.
i rosły w doniczkach, bogowie wiedzą ile jeszcze czasu, gdybyś ich nie kupiła.
U Ciebie, jesień długa i ciepła, więc zdążą zapuścić korzenie nawet we wrześniu.
A jeśli chcesz sadzić później, to doniczki możesz na zimę zadołować.
Tak lepiej zniosa mrozy, a wiosną lepiej wystartują w docelowych miejscach.
Na anginę nie lody u słabeuszy ( mnie przechodzą lody anginowe w zapalenie oskrzeli- raz próbowałam tej kuracji i nie polecam).
Natomiast najstarszy domowy sposób to pędzlowanie migdałów wodnym roztworem Pyoctaninum coeruleum, czyli pioktaniny/ fioletu ( ca 2,5zł/ buteleczka w każdej aptece, bez recepty).
Angina - bakteryjna, a miejscowe odkażenie żródeł, wydłubanie czopów,
zabija chorobę w miejscu jej powstania i ściąga rany.
I zwykle nie wymaga, żadnych OGÓLNOUSTROJOWYCH, antybiotyków.
"Fiolet gencjanowy wywiera silne działanie bakteriobójcze, zwłaszcza w stosunku do drobnoustrojów Gram-dodatnich. Działa także grzybobójczo, przeciwropnie, osuszająco. Wiąże się z białkiem wywierając efekt ściągający. W obecności surowicy wykazuje słabszą aktywność. (...)
Fiolet gencjanowy jest stosowany miejscowo jako środek antyseptyczny do odkażania ran, skóry i błon śluzowych. Znalazł także zastosowanie pomocnicze w leczeniu oparzeń (combustio), odleżyn (decubitus), liszajów (lichen), figówki (sycosis), kandydoz jamy ustnej, aphtosis, dermatitis, przewlekłych stanów zapalnych skóry, grzybicy. Ponadto może być stosowany w urologii, ginekologii i otorynolaryngologii.(...)
Pyoctaninum coeruleum jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Sporządza się roztwory wodne (solutiones aquosae) – stabilizowane małymi ilościami etanolu, roztwory spirytusowe (solutiones spitrituosae), roztwory kolodionowe (in collodium 4 %) w zakresie stężeń 0,01 % - 0,1 % (do płukań i przemywań); 0,5 % - 2 % (do pędzlowań). Ponadto sporządza się rzadziej inne postacie leku recepturowego: maści dermatologiczne, kremy dopochwowe, żele (unguenta, cremores vaginal., gelata) w zakresie stężeń do 2 % i inne.(...)"
http://www.pharma-cosmetic.com.pl/?stro ... 0,ant.html
To tak na przyszłośc, bys w 24 godziny, pozbyła się choróbska,
bez obciązania całego organizmu.
-
marivsz
- 1000p

- Od: 9 sie 2008, o 19:20
Oj storczyki śliczne, a szczególnie ten na ostaniej focie, bynajmniej jak u mnie bardzo rzadka hybryda:)
I widzę, że masz mojego ulubionego, fioletowego ciapka;D
I widzę, że masz mojego ulubionego, fioletowego ciapka;D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuś cieszę się, że podobaja Ci się przedstawiciele mojej domowej obsesji
W ogródku mam wiele kwiatowych miłości, a w domu tylko jedną, no jeszcze troszke mniejsza to paprocie
_oleander_ dziękuję, faktycznie ten z różowymi mazaczkami na brzegach jest śliczniusi, kwitnie u mnie już 3 raz i bardzo długo
Eluś bardzo się cieszę, że zawitał do Ciebie listonosz
Isiu zgadza się to są aktualne zdjęcia, ale tylko mala częśc kwitnących obecnie, kwitnie dużo, dużo więcej na pewno około 30-tu:D Zastanawiam sie co będą zimą robiły , jak teraz sie wykwitną
Sasaneczki wysiej jak najszybciej- bezpośrednio do gruntu, a jak wolisz to możesz i do skrzynek.
Haneczko dziękuję Ci bardzo za rady, o płukaniu gardła tym specyfikiem nie słyszałam, płuczę wodą utlenioną i sodą oczyszczoną
więc wypróbuję i tego
Czopów niestety nie było, wiec nie mogłam sie ich pozbyc, tylko bardzo zapuchniete migdały
ale już coraz lepiej, dziś nawet popracowałam w ogródku, rozsypałam dwa 160 litrowe worki kory na kwaśne rabaty, a potrzebuję jeszcze z 10 takich worów, ale to dłuższe urabianie Pana M
powycinałam przekwitnięte kwiatostany u host,i róż, i na koniec wyrwałam odrobinę ziela, które już wyjątkowo straszyło i uciekłam do domu, bo byłam cała mokra
Witaj Geniu, mnie jakoś tak zawojowały te storczyki, że chyba nie odpuszczą
Dziękuję Mariuszu, Twoje storczyki też sa prześliczne
_oleander_ dziękuję, faktycznie ten z różowymi mazaczkami na brzegach jest śliczniusi, kwitnie u mnie już 3 raz i bardzo długo
Eluś bardzo się cieszę, że zawitał do Ciebie listonosz
Isiu zgadza się to są aktualne zdjęcia, ale tylko mala częśc kwitnących obecnie, kwitnie dużo, dużo więcej na pewno około 30-tu:D Zastanawiam sie co będą zimą robiły , jak teraz sie wykwitną
Sasaneczki wysiej jak najszybciej- bezpośrednio do gruntu, a jak wolisz to możesz i do skrzynek.
Haneczko dziękuję Ci bardzo za rady, o płukaniu gardła tym specyfikiem nie słyszałam, płuczę wodą utlenioną i sodą oczyszczoną
Witaj Geniu, mnie jakoś tak zawojowały te storczyki, że chyba nie odpuszczą
Dziękuję Mariuszu, Twoje storczyki też sa prześliczne